Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Yhtiöiden omat tavoitteet

Inderes Q&A 11.11.2019 22:32

Moro! Miksi teidän on helpompi uskoa isojen kuin pienien firmojen omia tavotteita?

Inderesin kommentti 

Hei,

emme ole varsinaisesti tunnistaneet kuvaamasi tilanteen olemassaoloa, mutta muutamia syitä suurten yhtiöiden tavoitteiden keskimäärin paremmalle uskottavuudelle on keksittävissä. Korostan kuitenkin, että tavoitteiden uskottavuuden arviointi on aina tapauskohtaista sekä suurille että pienille yhtiölle eikä yhtiön koko itsessään ole koskaan painoarvoa saava tekijä tässä prosessissa.

Eräs mahdollinen syy suurten yhtiöiden tavoitteiden uskottavuuteen voi olla parempi suhteellinen vertailtavuus. Suurille yhtiöille on keskimäärin helpompi muodostaa verrokkiryhmä suorista kilpailijoista ja/tai toimialaverrokeista sekä niiden toimialoista voi löytyä kattavampaa dataa. Kilpailijoiden ja verrokkien saavuttamien numeroiden kautta esimerkiksi eri toimialojen kasvu- ja kannattavuuspotentiaaleja ja sitä kautta asetettujen tavoitetasojen realistisuutta on helpompi hahmottaa (vrt. pienyhtiökentästä löytyy kapeilla toimialoilla operoivia yhtiöitä, joilla ei juurikaan ole listattuja verrokkeja eikä niille relevanttia toimialatutkimusta saatavilla). Lisäksi tavoitteiden uskottavuuden arvioinnissa suuri merkitys on historiallisella track-recordilla, joka suurilla yhtiöillä on keskimäärin pidempi (vrt. pienyhtiökentästä löytyy paljon pelureita, jotka ovat olleet pörssilistalla vain vähän aikaa tai taustalla on merkittävä rakennemuutos). Kolmantena tekijänä voisi nostaa esiin viestintäsyyt. Tavoitteiden uskottavuuden kannalta johdonmukaisella viestinnällä (ts. tiekartta toimista, jotka vievät yhtiön tavoitetasoille) on merkittävä rooli ja keskimäärin paremmilla viestintäresursseilla (ml. omat IR-tiimit) operoivat suuryhtiöt voivat onnistua viestimään tavoitteensa ja niiden saavuttamiseen vaadittavat toimet selkeämmin (kommentti on edelleen keskimääräinen, sillä myös pienyhtiöiden joukossa on erinomaisesti taloudellisia tavoitteitaan kommunikoineita firmoja).

t: Antti