Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Yhtiö: Endomines
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 2.30 SEK
Kurssi: 2.21 SEK
Kurssi hetkellä: 23.6.2022 - 6:43 Analyysi päivitetty: 19.4.2022

Endomines tiedotti eilen sopineensa suomalaisen sijoittajaryhmän kanssa rahoitusjärjestelystä sisältäen yhteensä 3,3-3,6 MEUR:n uuden lainarahoituksen. Lisäksi yhtiö on alustavasti sopinut vuonna 2021 järjestettyjen lainojen vuonna 2022 maksettavaksi erääntyvien korkojen, 1,6 MEUR:n siltalainan sekä muiden korkojen ja rahoituskulujen konvertoinnista uudeksi lainaksi. Uuden lainan määrä on yhteensä korkeintaan 3,8 MEUR. Yhtiön mukaan uuden rahoitussopimuksen avulla se aloittaa toimenpiteitä Karjalan kultalinjalla, jonka lisäksi se aikoo syventää Pampalon kaivosta 60 metriä nykyisen toimintatason alapuolelle.

Rahoitusjärjestelyllä on 24 kuukauden maturiteetti ja 10 %:n vuosikorko. Uudelle rahoitukselle on 5 %:n järjestelypalkkio. Rahoitussopimuksen mukaan Endomines on sitoutunut, että lainanantajilla on pääsääntöisesti oikeus muuntaa laina osittain tai kokonaan yhtiön osakkeiksi 12 kuukautta lainan noston jälkeen 0,20 euron osakekohtaisella merkintähinnalla. Rahoitussopimuksen mukaisesti lainoille tullaan antamaan toissijainen vakuus omaisuuseristä, jotka ovat vuonna 2021 järjestettyjen rahoitusten ensisijaisena vakuutena.  

Järjestely ei tullut yllätyksenä

Rahoitusjärjestely ei tullut yllätyksenä, sillä yhtiö kommentoi jo aiemmin hakevansa lisärahoitusta kehitysaktiviteetin nopeuttamiseksi ja arviomme mukaan yhtiön operatiivinen kassavirta on pyörinyt vielä toistaiseksi väärään suuntaan Pampalon kaivoksen ylösajon jatkuttua (kts. kommentti täältä). Kokonaisuudessaan rahoitusjärjestely oli tyypillinen juniorikaivosyhtiölle, missä rahoituksen hinta on korkea. Huomioiden korkojen viimeaikainen voimakas nousu, ei korko mielestämme ole kuitenkaan kohtuuttomalla tasolla absoluuttisesti korkeasta lukemasta huolimatta. Paketti sisältää lainanantajille myös oikeuden muuntaa laina osakkeiksi. Nyt sovittu konversiokurssi on kuitenkin arviomme mukaan siedettävä, sillä se on noin nykyisen markkinahinnan tasolla ja vain hieman yhtiölle edellisessä päivityksessämme laatimamme osien summa -mallin alapuolella. Toisaalta, mikäli karkeasti koko yhteensä noin 7 MEUR:n lainapotti konvertoidaan osakkeiksi, tulee se laimentamaan osakesarjaa noin 10-15 %:lla (huom. nykyinen osakemäärä noin 264 miljoonaa). Näin ollen laimennusvaikutus osakesarjaan voi olla tuntuva.  

Päivitämme rahoitusjärjestelyn sekä muut viimeaikaiset tapahtumat (kts. mm. tämä) Endominesin tavoitehintamme taustalla olevaan osien summa -malliin lähiaikoina. Järjestelyllä ei ole kuitenkaan välitöntä vaikutusta näkemykseemme yhtiöstä, vaikka rahoitus tuokin vapausasteita Suomen toimintojen strategiseen edistämiseen ja arviomme mukaan Suomen toimintojen rahoitustilanne on nyt turvattu lähiaikoina. Vastapainona tälle on melko todennäköinen huomattava osakesarjan paisuminen toimien onnistuessa. Jatkossa rahoitustarpeita voi kuitenkin tulla myös lisää, mutta tämä riippuu oleellisesti myös yhtiön strategisista valinnoista tavoitellun kehitysvauhdin suhteen.

Analyytikko / Kirjoittaja

Antti Viljakainen

Antti Viljakainen

Pääanalyytikko

Lisätiedot
Aapeli Pursimo

Aapeli Pursimo

Analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2021 2022e 2023e
Liikevaihto 5,0 191,3 275,0
- kasvu-% -62,0% 3 737,7% 43,8%
Liikevoitto (EBIT) -255,1 -41,8 31,8
- EBIT-% -5 117,8% -21,9% 11,6%
EPS (oik.) -1,20 -0,20 0,08
Osinko 0,00 0,00 0,00
P/E (oik.) -2,1 -11,2 26,6
EV/EBITDA -6,1 -107,5 8,4
Osinkotuotto-% 0,0% 0,0% 0,0%
Uusimmat ennusteet

Endomines on vuonna 2005 kultakaivoksiin keskittynyt kaivosteollisuuden tuotanto- ja kehitysyhtiö (ns. junior mining company). Endomines-konserni koostuu Ruotsiin rekisteröidystä emoyhtiö Endomines AB:stä ja sen täysin omistamista suomalaisista ja yhdysvaltalaisista tytäryhtiöistä. Endominesin tavoitteena on hankkia poliittisesti vakailla alueilla olevia esiintymiä, jotka on mahdollista saada tuotantoon nopeasti ja rajoitetuin investoinnein.