Ericssonilta kelpo luvut Q4:ltä

Analyytikon kommentti 28.01.2019 6:04 NokiaEricsson

Ericssonin perjantaina julkaisema Q4-raportti antoi piristäviä signaaleja verkkomarkkinan näkökulmasta. Nokian osake oli Ericssonin raportin jälkeen selvässä nousussa. Myös uutinen Vodafonen päätöksestä keskeyttää Huawei-hankkeet verkossaan antoivat Nokialle tukea. Nokia julkistaa tuloksensa ensi torstaina.

Ericssonin liikevaihto koko vuodelta 2018 kasvoi ensimmäistä kertaa vuoden 2013 jälkeen, mikä kuvastaa käännettä verkkomarkkinalla erityisesti länsimaisten toimijoiden pitkän vaikean jakson jälkeen. Myös yhtiön kustannussäästötoimenpiteet ja panostukset tuotekehitykseen ovat tuottaneet hyvin tulosta. Ericssonin liikevaihto kasvoi neljännellä neljänneksellä 4 % ja liiketappio kutistui 1,9 miljardiin kruunuun (Q4’17: -19,3 miljardia kruunua), kun Reutersin konsensus odotti 3 miljardin kruunun tappiota. Ericsson teki sen BSS-ohjelmistoliiketoimintaan 6,1 miljardin kruunun alaskirjauksen.

Nokian kannalta kiinnostavimman osan eli Ericssonin verkkoyksikön Q4 oli vahva. Yksikön liikevaihto kasvoi 12 % ja valuuttaoikaistuna 6 %. Liikevoittomarginaali nousi 17,5 %:iin edellisvuoden 8,6 %:sta. Yhtiön mukaan kehitystä tuki vahva kasvu Pohjois-Amerikassa, Euroopassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Koillis-Aasiassa. Yhtiö kommentoi vahvan kehityksen taustalla olevan verkkomarkkinan piristyminen sekä Ericssonin tuoteportfolion vahvistuminen Ericsson Radio System -tuotealustan myötä. yhtiön mukaan Pohjois-Amerikassa kehitys oli odotuksia vahvempaa voimistuneen 5G-kysynnän ansiosta.

Ericsson ennakoi langattomien verkkojen markkinan kasvavan 2 % vuonna 2019 ja kasvun kiihtyvän 5 %:iin vuonna 2020.

Nokian ja Ericssonin on arvioitu hyötyvän Huaweihin kohdistuvasta kritiikistä ja vakoiluepäilyistä, mikä on saanut useita länsivaltioita sulkemaan Huaweita ulos maiden 5G-markkinoilta. Ericssonin talousjohtaja Carl Mellander kommentoi, ettei Huawein tilanteella ole ollut tähän mennessä mitään vaikutusta yhtiön liiketoimintaan.

Kokonaisuutena Ericssonin verkkoyksikön vahva Q4 ennakoi hyvää myös Nokian tuloksen kannalta. Nokia ei haastavasta loppuvuoden ohjeistuksesta huolimatta julkaissut tulosvaroitusta, minkä takia myös Nokian Q4 on sujunut verkkoyksikön osalta suurella todennäköisyydellä hyvin.

Nokia on maailmanlaajuisesti toimiva tietoliikennealan konserni. Yhtiöllä on kaksi liiketoiminta- aluetta. Nokia Networks valmistaa verkkolaitteita, kehittää niihin uusia ohjelmistoratkaisuja sekä myy teleoperaattoreille palveluja ja teknologiayksikkö hallinnoi yhtiön patentoimia keksintöjä sekä lisensoi ja kehittää niitä. Yhtiön juuret ovat Tampereella vuonna 1865 perustetussa puuhiomossa, joka yhtiöitettiin vuonna 1871 nimellä Nokia Aktiebolag. Nokian osake noteerataan myös New Yorkin pörssissä.