Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

FORTUM OYJ SIJOITTAJAUUTINEN 08.07.2021 KLO 10.15

Fortum on tänään allekirjoittanut sopimuksen hiiltä käyttävän Argayashin sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksen (CHP) myymisestä Rosatomin tytäryhtiölle AO JSC Rusatom Smart utilities (JSC RSU).  

Argayashin CHP-laitoksen lämmöntuotantokapasiteetti on 824 MW ja sähköntuotantokapasiteetti 256 MW. Laitoksella on merkittävä paikallinen rooli prosessihöyryn toimittajana alueen teollisuudelle ja lämmöntuottajana Ozerskin ja Novogornyn kaupunkien yhteensä 85 000 asukkaalle Tšeljabinskin alueella. Voimalaitoksen vaikutus Fortumin käyttökatteeseen on ollut hyvin vähäinen. Osapuolet ovat sopineet, että myyntihintaa ei julkisteta. Kauppa odotetaan saatavan päätökseen vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä.

"Strategiamme mukaisesti pyrimme jatkuvasti optimoimaan tuotantorakennettamme ja näin saavuttamaan tavoitteemme olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Argayashin myynti ja Tšeljabinskin CHP-2 -laitoksen asteittainen hiilen käytön lopettaminen mahdollistavat sen, että Russia-divisioona luopuu hiilen käytöstä vuoden 2022 loppuun mennessä ja vuosittaiset hiilidioksidipäästömme laskevat noin kaksi miljoonaa tonnia", sanoo Fortumin Russia-divisioonan johtaja Alexander Chuvaev.

"Toimitusvarmuus asiakkaillemme, ydinvoimateollisuudelle ja kaupunkien asukkaille on yhtiömme päätavoite. Argayashin CHP-laitos on kriittisen tärkeä PA "MAYAK":n vakaalle toiminnalle, Ozerskin ja Novogornyn asukkaille ja taloussektorille. JSU RSU:lle uusi voimalaitos hyötyy vakaasta sosio-ekonomisesta kehityksestä ja säilyttää aiemmin partnerien kanssa aikaan saadun korkean laadun lämmön jakelussa alueen asukkaille ja yrityksille", sanoo Ksenia Sukhotina, JSC Rusatom Smart utilities (JSC RSU) toimitusjohtaja.

Fortum Oyj

Ingela Ulfves, sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja

Lisätietoja, sijoittajat ja anlyytikot:
Rauno Tiihonen, IR-päällikkö, puh. 010 453 6150
 

Media:
Fortum News desk, puh. 040 198 2843

Fortum Oyj on vuonna 1988 perustettu suomalainen energiayhtiö, joka on kooltaan pohjoismaiden suurin. Yhtiön liiketoimintaa ovat sähkön ja lämmön tuotanto sekä myynti, voimalaitosten käyttö- ja kunnossapitopalvelut, ja muut palvelut. Fortum tarjoaa myös kierrätys- ja jätepalveluita. Yhtiön toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Baltian maihin, Venäjälle, Puolaan ja Intiaan.