Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Fondia Q1 pikakommentti: Suunnilleen odotettu

Analyytikon kommentti 23.04.2021 10:22 Fondia

Lakipalveluyritys Fondian Q1-katsaus oli suunnilleen odotuksiemme mukainen. Avainluvut kehittyivät negatiivisesti vahvalta Q1’20-vertailukaudelta, mikä oli odotettua. Suppeassa liiketoimintakatsauksessa ei kommentoitu näkymiä tarkemmin, mutta yhtiö kertoi kysynnän parantuneen ja suhtautui luottavaisesti ”kasvupolulle palaamiseen”. Tulemme tapaamaan yhtiön johtoa myöhemmin tänään ja pyrimme saamaan näkymiin enemmän konkretiaa. Alustavan arvion perusteella emme näe tarvetta merkittäviin ennustemuutoksiin, koska isossa kuvassa kehitys vaikuttaisi olevan ennakoimallamme uralla. Tämä arvio voi kuitenkin muuttua tutkimuksen aikana.

Fondian liikevaihto laski Q1:llä odotuksiemme mukaisesti 4,2 %. Positiivista oli, että jatkuvissa LDaaS-palveluissa liikevaihto kasvoi 4,4 % vastoin odotuksiamme. Yhtiön mukaan kehitys on osin seurausta loppuvuoden piristyneestä myynnistä sekä ensimmäisen vuosineljänneksen voitetuista LDaaS-asiakkuuksista Suomessa ja Ruotsissa. Liikevaihdon lasku tuli siis toimeksiantoperusteisesta liiketoiminnasta, joka kärsi yhtiön mukaan resurssivajauksesta. Taustalla on oletettavasti normaalia suurempi henkilöstövaihtuvuus Suomessa, mutta korjaavia toimenpiteitä on jo tehty rekrytoinneissa. Henkilöstömäärä oli Q1:llä vain 125 (keskiarvo, FTE) eli hitusen alhaisempi kuin H2’20:n vastaava (126). Uudet työntekijät aloittavat kuitenkin asteittain, joten suurin notko on käsityksemme mukaan jo takana. Silti osaajista voi mielestämme muodostua pullonkaula kasvulle ja odotimme lievää parannusta, joten tilanne vaatii lisäselvitystä.

Projekteissa katteet ovat yleisesti korkeampia kuin jatkuvissa LDaaS-palveluissa, mikä aiheutti painetta myös Q1-kannattavuuteen. Kannattavuus olikin Q1:llä ennakoimaamme heikompi, ja sekä käyttökate että liikevoitto jäivät noin 0,1 MEUR ennusteistamme. Poikkeama on absoluuttisesti pieni, vaikka prosentit näyttävät suurilta. Ennusteissa on hyvä huomioida, ettemme tienneet myöskään Q1’20-vertailutasoja tuloksen osalta, kun ennakoimme mollivoittoista tuloskehitystä. Suppeassa liiketoimintakatsauksessa kulurakenne jää avoimeksi, minkä takia tarkempaa analyysiä asiasta on hankala tehdä. Isossa kuvassa Q1-tuloksella on erittäin pieni merkitys.

Fondia ei ole antanut taloudellista ohjeistusta eikä konkreettisia näkymiä saatu nytkään. Kuten ennakkokommentissamme oletimme, näkymiin jää paljon tulkinnanvaraa. Silti yhtiö kertoi kysynnän parantuneen, mikä indikoisi mielestämme pahimman olevan takana markkinatilanteen suhteen. Lisäksi yhtiö suhtautui luottavaisesti ”tulevaan ja kasvupolulle palaamiseen”. Yhtiö kertoi myös lakiosastopalveluiden liikevaihdon kasvun olevan ensimmäinen merkki kasvupolulle palaamisesta. Kommentit ovat suunnilleen odotuksiamme mukaisia, ja ne indikoivat liikevaihdon kääntyvän kasvuun. Mielestämme liikevaihdon kääntyminen takaisin kasvu-uralle on tärkein tekijä myös odottamamme tuloskasvun kannalta, sillä yhtiön kulurakenteessa on nykytasolta selkeää tulosvipua kasvun onnistuessa.

Lisäksi positiivista oli, että yhtiön mukaan liiketoiminta Ruotsissa ja Baltiassa ovat edenneet hyvään suuntaan ja viime vuonna alkanut liiketoiminnan tervehdyttäminen jatkuu. Alkuvuoden myynnillisten onnistumisien seurauksena yhtiö uskoi Ruotsin ja Baltian liiketoiminnan olevan tänä vuonna matkalla kohti positiivista tulostasoa. Samaa indikaatio tehtiin myös tilinpäätöksen yhteydessä, mutta nyt kommentissa on tietysti hieman enemmän konkretiaa. Erityisesti Ruotsin käänne olisi yhtiölle erittäin tärkeä.

Käy kauppaa. (Fondia)

Analyytikko / Kirjoittaja

Juha Kinnunen

Juha Kinnunen

Osakestrategi, analyytikko

Lisätiedot

inderesTV

Fondia on vuonna 2004 perustettu Suomen 10. suurin lakiasiaintoimialan yritys ja ainoa listattu lakitoimialan yritys Pohjoismaissa. Keihäänkärkituotteena se tarjoaa jatkuvaa tuotteistettua lakiosastopalvelua kiinteällä kuukausihinnalla. Käytännössä asiakkaat voivat ulkoistaa oman lakiosaston osittain tai kokonaan Fondialle. Suomen miljardin euron liikejuridiikkamarkkinalla Fondian ydinkohderyhmää ovat alipalvellut pk-yritykset, mutta tuotteistettujen palvelujen kautta (esimerkiksi DPOaaS) tarjonta soveltuu hyvin myös suurille yrityksille.