Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Yhtiö: Bittium
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 7.30 EUR
Kurssi: 6.29 EUR
Kurssi hetkellä: 21.6.2021 - 5:47

Bittium kertoi perjantaina saaneensa Suomen Puolustusvoimilta puitesopimukseen perustuvan 5,8 MEUR:n tilauksen Bittium Tactical Wireless IP Network (TAC WIN) -ohjelmistoradiojärjestelmän tuotteista. Tilatut reitittimet ja radiopäät liittyvät useisiin Puolustusvoimissa käynnissä oleviin hankkeisiin, joissa TAC WIN -järjestelmä tarjoaa laajakaistaisen IP-yhteyden liikkuviin viestiasemiin ja johtamispaikkoihin. Kyseessä on toinen tänä vuonna ilmoitettu TAC WIN-tilaus, sillä maaliskuussa Bittium kertoi 8,5 MEUR:n tilauksesta samasta puitesopimuksesta. Havaitsimme Bittiumin tiedotteesta myös poikkeavan muotoilun, joka voi mahdollisesti kertoa komponenttipulan vaikutuksista yhtiön toimituskykyyn.

Tilaus on arvoltaan noin 5,8 MEUR (arvonlisäveroton hinta). Tilaus perustuu Bittiumin ja Suomen Puolustusvoimien väliseen puitesopimukseen Bittium TAC WIN -järjestelmän tuotteiden hankinnasta. Puitesopimus koskee vuosia 2021-2024 ja on kokonaisarvoltaan enimmillään noin 30 MEUR (arvonlisäveroton hinta). Puitesopimuksen mukaisesti Puolustusvoimat tekee tuotteista erilliset tilaukset vuosittain, ja olemme myös odottaneet sopimuksesta toimituksia vuosittain. Huomioiden aiempi merkittävä tilaus vuodelle 2021, tästä vuodesta vaikuttaisi tulevan kiireinen TAC WIN -puitesopimuksen toimituksien osalta. Samalla TAC WIN -liikevaihto ylittänee ennusteemme tänä vuonna, mutta emme tee muutoksia konsernitason ennusteisiin. Epävarmuus muihin Bittiumin toimituksiin liittyen on viime aikoina kasvanut jatkuvan komponenttipulan takia. Tilaus ei myöskään muuta Bittiumin vuotta 2021 koskevaa taloudellista ohjausta.

Bittium kertoi tiedotteessa, että yhtiön tavoitteena on toimittaa tuotteet Puolustusvoimille vuoden 2021 aikana. Kiinnitimme huomiota muotoiluun, koska perinteisesti tämän tyylisissä suhteellisen rutiinitilauksissa muotoilu on mielestämme ollut ”tilaukset toimitetaan vuoden aikana.” Aiemmassa maaliskuun tilauksessa yhtiön muotoilu oli vielä totuttu, eli ”kaikki tuotteet tullaan toimittamaan Puolustusvoimille vuoden 2021 aikana.” Muotoilun taustalla voi tietysti olla vain myöhäisempi tilausajankohta ja aiempi merkittävä tilaus. Pidämme silti mahdollisena, että muotoilun taustalla on komponenttipula, joka vaikutti Bittiumin toimituskyvykkyyteen myös alkuvuoden aikana. Toimituskyvyn varmistaminen voisi teoriassa selittää myös Puolustusvoimien tilauksen ajoittumista, joka tuntuu hieman kummalliselta niin pian edellisen merkittävän TAC WIN -tilauksen jälkeen.

Komponenttipulan pahentuminen toisi synkkiä pilviä yleisesti Bittiumin lähiaikojen tuloskehityksen ylle ja on mielestämme tällä hetkellä merkittävä riski, vaikka tilanteen kehittymistä on hankala arvioida.

 

Käy kauppaa. (Bittium)

Analyytikko / Kirjoittaja

Juha Kinnunen

Juha Kinnunen

Osakestrategi, analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2020 2021e 2022e
Liikevaihto 78,4 93,0 119,4
- kasvu-% 4,3% 18,6% 28,5%
Liikevoitto (EBIT) 2,1 4,6 12,2
- EBIT-% 2,7% 4,9% 10,2%
EPS (oik.) 0,05 0,12 0,34
Osinko 0,03 0,00 0,20
P/E (oik.) 121,6 52,8 18,7
EV/EBITDA 15,1 13,6 6,9
Osinkotuotto-% 0,5% 0,0% 3,2%
Uusimmat ennusteet

Bittium on vuonna 1985 perustettu luotettavien ja turvallisten viestintä- ja liitettävyysratkaisujen kehittäjä. Bittium tarjoaa tuotteita ja palveluita, tuotealustoihinsa perustuvia ratkaisuja ja tuotekehityspalveluita. Lisäksi Bittium tarjoaa tietoturvaratkaisuja mobiililaitteisiin ja kannettaviin tietokoneisiin sekä terveydenhuollon teknologian tuotteita ja palveluita biosignaalien mittaamiseen. Bittium toimii puolustus-, turvallisuus- ja muilla viranomaismarkkinoilla, IoT-markkinoilla (Internet of Things) ja tarjoaa mm. tuotekehitysratkaisuja teollisuuden käyttöön.