Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Fondia Q3: Liikevaihto laski hieman

Analyytikon kommentti 28.10.2020 9:05 Fondia
Yhtiö: Fondia
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 8.20 EUR
Kurssi: 7.76 EUR
Kurssi hetkellä: 28.10.2020 - 8:50

Fondia julkaisi aamulla lyhyen Q3-liiketoimintakatsauksen, joka tarjosi odotetusti hieman väliaikatietoja, mutta suurempia johtopäätöksiä sen perusteella on hankala tehdä. Yhtiön liikevaihto oli Q3:lla 3,9 MEUR laskien -4,1 % vertailukaudesta, kun odotimme noin 4,2 MEUR:n liikevaihtoa ja pientä kasvua (Q3’19: 4,1 MEUR). Q1-Q3’20 liikevaihto on nyt laskenut 2,9 % vertailukaudesta, joten kokonaisuutena Fondia on kuitenkin selvinnyt koronasta vähin vaurioin. Kannattavuuskehityksestä ei saatu Q3-katsauksessa konkreettista tietoa, mutta yhtiö kertoi käytännössä kannattavuuden varmistamisen olleen yksi prioriteetti. Henkilöstömäärä (FTE) oli toki laskenut vertailukaudesta selvästi enemmän kuin liikevaihto, mikä on ainakin tässä suhteessa positiivinen signaali.

Fondian mukaan uusmyynti on hyvän alkuvuoden jälkeen hidastunut koronapandemian seurauksena ja lomakauden jälkeen kysyntä toipui tavanomaista hitaammin. Kysyntä on kuitenkin piristynyt selvästi kauden loppupuolella, joten suunta on ilmeisesti jälleen oikea. Koronatilanteen vaikutus kysyntään on odotetusti näkynyt selkeimmin Ruotsissa ja Baltiassa, joissa vielä merkittävä osa liikevaihdosta tulee toimeksiantopohjaisesta työstä ja jotka ovat riippuvaisempia uusasiakashankinnasta. Suomessa Fondialla on huomattavasti enemmän jatkuvaa LDaaS-kuukausilaskutusta, mikä tasoittaa kehitystä merkittävästi.

Yhtiön mukaan korona vaikuttaa edelleen asiakastarpeissa kysynnän keskittyessä työoikeuteen ja esimerkiksi maksukyvyttömyysmenettelyihin. Rahoitus- ja yrityskauppamarkkinalla on piristymisen merkkejä, mutta epävarmuus edelleen korkealla. Yhtiö on keskittynyt poikkeusaikana erityisesti asiakaspysyvyyden ja kannattavuuden varmistamiseen, ja asiakasvaihtuvuus on ollut ”poikkeuksellisen pientä” koko kuluvan vuoden. Lisäksi yksi prioriteetti poikkeusaikana on ollut henkilöstön turvallisuus ja hyvinvointi.

Q3-kannattavuutta ei katsauksessa juurikaan kommentoitu. Yhtiön mukaan kannattavuuttamme on varmistettu tehokkaalla toimintamallillamme sekä kustannustietoisella poikkeusajan johtamisella, tinkimättä kuitenkaan panostuksesta myyntiin ja markkinointiin. Kannattavuuden suhteen näkyvyys siis pysyy heikkona, mutta hieman tukea oletuksillemme saamme toki henkilöstömäärän kehityksestä. Henkilöstömäärä (FTE) oli Q3:lla keskimäärin 128, kun odotuksemme oli noin 131. Henkilöstömäärä on laskenut 8,6 % eli selvästi liikevaihtoa enemmän Q3’19-vertailukaudesta (140), minkä pitäisi tukea kannattavuutta henkilöstökulujen ollessa selvästi suurin yhtiön kuluerä.

Ruotsin suhteen katsaus herätti hieman huolia, koska yhtiön mukaan Ruotsin henkilöstössä on ollut hieman normaalia suurempaa vaihtuvuutta markkinatilanteesta ja tervehdyttämistoimista johtuen. Silti yhtiö totesi, että tehdyt toimenpiteet alkoivat tuottaa tulosta kauden lopussa uusmyynnin piristymisenä, eikä Fondian tarvinnut jatkaa juristien osalomautuksia Ruotsissa. Yhtiön tavoitteena on kääntää Ruotsin liiketoiminta kasvu-uralle ja lisätä entisestään kokeneiden juristien määrää.  

Lisäksi Fondia kertoi valinneensa kumppanin CREDU-teknologiahankkeen modulaarisen kokonaisarkkitehtuurin rakentamiselle sekä kertoi, että yhtiön tavoitteena on saada tuloksia yhteistyöstämme heti 2021 alkupuolella. Modulaarinen kokonaisarkkitehtuuri yhteensovittaa yhtiön mukaan järjestelmiä ja prosesseja sekä mahdollistaa uuden liiketoiminnan kehittämisen.

Käy kauppaa. (Fondia)

Analyytikko / Kirjoittaja

Juha Kinnunen

Juha Kinnunen

Osakestrategi, analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2019 2020e 2021e
Liikevaihto 20,2 20,4 22,2
- kasvu-% -0,4% 1,1% 8,8%
Liikevoitto (EBIT) 0,6 1,8 2,3
- EBIT-% 3,1% 8,8% 10,2%
EPS (oik.) 0,20 0,33 0,44
Osinko 0,26 0,26 0,34
P/E (oik.) 51,0 23,7 17,7
EV/EBITDA 30,6 10,7 8,4
Osinkotuotto-% 2,5% 3,4% 4,4%
Uusimmat ennusteet

inderesTV

Fondia on liikejuridiikan täyden palvelun talo, joka tarjoaa uudenlaisia palvelumalleja ja hyödyntää digitaalisia teknologioita. Fondia toimii Suomessa, Ruotsissa, Liettuassa ja Virossa ja konsernin liikevaihto oli vuonna 2019 noin 20,2 miljoonaa euroa. Fondian palveluksessa on noin 160 työntekijää.