Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Kotimaisilla sijoituspalveluyhtiöillä ensimmäinen vuosipuolisko on sujunut kohtuullisen hyvin. Markkinan raju elpyminen näkyi omaisuusarvojen kasvuna Q1:n aikana ja kotimaisten rahastojen nettomerkinnät ovat kevään mittaan kääntyneet jälleen kasvuun. Sijoittajat ovat kuitenkin edelleen varovaisia, mistä kertoo pääomien jatkuva siirtyminen osakerahastoista turvallisempiin korkorahastoihin. Kotimaisten rahastojen nettomerkintöjä tarkasteltaessa on syytä huomioida, että toukokuussa Nordea käsityksemme mukaan siirsi rahastopääomia pois Suomesta yli 1,5 miljardilla. Tämä painaa raportoituja lukuja, mutta ei heijastele markkinan todellista kehitystä ja alla olevaa sijoittajasentimenttiä.

Kokonaisuutena alkuvuonna kotimaisista sijoitusrahastoista on Sijoitustutkimuksen Rahastoraportin mukaan lähtenyt pääomia noin 1,6 miljardilla ja Nordean sisäisistä siirroista oikaistuna luku on nollan tuntumassa. Vaihtoehtoiset sijoitustuotteet (mm. kiinteistö- ja metsärahastot) ovat kasvattaneet entisestään suosiotaan ja arviomme mukaan niihin on H1:n aikana virrannut pääomia noin 700 MEUR:lla. Luku ei pidä sisällään ky-muotoisia rahastoja (ns. pääomarahastot) ja arviomme mukaan niidenkin myynti on jatkunut muiden vaihtoehtoistuotteiden tapaan hyvänä.

Seuraamistamme yhtiöistä alkuvuosi on sujunut vahvasti ainakin eQ:lla, UB:lla ja Titaniumilla. Kaikkien kolmen uusmyynti on vetänyt hyvin ja se on kohdistunut korkeakatteisiin vaihtoehtoistuotteisiin (kiinteistö, metsä ja private equity). Sijoittajien on hyvä huomata, että sijoitusrahastopääomien merkitys vaihtelee yhtiöittäin merkittävästi. Esimerkiksi Evlillä tai Titaniumilla sijoitusrahastot edustavat merkittävää osaa koko yhtiön palkkioista, kun taas Taalerilla sijoitusrahastojen osuus palkkioista on noin 15 %.

Kokonaisuutena alkuvuosi vaikuttaa sujuneen seuraamiltamme yhtiöiltä kohtuullisen hyvin ja pitkälti odotuksiemme mukaisesti. Positiivisen uusmyynnin lisäksi varallisuusarvojen elpyminen tukee myös tuottosidonnaisten palkkioiden kehitystä H1’19:n aikana. H1’18:n tapaista ilotulitusta ei kuitenkaan ole näkyvissä ja yhtiöiden tuloskehityksessä yhä suurempi paino siirtyykin omaan tekemiseen ja etenkin liiketoiminnan tehostamiseen (mm. EAB, Taaleri, Evli, UB ja Aktia). Tulemme käsittelemään yksittäisten yhtiöiden alkuvuotta tarkemmin ennakkokommenteissamme ennen Q2-tuloskautta.

Evli on sijoittamiseen erikoistunut yksityispankki. Liiketoiminnan ytimen muodostavat varainhoito-, pääomamarkkinat ja corporate finance -palvelut. Toimipisteet sijaitsevat Helsingissä, Turussa ja Tukholmassa.