Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Yhtiö: Etteplan
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 17.00 EUR
Kurssi: 17.90 EUR
Kurssi hetkellä: 23.11.2021 - 6:03 Analyysi päivitetty: 29.10.2021

Etteplan on onnistunut erinomaisesti muodonmuutoksessaan teknologiapalveluyhtiöksi, jolla on vankka ja laaja-alainen osaaminen myös ohjelmistoratkaisuissa. Näytöt kannattavasta kasvusta ovat vahvoja ja tuloskasvu jatkuu myös tulevaisuudessa, mutta arviomme mukaan jo nyt erinomaista kannattavuutta on jatkossa vaikea parantaa. Tämä painaa tuloskasvunopeutta samalla, kun osakkeen arvostustaso on käytännössä historiallisen korkea (2022e P/E ~20x). Haastavan arvostustason takia toistamme vähennä-suosituksen tavoitehinnalla 17,0 euroa. Yhtiöstä julkaistu laaja raportti on luettavissa täällä.

Insinööritoimistosta teknologiapalveluyhtiöiden eliittiin

Tuotesuunnittelun erikoisosaaja Etteplan on pitkäjänteisen strategiatyön ansiosta muuttunut ”insinööritoimistosta” laaja-alaista osaamista sisältäväksi teknologiapalveluyhtiöksi. Yhtiö on useiden yritysostojen tukemana rakentanut suuren ohjelmistoyhtiön (ohjelmisto-osaajia yli 700), jonka osaamisalueita yhtiö on viime aikoina vahvistanut pilviratkaisuihin ja sovelluksiin. Mielestämme Etteplan on onnistunut oikeilla strategisilla liikkeillä vahvistamaan kilpailuetuaan ja yhtiöllä on varsin ainutlaatuinen tarjontakokonaisuus. Yhtiö on pitkään ollut toimialansa edelläkävijä ja mielestämme johdetut palvelut (Managed Services) -liiketoimintamalli on huomattavasti alan perinteistä liiketoimintamallia parempi. Lisäksi laskemme Etteplanin kilpailuetuihin laajan osaamispohjan tärkeillä ohjelmistot- ja sulautetut järjestelmät -alueilla sekä hyvin toimivan Kiinan offshoring-palvelun. Seuraava askel kasvutarinassa on todennäköisesti strateginen laajentuminen Keski-Eurooppaan, jossa yhtiöllä on nyt jo kohtuullisen kokoinen kasvupohja. Mahdollisuuksia tarjoaa myös Kiinan palvelumarkkinan avautuminen.

Tuloskasvutarina jatkuu, mutta nykytasolta kannattavuutta on vaikea parantaa

Etteplanin näytöt kannattavasta kasvusta ovat erittäin hyvät, ja yhtiö selviytyi koronapandemiasta lopulta erittäin vähin vaurioin. Tällä hetkellä kysyntätilanne on erittäin hyvä ja näkymät valtaosin positiiviset. Etteplan on kuitenkin siinä mielessä oman menestyksensä vanki, että tuloskasvuennusteita painaa merkittävästi jo nyt erittäin hyvä kannattavuus. Näkemyksemme mukaan historiallisen hyvältä tasolta (2021e EBITA 10,5 % eli yli yhtiön 10 %:n tavoitetason) on haastavaa parantaa, varsinkin kun kaikki liiketoiminnat ovat jo hyvässä tuloskunnossa. Hiljalleen tämä on toki mahdollista liikevaihdon kasvaessa todennäköisesti nopeammin paremmin kannattavissa liiketoiminnoissa, mutta tämä rakennemuutos on hidas. Kun kannattavuus ei tarjoa tulosvipua liikevaihdon kasvulle, ennustamme vuosien 2021-2024 EPS-kasvun olevan ”vain” 8,4 % (CAGR-%, oikaistu EPS). Tämä ei toki ole huono taso, mutta oikaistu EPS kasvoi noin 15 % vuosittain 2015-2020 (CAGR-%). Ennusteemme eivät kuitenkaan sisällä uusia yritysostoja, joilla yhtiö voi onnistuessaan kiihdyttää tuloskasvua myös tulevaisuudessa.

Pääsylippu kasvutarinaan on arvokas

Etteplanin arvostustaso on käytännössä historiallisen korkea samalla, kun yhtiö tekee erinomaista tulosta. Arvostuskertoimet ovat korkeita sekä absoluuttisesti (2022e P/E noin 20x, yli 20 % historiaa korkeampia) että suhteessa verrokkiryhmään (lievä preemio). Etteplanin näytöt kannattavasta kasvusta ovat vakuuttavat, mutta tuloskasvunäkymä on nyt aiempaa heikompi ja arvostus merkittävästi aiempaa korkeampi. Toisaalta myös vakautta on aiempaa enemmän ja suurimmat riskit liittyvät arvostuksen kestävyyteen. Jos P/E palaisi 15x tasolle, tämä tarkoittaisi osakkeelle noin 24 %:n laskua. Emme pidä tätä todennäköisenä, mutta toisaalta nousupotentiaalia arvostuksessa emme näe. Positiivinen näkemyksemme Etteplanin kilpailueduista ja omistaja-arvon luonnista on ennallaan, mutta jäämme silti kärsivällisesti odottamaan houkuttelevampia ostopaikkoja tarinaan.

Käy kauppaa. (Etteplan)

Analyytikko / Kirjoittaja

Juha Kinnunen

Juha Kinnunen

Osakestrategi, analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2020 2021e 2022e
Liikevaihto 259,7 298,1 326,9
- kasvu-% -1,4% 14,8% 9,6%
Liikevoitto (EBIT) 22,4 26,1 29,9
- EBIT-% 8,6% 8,7% 9,1%
EPS (oik.) 0,72 0,82 0,91
Osinko 0,34 0,40 0,46
P/E (oik.) 17,9 21,8 19,6
EV/EBITDA 9,0 11,1 9,8
Osinkotuotto-% 2,6% 2,2% 2,5%
Uusimmat ennusteet

Yhtiöpäivitykset

inderesTV

Etteplan on vuonna 1983 perustettu suunnittelualan asiantuntijayritys. Yhtiön palvelut kattavat teollisuuden laite- ja laitossuunnittelun ratkaisut, ohjelmisto- ja sulautettujen järjestelmien ratkaisut sekä teknisen dokumentoinnin ratkaisut. Etteplanin asiakkaita ovat valmistavan teollisuuden yritykset. Yhtiö pyrkii palveluillaan parantamaan palvelujen ja suunnitteluprosessien kilpailukykyä tuotteen koko elinkaaren ajan. Etteplan toimii Suomessa, Ruotsissa, Alankomaissa, Saksassa, Puolassa ja Kiinassa.