Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Wärtsilä ostokohteena

Inderes Q&A 23.07.2019 13:34 Wärtsilä

Hei Erkki, Wärtsilän hinta on tippunut huomattavasti viime aikoina. Uskoisitko että joku suurempi toimija voisi tehdä ostotarjouksen wärtsilästä? Vai pitääkö Wallenbergit huolen, että hinnan pitäisi olla sen verran kova, ettei kukaan halua wärtsilää ostaa? Oletko kuullut Wallenbergeiltä mitään kommenttia Wärtsilästä viimeaikoina? (Investor Ab)

Inderesin kommentti 

Moi, ja kiitos hyvästä kysymyksestä.

Wärtsilä on vahva ja hyvin hoidettu yhtiö, joka varmasti oikealla hinnalla kiinnostaisi sekä teollisia ostajia (etenkin kiinalaisia, joita Wärtsilän teknologiat sekä Energyssä että Marinessa kiinnostaisivat kovasti) että finanssisijoittajia. Isoimpien kilpailijoiden (Caterpillar, MAN, GE, Rolls-Royce) tekemiin tarjouksiin en usko jo korkean kilpailuviranomaisriskin vuoksi. Investor on selvästi suurin yksittäinen omistaja (17,7 %:n osuus) ja on epätodennäköinen myyjä nykyisessä suhdannevaiheessa, vaikka ostajan tarjoama preemio olisi esim. 30-40 %. Investor on pitkäaikainen omistaja (Wärtsilässä vuodesta 2012) ja on korostanut pohjoismaisen teollisen yhteistyön ja kilpailukyvyn säilyttämisen merkitystä. Wärtsilä-osakkeiden myynti etenkin tässä vaiheessa olisi mielestäni selvä arvovaltatappio Wallenbergeille. Aivan viime aikoina Investor ei tietääkseni ole Wärtsilä-omistustaan kommentoinut. Yhdistämällä Investorin omistusosuus muihin perinteisiin omistajiin eli Ehrnroothien suvun holding-yhtiöihin, nousee osuus jo selvästi yli 20 %:n. Kolmen kotimaisen eläkevakuutusyhtiön (yhteensä 9,5 % osuus) jälkeen loppujen omistajien osuus on alle 1 % kullakin. Kaikkiaan edellä kuvattu omistajarakenne merkitsee, että julkisen ostotarjouksen tulisi tapahtua nykykurssiin nähden erittäin kovalla preemiolla, jotta sillä olisi menestymisen mahdollisuuksia.

Terkuin,
Erkki