Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Ericssonin aamulla raportoima Q2-tulos jäi alle konsensusodotusten. Nokian kannalta olennaisessa verkkoyksikössä suoritus oli edelleen vahvaa, vaikka odotusten osalta rima oli vielä pykälän korkeammalla. Kaiken kaikkiaan kysyntätilanne Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on yhä hyvällä tasolla, mikä antaa myötätuulta myös Nokialle. Negatiivisella puolella komponenttipula, toimitusketjuhaasteet ja kustannusinflaatio alkoivat näkyä Q2:lla voimakkaammin myös Ericssonin luvuissa. Samat tekijät ovat varmasti antaneet painetta myös Nokian kannattavuuteen, mitä yhtiön oma parantuva operatiivinen tekeminen kuitenkin samaan aikaan kompensoi. Nokia raportoi oman Q2-tuloksensa 21.7.

Ericssonin Q2-liikevaihto kasvoi 14 % 62,5 miljardiin kruunuun ja ylitti Bloombergiltä kerätyn konsensusennusteen (61,7 mrd. SEK). Valuuttakurssien muutokset toivat Q2:lla selvää myötätuulta kasvuun ja niistä oikaistuna liikevaihto nousi 5 %. Oikaistu liikevoitto oli 7,4 miljardia kruunua (Q2’21: 5,8 mrd. SEK) ja alitti konsensusodotuksen (8,1 mrd. SEK). Globaalit toimitusketjuhaasteet ja kiihtyvä kustannusinflaatio alkoivat näkyä toisella neljänneksellä myös Ericssonin bruttomarginaalissa, joka heikkeni 42,1 %:iin (Q2’21: 43,4 %). Osaltaan tähän vaikuttivat myös vertailukautta pienemmät patenttitulot.

Ericssonin verkkoyksikön liikevaihto oli 46,0 miljardia kruunua (Q2’21: 39,9 mrd. SEK) ja hieman yli 45,6 miljardin kruunun konsensusennusteen. Vertailukelpoisin valuutoin liikevaihto kasvoi 6 % erityisesti Pohjois-Amerikan vahvan kehityksen jatkuessa. Liikevaihto kasvoi myös Euroopassa kaksinumeroisin prosentein heijastellen Ericssonin markkinaosuusvoittoja (arviomme mukaan häviäjänä pääasiassa Huawei).

Verkkoyksikön oikaistu liikevoitto oli 8,9 miljardia kruunua (Q2’21: 8,7 mrd. SEK), kun konsensusennuste oli 9,4 miljardia kruunua. Oikaistu liikevoittomarginaali heikkeni 19,3 %:iin vertailukauden 21,7 %:sta konsensusennusteen oltua 20,3 %. Toimitusketjuhaasteet ja komponenttien nousseet hinnat näkyivät selvästi verkkoyksikön bruttomarginaalissa, joka heikkeni vertailukaudesta 2,7 %-yksikköä ja oli 45,1 %.

Ericsson käyttää näkymiensä pohjana Dell’Oron markkinatutkimuksia. Radioverkkoverkkojen markkinakasvun odotetaan olevan tänä vuonna edelleen 5 %. Markkinan kasvuennustetta on nostettu Pohjois-Amerikan osalta, jossa kasvun odotetaan olevan tänä vuonna 12 % (aik. 8 %). Euroopan (5 %) ja Kiinan (4 %) osalta arviot ovat ennallaan.

Analyytikko / Kirjoittaja

Atte Riikola

Atte Riikola

Analyytikko

Lisätiedot

Ericsson is one of the leading providers of Information and Communication Technology (ICT) to service providers. We enable the full value of connectivity by creating game-changing technology and services that are easy to use, adopt, and scale, making our customers successful in a fully connected world.