Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään
Yhtiö: Apetit
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 9.00 EUR
Kurssi: 8.70 EURKurssi hetkellä: 11.7.2019 - 7:58

Apetit tiedotti keskiviikkona, että yhtiö on sopinut tuoretuoteliiketoimintansa myymisestä ruotsalaiselle Greenfood Ab:lle. Greenfood Ab on Pohjoismaissa ja Länsi-Euroopassa toimiva vihannesten ja hedelmien maahantuoja, jakelija ja jalostaja. Suomessa Greenfood Ab omistaa Salico Oy:n, Satotukku Oy:n, Picadeli Oy:n ja Snackpoint Oy:n. Salico on yksi Suomen johtavista tuoreiden hedelmä- ja vihannesjalosteiden toimittajista ammattikeittiöille, vähittäiskaupalle ja fastfood-ketjuille. Yrityskauppa jatkaa Apetitin viime vuosien tapahtumasarjaa, missä heikkoa tuloskuntoa on pyritty parantamaan omaa toimintaa yksinkertaistamalla, tehostamalla ja myymällä kannattamattomia toimintoja pois konsernista. Yhtiö on viimeisen kahden vuoden aikana hankkiutunut eroon tappiollisesta kalaliiketoiminnasta, nollatulosta tekevistä kauppojen sisältä löytyvistä palvelutoriliiketoiminnoista ja nyt vuorossa on tappiollinen tuoretuoteliiketoiminta.

Tuoretuoteliiketoiminta on osa Apetitin Ruokaratkaisut-segmenttiä. Liiketoiminta juontaa juurensa vuonna 2012 hankittuun Caternet Finlandiin ja toiminta sisältää hedelmä- ja vihannestuotteiden paloittelua, pakkaamista ja toimittamista suurille henkilöstöravintola-, hotelli- ja ravintolaketjuille sekä vähittäiskauppaan. Julkisen sektorin ruokahuolto on myös merkittävä asiakas. Vuonna 2018 liiketoiminnan liikevaihto oli 23,2 MEUR (8 % Apetit-konsernin liikevaihdosta) ja henkilöstömäärä oli 120 (20 % Apetit-konsernin henkilöstöstä).

Järjestelyn kauppahinta on 13,8 MEUR ja se maksetaan käteisenä. Järjestely toteutetaan liiketoimintakauppana sisältäen Apetitin Helsingin Kivikon tehdaskiinteistön koneineen ja laitteineen. Tuoretuoteliiketoiminnan henkilökunta siirtyy ostavan yrityksen palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Kaupan toteutuminen edellyttää vielä kilpailuviraston hyväksyntää. Apetit tekee kaupasta kertaluontoisen, arviolta noin 2 MEUR:n myyntivoiton verojen jälkeen, minkä yhtiö kirjaa H2’19:lle. Lopullinen tulosvaikutus täsmentyy, kun järjestely on saatu päätökseen. Järjestelyn odotetaan toteutuvan Q3’19, mutta se voi venyä Q4’19:lle. Kertaluonteinen myyntivoitto parantaisi selvästi Apetitin vuoden 2019 tulosta, sillä oikaistu liikevoittoennusteemme tilikaudelle 2019 on 3,2 MEUR (2018: -1,0 MEUR). Järjestely vahvistaa myös Apetitin tulevien vuosien investointi- ja osingonmaksukykyä.

Tuoretuotteet-liiketoiminta on viime vuosina ollut tappiollista ja se on painanut koko Ruokaratkaisut-segmentin tulosta. Horeca-sektorin vaisu kehitys, matalan jalostusarvon tuotteet ja kilpailevat isot tukkuliikkeet ovat pitäneet markkinan kireänä. Apetit on panostanut merkittävästi liiketoiminnan tehostamiseen ja uusiin kuluttajille suunnattuihin lisäarvotuotteisiin, mutta kannattavuutta ei olla saatu yhtiön mukaan nostettua toivotulle tasolle. Apetitin 2018 tilinpäätöksen yhteydessä tuoretuoteliiketoiminnan kirjanpitoarvoksi määriteltiin 16,9 MEUR, mutta aiempaa heikompien näkymien takia liiketoiminnalle tehtiin arvonalentumistestauksessa 4,7 MEUR:n alaskirjaus ja kirjanpitoarvo laski 12,2 MEUR:oon. Ottaen huomioon liiketoiminnan pitkään jatkuneet vaikeudet ja kireän markkinatilanteen, pidämme hyvänä suorituksena, että Apetit pääsee liiketoiminnasta eroon kirjanpitoarvoa korkeammalla hinnalla ja kauppa on toteutuessaan positiivinen asia Apetitin omistajille. Apetit kertoi tiedotteessa, että yritysjärjestelyllä arvioidaan toteutuessaan olevan positiivinen vaikutus koko vuoden operatiiviseen liiketulokseen, mutta yhtiö ei antanut mitään osviittaa ”positiivisen vaikutuksen” kokoluokasta. Apetit ei myöskään muuttanut vuoden 2019 laveaa ohjeistustaan, jonka mukaan koko vuoden operatiivisen liiketuloksen arvioidaan paranevan vertailuvuodesta (2018: -1,0 MEUR).

Apetit julkistaa puolivuosikatsauksensa 16.8.2019 ja tuoretuoteliiketoiminta tullaan raportoimaan siinä lopetettuna toimintana. Silloin näemme tarkemmin, minkälaista tulosta tuoretuoteliiketoiminta on tehnyt ja pystymme arvioimaan, miten siitä irtautuminen vaikuttaa konsernin tuloskuntoon. Tulemme viimeistään puolivuosikatsauksen yhteydessä päivittämään ennusteemme uuden liiketoimintarakenteen mukaiseksi ja arvioimaan uutta tilannetta tarkemmin. Apetit-konserniin jää viime vuosien irtautumisten jälkeen Ruokaratkaisut-segmentin ainoa hyvää kannattavuutta tekevä liiketoiminta (eli pakasteet), tasaista tulosta tekevä Öljykasvituotteet-liiketoiminta, viime vuonna tappiolle valahtanut Viljakauppa-liiketoiminta ja 20 %:n Surcos-omistus. Yhtiöllä on viime vuosien heikkojen satokausien takia selviä kannattavuusvaikeuksia Viljakaupan kanssa ja vuoden 2018 heikko viljasato varjostaa vielä alkuvuoden 2019 tulosnäkymiä. Apetit on kuitenkin mielestämme päässyt eroon nyt pahimmista tappiopesistään ja jättänyt konserniin yhtiön terveimmällä pohjalla olevat liiketoiminnot, joten valoa alkaa näkyä tunnelin päässä monta vuotta kestäneen vaikean jakson jälkeen.

Käy kauppaa. (Apetit)

Apetit on kasvisten ykkönen, vahvasti kotimaiseen ruoan alkutuotantoon toimintansa perustava elintarvikeyhtiö. Luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla terveellisiä, maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja. Lisäksi jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä ja rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi sekä käymme viljakauppaa kansainvälisesti. Haluamme olla kasvipohjaisten ruokaratkaisujen edelläkävijä. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä.

Tunnusluvut 2018 2019e 2020e
Liikevaihto 283,1 297,8 305,1
- kasvu-% -9,2% 5,2% 2,5%
Liikevoitto (EBIT) -6,9 3,2 4,8
- EBIT-% -2,5% 1,1% 1,6%
EPS (oik.) -0,03 0,36 0,61
Osinko 0,40 0,40 0,50
P/E (oik.) -266,2 24,5 14,2
EV/EBITDA 15,5 4,2 3,2
Osinkotuotto-% 4,4% 4,6% 5,7%
Uusimmat ennusteet