Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Yhtiön analysointi ja tunnusluvut

Inderes Q&A 27.01.2020 12:40

Mitkä tunnusluvut ovat yksityissijoittajalle tärkeimpiä arvioidessaan esim. pienyhtiötä jolla toivoo olevan tulevaisuudessa kasvuvaraa ja potentiaalia hyviin tuottoihin? Riittääkö alhainen P/E, korkea ROE, sekä nettotulokset ja alhainen nettovelkaantumisaste, vai mitä te suosittelisitte ottamaan selville yhtiöstä, jotta voisitte päällisinpuolin todeta sen olevan lupaava sijoitus?

Inderesin kommentti 

Hei!

Lähden vastaamaan kysymykseesi mutkan kautta. Mitä pidemmän aikavälin sijoituksia haet, sitä vähemmän osakkeen arvostuksesta kertovilla tunnusluvuilla on merkitystä. Sen sijaan pitkässä juoksussa sijoituksen onnistumisen ratkaisee yhtiön laatu eli kilpailukyky, kyky luoda omistaja-arvoa ja mielellään siihen päälle vielä suuri kasvupotentiaali eli markkina, missä kasvaa. Kuten koirat muistuttavat omistajiaan, alkaa sijoittajan salkku muistuttaa yhtiöitään pitkässä juoksussa, riippumatta siitä kuinka halvalla osakkeita on saatu. Yleensä ainutlaatuiset kilpailuedut heijastuvat korkeana ROE (oman pääoman tuotto) -lukuna. Vahtimalla velkaantumisastetta voi varmistua, ettei ROE:ta hilata korkeaksi pelkällä velkavivulla.

Suosittelen kuuntelemaan tämän podin, missä puhutaan pienistä kasvuyhtiöistä ja niiden poiminnasta https://www.inderes.fi/fi/videot/inderespodi-62-millaiset-yhtiot-menestyvat-pitkalla-aikavalilla

Jos saat tällaista yhtiötä vielä alhaisella P/E:llä, niin onnittelut! Olet iskenyt todennäköisesti kultasuoneen. Huomaa, että mitä halvemmalla saat tällaista yhtiötä, sitä isommaksi muodostuu myös turvamarginaali, mikäli yhtiö ei vastaakaan odotuksia.

Terveisin,

Verneri