Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Nokian osake ponnahti eilen New Yorkin pörssissä yli 6 %:n nousuun, kun uutistoimisto Bloomberg kertoi nimettömiin lähteisiin viitaten yhtiön kartoittavan strategisia vaihtoehtoja nykyiseen tilanteeseensa. Vaihtoehtoina pöydällä on järjestelyitä fuusiosta liiketoimintojen myyntiin. Lisäksi harkinnassa on pääomarakenteen järjestelyt sekä investointien uudelleenkohdentaminen.

Lähteiden mukaan harkinta on käynnissä ja ei ole varmuutta, että ne johtavat transaktioon. Bloombergin nimettömät lähteet kannattaa mielestämme ottaa vakavasti. Edellisen kerran sen lähteet kertoivat esimerkiksi Alcatel-Lucent-fuusiosta hyvissä ajoin ennen transaktion julkistamista.

Aiemmin tässä kuussa Yhdysvallat kertoi sen olevan kiinnostunut ostamaan omistusta Nokiassa tai Ericssonissa varmistaakseen maan asemaa 5g-teknologiassa Kiinan nousevan uhan takia. Myöhemmin presidentti Donald Trumpin taloudellinen neuvonantaja Larry Kudlow kuitenkin sanoi, ettei yritysten ostaminen ole Yhdysvaltain hallituksen bisnestä.

Vaihtoehtojen skaala on arviomme mukaan suuri. Nokialla on verkkoteknologioissa useita erillisiä liiketoimintoja, joita se voisi myydä. Tämä kuitenkin enemmän tai vähemmän vesittäisi yhtiön strategian keskiössä olevan vision rakentaa kokonaisvaltainen verkkoratkaisujen toimittaja. Siten uutinen jälleen vahvistaa sitä, että Alcatel-Lucent-fuusio on tuonut mukanaan odotettua syvempiä ongelmia, eikä sen strategiset hyödyt ole realisoituneet. Koko Nokian ostamisesta kiinnostuneita teollisia toimijoita alalla on niukasti, mutta pääomasijoittaja voisi olla kiinnostunut pilkkomaan yhtiön osiin.

Yksi vaihtoehto voisi olla tervehdyttää yhtiön tasetta suuremmalla rahoitusjärjestelyllä, mikä antaisi kyvykkyyden investoida ja toteuttaa suurempia sisäisiä uudelleenjärjestelyitä. Kiinnostuneita rahoittajia on nykytilanteessa todennäköisesti niukasti.

Sijoittajan kannalta nykyinen tilanne on ristiriitainen. Nokian osaketta hinnoitellaan arviomme mukaan selvästi alle raportissamme käsittelemämme osien summa arvon. Pelkät järjestelyhuhut voivat ohjata osakemarkkinan huomion tähän, mikä tuo spekulatiivista nostetta osakkeelle. Toisaalta uutinen on jälleen merkki siitä, että yhtiössä kytee syvempiä rakenteellisia ongelmia, mikä puoltaa varovaisuutta.

Analyytikko / Kirjoittaja

Mikael Rautanen

Mikael Rautanen

Toimitusjohtaja, analyytikko

Lisätiedot

Luomme teknologiaa yhdistämään koko maailman. Nokialla on toimialan ainoa maailmanlaajuisesti saatavilla oleva kokonaisvaltainen valikoima verkkoratkaisuja, ohjelmistoja, palveluita ja lisensointimahdollisuuksia. Innovaatioidemme ja palkitun Nokia Bell Labsin johdolla olemme 5G-verkkojen kehityksen ja käyttöönoton kärjessä.