Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Inderes Sijoituskouluun on toivottu sisällysluetteloa Q&A:ssa. Tässä teemoittain kategorisoitu sisällysluettelo ensi hätään, kunnes koodarimme ehtivät hienontaa sivun hakuominaisuutta. Linkit teksteihin löytyy hyperlinkkeinä. Useita tekstejä tukee myös videot, joissa asiat on käsitelty rautalangasta vääntäen. Sijoituskoulussa on lähtökohtana, että taloudellinen lukutaito kuuluu kaikille. Ne on tehty niin, että kuka vain pystyy ymmärtämään tekstejä ja videoita ja kohentamaan omaa taloudellista lukutaitoaan näiden avulla.

Jos tämän lukee alusta loppuun, pitäisi saada melko hyvät eväät sijoittamisen pariin. Onnea matkaan!

Aloittelijalle

Aloittelevan sijoittajan on hyvä lukea ensiksi viisi askelta sijoittamisen aloittamiseen. Tässä myös lisää vinkkejä Saulilta, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa. Kannattaa laatia myös sijoitussuunnitelma.

Monia aloittelijoita hämää osakkeiden nimelliset hintaerot, vaikka ne eivät kerro oikeasti mitään siitä, onko osake edullinen vai kallis. Tästä aiheesta on kirjoitettu täällä. Myöskään osakkeiden lukumäärällä ei ole oikeasti juuri väliä, toisin kuin silloin tällöin saattaa kuulla.

Monesti tekee mieli myydä voitolla olevia osakkeita, mutta kannattaa punnita tarkkaan, kannattaako salkun voittajia myydä pois.

Jos aiot käyttää meidän palvelua, mistä olemme iloisia, on hyvä perehtyä mitä on osakeanalyysi (tulet tarvitsemaan näitä perusteita myös omalla sijoitusmatkallasi) sekä mistä tavoitehinnat tulee tavoitehinnat tulee. Jos ihmetyttää, miksi osakkeet nousevat tai laskevat ilman syytä, tässä on teksti joka avaa markkinan liikkeitä.

Päiväkauppa on nollasummapeliä, me suosimme pitkäjänteistä sijoittamista.

Kun se ensimmäinen yritysosto osuu omalle kohdalle, kannattaa lukea yritysostoista ja miten menetellä niissä täältä.

Mututuntuma ei tuota hyviä tuloksia, joten sijoittamisessa kannattaa olla suunnitelmallinen.

Makro

Puhumme kaikissa makrotalouttakin koskevissa teksteissä ja videoissa selkeää suomea, eli ei kannata antaa makro-sanan säikäyttää. Mistä raha ylipäätään tulee? Raha on velkaa, ja korko on rahan hinta. On hyvä tietää, että pitkässä juoksussa inflaatio on säästäjän pahimpia vihollisia. Talouskasvusta puhutaan usein, mutta mitä se oikeasti on?

Sijoittajia välillä ihmetyttää myös, miten valuuttamarkkinat toimii.

Jos talous kiinnostaa enemmän, kannattaa seurata Mariannen lempitalousmittareita.

Olemme käyneet läpi myös, mitä riskejä asuntovelkaan liittyy.

Tunnusluvut

Tällä alueella olemmin käyneet läpi P/E-luvun, P/B-luvun sekä EV/EBITDAn mitä käytetään usein analyyseissa ja ei monimutkaisesta vaikutelmastaan huolimatta ole kovin monimutkainen. Sen lisäksi on teksti viidestä yleisestä tunnusluvusta ROE, ROI, Gearing, Omavaraisuusaste ja Ebit.

Käyttäytyminen

Sijoittamisessa on aina hyvää muistaa lähdekritiikki, eikä uskoa kaikkea mikä sattuu omiin uskomuksiin sopimaan. Siitä olemme käyneet keskustelua videolla täällä. Myös virheet kuuluvat sijoittamiseen. Olemme käsitelleet yleisiä virheitä täällä ja täällä.

Virheiden käsittely on ärsyttävää, mutta sijoittamisessa kehittyminen on samanlaista kuin missä tahansa muussakin lajissa: jos et ole valmis kehittymään ja oppimaan virheistä, älä edes aloita vaan säästä mieluummin vaikkapa indeksirahastoihin.

Pitkään jatkuneen nousumarkkinan huumassa kannattaa välttää näitä virheitä.

Vaikka meidän kaikkien pitää syödä, meidän ei välttämättä tarvitse ostaa ruokaa juuri sinun lempiyhtiöltäsi.

Ajoittaminen

On lähes mahdotonta, ei kannata yrittää ellet ole 100 % varma mitä teet. Pidä sen sijaan mielessä osakkeen tuotto-odotus ja turvamarginaali.

Termistö

Sijoituskoulussa on käyty läpi, mitä tarkoittaa osakekohtainen tulos eli EPS (earnings per share), NAV sekä mitä osingot oikein ovat. Helsingin pörssissä SaaS-yhtiöiden määrä on kasvanut, mutta mitä tarkoittaa Saas?

Random

Sijoituskouluun on kirjoitettu myös platformeista, joista ei Suomessa (vielä) ihme kumma puhuta kovin paljon vaikka Nokiakin joutui sellaisen uhriksi.

Keväällä on taas paljon yhtiökokouksia ja sijoittajatapahtumia, mitä siellä kannattaa kysyä?

Kaikki sijoittajat tykkäävät skaalautuvuudesta, mutta mitä se oikein tarkoittaa?

Olemme käyneet läpi myös DCF-mallia, mutta älä yritä tätä kotona!

 

Kiitos lukemisesta. Sijoituskouluun tulee aika ajoittain uutta materiaalia, stay tuned!

 

 

Verneri Pulkkinen