Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Yhtiö: Fortum
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 24.00 EUR
Kurssi: 23.26 EUR
Kurssi hetkellä: 1.7.2021 - 7:29

Fortum tiedotti eilen myyvänsä 50 %:n omistusosuutensa kaukolämpö- ja kaukojäähdytysyhtiö Stockholm Exergista eurooppalaisille institutionaalisille sijoittajille. Myyntiä on osattu odottaa sen jälkeen, kun Fortum siirsi Stockholm Exergin strategisen tarkastelun alle kesällä 2020. Kaupan kokonaisarvo on noin 2,9 miljardia euroa, millä Exergin arvostus nousee erittäin korkeaksi ja ainakin markkina-arvioiden ylälaitaan. Strategisesti pidämme kauppaa järkevänä ja suhtaudumme siihen positiivisesti, mutta emme ainakaan toistaiseksi näe syytä muuttaa näkemystämme osakkeesta. Kaupan toteutuminen vaatii tavanomaisten viranomaisehtojen toteutumista.

Kaupassa koko Stockholm Exergin (100 %) arvo on 71,9 miljardia Ruotsin kruunua eli noin 7,1 miljardia euroa nykyisellä valuuttakurssilla. Arvostus on suunnilleen 26x viime vuoden käyttökate (EBITDA), mitä voidaan mielestämme pitää erittäin hyvänä. Käsityksemme mukaan analyytikoiden konsensus on arvioinut Exergin yleensä haarukkaan 20-25x käyttökate, joten kauppahinta osuu vähintään odotuksien ylälaitaan. Hurjempiakin kertoimia vastaavista kaupoista on viime vuosina nähty, mutta silloin kyse on ollut 100 %:n omistuksista. Ilman vähemmistöä kauppahinta olisi todennäköisesti ollut vielä korkeampi, sillä Stockholm Exergi on sinänsä erittäin houkutteleva sijoituskohde ESG-tietoisille institutionaalisille infrastruktuurisijoittajille. Sijoittajaryhmään kuuluvat APG, Alecta, PGGM, Keva ja AXA, jotka kaikki ovat sitoutuneet pitkän aikavälin infrastruktuurisijoituksiin. Itse pidämme joka tapauksessa kauppahintaa erittäin hyvänä.

Fortum arvioi kirjaavansa kaupasta City Solutions -segmentin tulokseen noin 2,4 miljardin euron verottoman myyntivoiton. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä, ja kauppa odotetaan saatavan päätökseen vuoden 2021 loppuun mennessä. Kaupasta saatava kassavirta vahvistaa merkittävästi Fortumin tasetta, mikä taas tukee edelleen yhtiön luottoluokitusta sekä yhtiön vahvan kassavirran mukana mahdollistaa myös esimerkiksi Uniperin vähemmistöomistuksen ostamisen tulevaisuudessa. Emme ole toistaiseksi huomioineet kauppaa omissa ennusteissamme, mutta pidämme kaupan toteutumista erittäin todennäköisenä vuoden loppuun mennessä.

Stockholm Exergi on Pohjoismaiden suurin kaukolämpö- ja kaukojäähdytysyhtiö. Yhtiö tarjoaa ympäristöystävällistä kaukolämpöä ja -jäähdytystä sekä jätteenkäsittelypalveluita yritys- ja yksityisasiakkaille Tukholmassa ja sen alueen seitsemässä kunnassa sekä sähköä Tukholman sähköverkkoon. Vuonna 2020 Stockholm Exergin kaukolämmön ja -jäähdytyksen myynti oli 7,6 terawattituntia (TWh) ja sähkön myynti 0,7 TWh. Käyttökate (EBITDA) oli 2,8 miljardia Ruotsin kruunua. Stockholm Exergi on yhteisyritys, joka yhdistellään Fortumin taloudellisessa raportoinnissa pääomaosuusmenetelmällä. Vuonna 2020 Fortum kirjasi 46 MEUR:n osuuden osakkuus- ja yhteisyritysten tulokseen Stockholm Exergistä, joten sillä ei ole ollut vaikutusta Fortumin käyttökatteeseen.

Fortumin kannalta kyseessä oli odotettu strateginen liike. Heinäkuussa 2020 Fortum tiedotti arvioivansa strategisia vaihtoehtoja 50 prosentin omistukselleen Stockholm Exergissä. Samana vuonna Fortum myi kaukolämpöliiketoimintonsa Joensuussa ja Järvenpäässä, ja maaliskuussa 2021 Fortum ilmoitti sopineensa kaukolämpöliiketoimintojensa myynnistä Baltiassa. Puolan kaukolämpöliiketoimintojen ja Consumer Solutions -liiketoimintojen strategisten vaihtoehtojen arviointi jatkuu edelleen. Vuosien saatossa Fortum on luonut merkittävästi arvoa kehittämällä liiketoimintakokonaisuuksia, vähentämällä tuotantolaitostensa päästöjä ja myymällä niitä edelleen. Suurimmat investoinnit ovat kohdistuneet Uniperiin, josta Fortum omistaa nykyään hieman yli 76 %.

Käy kauppaa. (Fortum)

Analyytikko / Kirjoittaja

Juha Kinnunen

Juha Kinnunen

Osakestrategi, analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2020 2021e 2022e
Liikevaihto 49 015,0 68 465,1 69 662,0
- kasvu-% 799,9% 39,7% 1,7%
Liikevoitto (EBIT) 1 599,0 2 411,3 1 952,7
- EBIT-% 3,3% 3,5% 2,8%
EPS (oik.) 1,67 1,64 1,48
Osinko 1,12 1,13 1,14
P/E (oik.) 11,8 14,2 15,7
EV/EBITDA 9,5 7,5 8,2
Osinkotuotto-% 5,7% 4,9% 4,9%
Uusimmat ennusteet

Fortum Oyj on vuonna 1988 perustettu suomalainen energiayhtiö, joka on kooltaan pohjoismaiden suurin. Yhtiön liiketoimintaa ovat sähkön ja lämmön tuotanto sekä myynti, voimalaitosten käyttö- ja kunnossapitopalvelut, ja muut palvelut. Fortum tarjoaa myös kierrätys- ja jätepalveluita. Yhtiön toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Baltian maihin, Venäjälle, Puolaan ja Intiaan.