Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Yhtiö: Fondia
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 8.20 EUR
Kurssi: 7.30 EUR
Kurssi hetkellä: 23.10.2020 - 5:28

Fondia julkistaa Q3-liiketoimintakatsauksensa ensi viikon keskiviikkona. Käsityksemme mukaan katsaus on lukujen puolesta edelleen suppea sisältäen käytännössä liikevaihdon ja henkilöstömäärän Q3:lta. Toimialan kausivaihtelu huomioiden odotamme Q3-liikevaihdon olevan matala, mutta lopulta tärkeintä on kehityssuunta vertailukaudesta. Odotamme yhtiöltä tällä hetkellä pientä liikevaihdon kasvua loppuvuonna vaisusta vertailukaudesta. Mielestämme raportin tärkeimpänä sisältönä ovat kuitenkin kommentit liiketoiminnan ja markkinatilanteen kehityksestä poikkeuksellisella jaksolla sekä mahdolliset kommentit loppuvuoden näkymistä.

Odotamme Fondian Q3-liikevaihdon olleen noin 4,2 MEUR, mikä tekisi kvartaalista liikevaihdollisesti selvästi vuoden heikoimman (Q2’20: 5,0 MEUR). Q3 on kausiluontoisesti heikko lomakauden takia, mikä heijastuu väkisin toimeksiantoihin ja projekteihin kuten kaikissa henkilöstövetoisissa asiantuntijapalveluissa. Fondialla on kuitenkin merkittävää jatkuvaa LDaaS-kuukausilaskutusta (H1’20: 42 % liikevaihdosta), johon kesäkausi ei lähtökohtaisesti vaikuta. Lisäksi taloudellinen aktiviteetti sekä esimerkiksi rahoitus- ja yrityskauppamarkkina on piristynyt selvästi koronakauden pahimmasta kuopasta, joten lähtökohtien ainakin kohtuulliseen liikevaihtotasoon pitäisi olla hyvät. Koska Q3’19-vertailukauden liikevaihtoa ei ole tiedossa, kausivaihteluun ja ennusteeseemme liittyy poikkeuksellisen paljon epävarmuutta. Oleellisinta on mielestämme kuitenkin, että liikevaihto yltäisi ainakin lievään kasvuun Q3’19-vertailukaudesta. Muuten H2’20-kasvuennusteessamme olisi painetta alaspäin.

Keskimääräisen henkilöstömäärän (FTE) odotamme nousseen hieman Q2:n tasolta (131 kpl). Arviomme mukaan markkinatilanne on parantunut Ruotsissa, jossa Fondialla oli alkuvuoden aikana joitakin valtion tukemia osittaislomautuksia. Tämän pitäisi heijastua työvahvuuteen (FTE), vaikka henkilöstömäärässä (Q2’20: 157) emme odota merkittäviä muutoksia. Yleensäkin tiedot Ruotsin liiketoiminnan kehityksestä olisivat mielenkiintoisia.

Poikkeuksellisen alkuvuoden jälkeen odotamme mielenkiinnolla mahdollisia kommentteja liiketoiminnan kannattavuuden ja kulurakenteen kehityksestä. Fondian alkuvuoden kannattavuus (H1’20 liikevoittoprosentti: 10,2 %) oli olosuhteisiin nähden erittäin hyvä. Erityisesti poikkeuksellisen Q2:n osalta on kuitenkin vaikea arvioida, miten paljon poikkeuksellisilla erillä oli lopulta vaikutusta ja miten yhtiön normalisoitunut kulurakenne on kehittynyt. Q3:lla tilanne on ollut ainakin normaalimpi, joten indikaatiot kannattavuudesta auttaisivat arvioimaan yhtiön kehitystä. Käsityksemme mukaan yhtiö ei toistaiseksi raportoi liiketoimintakatsauksessa liikevoittoa tai muita tuloslukuja.   

Lisäksi meitä ja markkinoita kiinnostavat tietenkin mahdolliset indikaatiot yhtiön näkymistä sekä markkinatilanteen kehityksestä erityisesti koronapandemian leviämisen kiihdyttyä. Lähtökohtaisesti koronapandemian ei pitäisi vaikuttaa merkittävästi Fondian operatiiviseen toimintaan, mutta kysyntään tilanteen pahentuminen aiheuttaa lisää epävarmuutta. Fondialla ei ole ollut tapana antaa taloudellisia ohjeistuksia, emmekä odota sellaista myöskään nytkään. Mahdollisien kommenttien näkymistä pitäisi kuitenkin tukea oletustamme siitä, että Fondian liiketoiminta on hiljalleen etenemässä oikeaan suuntaan.

Käy kauppaa. (Fondia)

Analyytikko / Kirjoittaja

Juha Kinnunen

Juha Kinnunen

Osakestrategi, analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2019 2020e 2021e
Liikevaihto 20,2 20,4 22,2
- kasvu-% -0,4% 1,1% 8,8%
Liikevoitto (EBIT) 0,6 1,8 2,3
- EBIT-% 3,1% 8,8% 10,2%
EPS (oik.) 0,20 0,33 0,44
Osinko 0,26 0,26 0,34
P/E (oik.) 51,0 22,3 16,7
EV/EBITDA 30,6 9,9 7,8
Osinkotuotto-% 2,5% 3,6% 4,7%
Uusimmat ennusteet

Fondia on liikejuridiikan täyden palvelun talo, joka tarjoaa uudenlaisia palvelumalleja ja hyödyntää digitaalisia teknologioita. Fondia toimii Suomessa, Ruotsissa, Liettuassa ja Virossa ja konsernin liikevaihto oli vuonna 2019 noin 20,2 miljoonaa euroa. Fondian palveluksessa on noin 160 työntekijää.