Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Henkilöstöpalveluyritysten liiton (HPL) liikevaihtotiedustelun mukaan alan 20 suurimman yrityksen liikevaihto oli helmikuussa 113 MEUR ja se laski reilun 1 %:n edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Ilman yritysostoja liikevaihto laski vastaavasti noin 2 %. Koko alan kasvu on vahvasti linkittynyt henkilöstövuokrauspalveluiden kehitykseen, joka vastasi 88 %:sta alan liikevaihdosta helmikuussa. Helmikuussa henkilöstövuokrauspalveluiden liikevaihto oli 99 MEUR ja kasvoi reilun 1 %:n edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Kuukausitasolla liikevaihdon kasvu ei ole muun muassa tiettyjen kausiluonteisuus tekijöiden ansiosta vakaata, kuten yllä olevasta kuvasta nähdään. Sen takia kasvua on mielekästä seurata pidemmällä aikavälillä, sillä mielestämme se antaa paremman kuvan markkinan kokonaiskehityksestä. Henkilöstövuokrauspalveluiden edellisen 12 kuukauden liikevaihto polki paikallaan helmikuussa, kun se kasvoi 0,1 % edelliskuukaudesta ja oli 1 333 MEUR.

20 suurimman yhtiön helmikuun liikevaihdon luvut olivat kohtuulliset, mutta on selvää, että ala tulee kärsimään merkittävästi koronaviruspandemian taloudellisista vaikutuksista. Vasta maaliskuun luvuista saadaan ensimmäisiä viitteitä siitä, millainen koronaviruspandemian vaikutus on toimialaan. Markkina tulee laskemaan voimakkaasti maaliskuusta alkaen Horeca-sektorin huomattavan kysynnän laskun myötä, mutta arviomme mukaan yleinen taloustilanne tulee heijastumaan myös loppuvuoden lukuihin selvästi.

Henkilöstöpalvelualan kasvu on relevanttia seurannassamme olevista yhtiöistä Eezylle ja Enersenselle, jotka ovat myös HPL:n alan 20 suurimman yrityksen listalla.

Analyytikko / Kirjoittaja

Petri Gostowski

Petri Gostowski

Analyytikko

Lisätiedot

Meillä on 30 vuoden kokemus henkilöstöpalvelualalla toimimisesta, ja olemme tänä päivänä yksi Suomen suurimmista henkilöstöpalvelualan yrityksistä. Tämän lisäksi olemme ainoa alan yritys Suomessa, joka tarjoaa henkilöstöpalvelun, rekrytoinnin ja organisaation kehittämisen ohella myös kevytyrittämisen palveluita.