Ericssonin vahva tulosparannusten sarja jatkui viidettä peräkkäistä neljännestä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Liikevoitto nousi 4,9 miljardiin kruunuun edellisvuoden 0,2 miljardin tappiosta ylittäen selvästi Reutersin konsensuksen odottaman 2,8 miljardin liikevoiton ennusteen. Ericssonin osake oli tuloksen jälkeen yli 3 %:n nousussa. Raportti antoi myös Nokiankin kannalta lievästi rohkaisevia signaaleita, joskin epävarmuustekijöitäkin markkinassa riittää. Nokia julkistaa tuloksensa ensi viikon torstaina.

Ericssonin verkkoyksiköllä oli erittäin vahva vuoden alku. Liikevaihto kasvoi valuuttaoikaistuna 10 % 33,5 miljardiin kruunuun ja oikaistu liikevoitto-% nousi 16,4 %:iin edellisvuoden 13,5 %:sta. Kasvua ajoi etenkin vahva kysyntä Pohjois-Amerikan markkinalla. Ericssonilla verkkoyksikkö sisältää patenttilisensoinnin tulot, mikä kohottaa marginaaleja.

Ericsson on tehnyt tehokasta työtä kannattavuuskäänteen toteutuksessa sen jälkeen, kun yhtiön toimitusjohtaja Börje Ekholm aloitti vuoden 2017 alussa. Käänne on perustunut tehokkaaseen kustannusten hallintaan, tuotekehitysinvestointeihin sekä nyt myös markkinan piristymiseen. Yhtiö on vähentänyt vuoden 2016 lopun jälkeen usean tehostamiskierroksen tuloksena 17 tuhatta työpaikkaa.

Nokian alkuvuosi on todennäköisesti sujunut selvästi Ericssonia heikommin, sillä Nokia on jo melko painavin sanamuodoin varoittanut poikkeuksellisen heikosta Q1:stä. Arvioimme Nokian verkkoyksikön liikevaihdon olleen edellisvuoden tasolla ja oikaistun liikevoiton olleen vain niukasti voitolla tammi-maaliskuulta.

Ericsson kertoi tekevänsä ”strategisia” 5G-sopimuksia, jotka heikentävät lyhyen aikavälin kannattavuutta, mutta vahvistavat pitkän aikavälin markkina-asemia. Käytännössä varhaisilla 5G-markkinoilla pyritään nyt paaluttamaan asemia operaattoreissa osin hintavetoisesti marginaalien kustannuksella sillä oletuksella, että tulevaisuudessa asiakkaille päästään toimittamaan korkeamman marginaalin tuotteita. Tämän johdosta markkinaympäristö ei ole marginaalien näkökulmasta verkkotoimittajille kovin otollinen vielä tänä vuonna, vaikka kysyntä on palaamassa kasvu-uralle.

Näkymissään Ericsson arvioi radioverkkojen markkinan kasvavan Dell’Oron ennusteen mukaisesti 3 % koko vuoden 2019 aikana, kun aiempi arvio oli 2 %. Nokian kohdemarkkina käsittää laajemman kokonaisuuden ja Nokia on arvioinut sen markkinoiden ”pysyvän vakaina” tänä vuonna ja kääntyvän kasvuun ensi vuodesta. Huawei ennakoi tällä viikolla sen operaattoriliiketoiminnan yltävän jopa kaksinumeroiseen kasvuun tänä vuonna. Huaweihin kohdistuvat epäilyt eivät näytä jarruttavan yhtiön liiketoimintaa ainakaan vielä.

Verkkomarkkinassa pitäisi siis olla Ericssonin ja Huawein kommenttien perusteella edelleen selkeitä piristymisen merkkejä. Investointiaktiviteettia jarruttaa kuitenkin 5G-ekosysteemin kehittymättömyys (standardoinnit, päätelaitteet) sekä poliittinen epävarmuus. Etenkin Eurooppaa rasittaa Ericssonin mukaan heikko investointien ilmapiiri, taajuusalueiden puute sekä epävarmuudet liittyen tulevien ”verkkotoimittajien markkinalle pääsyyn”. Suomeksi sanottuna Huawein epäselvä tilanne jarruttaa operaattoreiden investointeja ainakin Euroopassa.

Ericsson on tähän mennessä julkistanut 18 julkisesti nimettyä 5G-asiakassopimusta, mikä on yhtiön mukaan enemmän nimettyjä sopimuksia kuin sen kilpailijoilla. Nokia on kertonut sillä olevan kaupallisia 5G-sopimuksia 30. Huawei kertoi tällä viikolla sillä olevan 40 kaupallista 5G-sopimusta.

Ericssonilla on käynnissä Yhdysvalloissa korruptiotutkinta ja yhtiö kertoi siihen kohdistuvan tutkinnan johtavan nyt varmuudella seuraamuksiin, mutta ei pystynyt arvioimaan niiden suuruutta. Yhtiön uutisoitiin tällä viikolla joutuneen viranomaistutkinnan kohteeksi myös Kiinassa liittyen patenttilisensoinnin käytäntöihin.

Ericsson is one of the leading providers of Information and Communication Technology (ICT) to service providers, with about 40% of the world’s mobile traffic carried through our networks. We enable the full value of connectivity by creating game-changing technology and services that are easy to use, adopt and scale, making our customers successful in a fully connected world. For more than 140 years, our ideas, technology and people have changed the world: real turning points that have transformed lives, industries and society as a whole.