Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään
Yhtiö: Fondia
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 8.40 EUR
Kurssi: 7.74 EUR
Kurssi hetkellä: 26.4.2021 - 7:32

Nostamme Fondian tavoitehinnan 8,4 euroon (aik. 8,0 €) ja toistamme lisää-suosituksemme. Q1-tulos oli pitkälti odotuksien mukainen ja näkymissä oli odottamaamme optimismia markkinakehityksen suhteen. Liikevaihto onkin kääntymässä oikeaan suuntaan erittäin todennäköisesti jo Q2:lla, ja tulos seuraa lopulta perässä. Lähivuosien tuloskasvun kulmakerroin on edelleen epäselvä, mutta hidaskin kehitys riittäisi tukemaan osaketta nykytasolla. Arvostustaso on kohtuullinen (2021e EV/EBIT alle 14x) ja positiivisessa skenaariossa kannattava kasvu loisi merkittävästi lisää nousuvaraa, minkä takia osakkeen riski/tuotto-suhde on mielestämme houkutteleva. 

Alkuvuodella kehitys oli vielä odotetusti mollivoittoista

Fondian liikevaihto laski Q1:llä koronan vaikutuksia edeltäneestä vahvasta vertailukaudesta 4,2 % ja kannattavuus heikkeni samalla hieman. Positiivista oli, että jatkuvissa LDaaS-palveluissa liikevaihto kasvoi 4,4 % vastoin odotuksiamme. Käyttökate (0,5 MEUR) ja liiketulos (0,3 MEUR) jäivät odotuksistamme 0,1 MEUR. Kannattavuus on edelleen yhtiön potentiaaliin nähden erittäin heikko, ja kulurakenne vaatisi taakseen selvästi korkeampaa liikevaihtotasoa. Koronapandemian vaikutuksien hiljalleen hälvetessä markkinatilanne on parantunut, mutta Q1:llä haasteita aiheutti normaalia suurempi henkilöstövaihtuvuus Suomessa. Keskimääräinen henkilöstömäärä oli Q1:llä vain 125 (FTE), mutta korjaavia toimenpiteitä on jo tehty rekrytoinneissa. Ruotsissa Fondia oli voittanut uusia asiakkuuksia ja kehitys oli muutenkin lupaavaa. Isossa kuvassa Q1:n kehitys oli linjassa odotuksiamme kanssa.

Näkymät vahvistivat luottamustamme orastavaan käänteeseen

Fondialla ei ole taloudellista ohjeistusta, mutta yhtiö suhtautui Q1-katsauksessa luottavaisesti ”kasvupolulle palaamiseen”, josta lakiosastopalveluiden (LDaaS) liikevaihdon kasvu oli yhtiön mukaan ensimmäinen merkki. Kun pandemia vaikuttaisi väistyvän ja talous saavan piristysruiskeen globaalisti vahvasta kasvusta, pidämme markkinatilanteen merkittävää piristymistä todennäköisenä. Lisäksi positiivista oli, että liiketoiminnat Ruotsissa ja Baltiassa ovat edenneet hyvään suuntaan ja yhtiö uskoi molempien pystyvän positiiviseen tulokseen tänä vuonna. Näistä erityisesti Ruotsin käänne (noin 15 % liikevaihdosta) on Fondialle tärkeä. Edellä mainittujen ajureiden takia sekä selvästi heikomman vertailutason takia odotamme Fondian liikevaihdon kääntyvän Q2:lla noin 9 %:n kasvuun ja H2’21 kasvun olevan reilut 10 %. Odotamme selkeää tulosparannusta loppuvuonna, mutta Q2:lla tuloskehitys on arviomme mukaan vakaata tai lievästi negatiivista. Epävarmuutta aiheuttaa Q2’20:n poikkeuksellinen kulurakenne.  

Arvostus edelleen maltillinen, kunhan käänne vain etenee

Fondian arvostus on kohtuullinen sekä absoluuttisilla kertoimilla (2021e oik. EV/EBIT 13-14x) että suhteessa verrokkiryhmään (mediaani EV/EBIT noin 18x). Osakkeen käypä arvo on arviomme mukaan edelleen 8-10 euroa ja olemme tarkistaneet tavoitehintaa hieman ylös, koska luottamuksen käänteeseen on parantunut. Silti sijoittajien kuuluu mielestämme saada oleellinen korvaus käänteeseen sekä lähivuosien tuloskasvuun liittyvän ennusteriskin kantamisesta. Viime vuosien heikon kehityksen jälkeen Fondia on ainakin osittain käänneyhtiö, joka on osin menettänyt sijoittajien luottamuksen. Nykyisellä kurssitasolla riski/tuotto-suhde on kuitenkin mielestämme edelleen houkutteleva huomioiden, että hyvässä skenaariossa Fondialla on potentiaalia myös pitkän aikavälin arvonluojaksi. Ensin yhtiön on kuitenkin saatava liikevaihto ja tulos kasvuun, missä yhtiöllä on edelleen todistettavaa. Q1:llä kehitys oli odotettua, mutta Q2:lla liikevaihto (ja myöhemmin tulos) on saatava kasvuun.

Käy kauppaa. (Fondia)

Analyytikko / Kirjoittaja

Juha Kinnunen

Juha Kinnunen

Osakestrategi, analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2020 2021e 2022e
Liikevaihto 19,6 20,8 22,5
- kasvu-% -2,6% 6,0% 8,0%
Liikevoitto (EBIT) 1,3 1,7 2,2
- EBIT-% 6,5% 8,1% 10,0%
EPS (oik.) 0,26 0,37 0,48
Osinko 0,28 0,30 0,32
P/E (oik.) 30,7 20,9 16,1
EV/EBITDA 13,6 10,4 7,9
Osinkotuotto-% 3,5% 3,9% 4,1%
Uusimmat ennusteet

Fondia on vuonna 2004 perustettu Suomen 10. suurin lakiasiaintoimialan yritys ja ainoa listattu lakitoimialan yritys Pohjoismaissa. Keihäänkärkituotteena se tarjoaa jatkuvaa tuotteistettua lakiosastopalvelua kiinteällä kuukausihinnalla. Käytännössä asiakkaat voivat ulkoistaa oman lakiosaston osittain tai kokonaan Fondialle. Suomen miljardin euron liikejuridiikkamarkkinalla Fondian ydinkohderyhmää ovat alipalvellut pk-yritykset, mutta tuotteistettujen palvelujen kautta (esimerkiksi DPOaaS) tarjonta soveltuu hyvin myös suurille yrityksille.