Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Yhtiö: Nokia
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 3.20 EUR
Kurssi: 3.55 EURKurssi hetkellä: 26.5.2020 - 8:43

Kiinalainen teknologiajätti Huawei on aloittanut toimet pystyäkseen sopeutumaan Yhdysvaltojen asettamiin uusiin rajoituksiin, jotka astuvat voimaan neljän kuukauden päästä. Yhdysvaltain kauppaministeriö ilmoitti 15. toukokuuta rajoituksesta, joka estää Huaweita ostamasta puolijohteita, joiden tekemiseen on käytetty yhdysvaltalaista teknologiaa.

Aiempi 12 kuukautta voimassa ollut kielto esti Huaweita ostamasta suoraan yhdysvaltalaisilta teknologiayrityksiltä. Näiden rajoitusten vaikutukset yhtiön toimintaan jäivät maltillisiksi, vaikka Huawei kertoi sen menettäneen 10 miljardin dollarin edestä älypuhelinmyyntiä. Yhtiön liikevaihto viime vuonna oli 123 miljardia dollaria ja nettotulos 9 miljardia dollaria.

Tuoreimmat rajoitukset ovat kuitenkin tuntuvasti rajumpia, koska ne ulottuvat kaikkiin edes valmistusprosessissa yhdysvaltalaista teknologiaa käyttäviin Huawein komponenttitoimittajiin. Yhtiön kerrotaan aloittaneen keskustelut lukuisten puolijohdesektorin yhtiöiden kanssa varmistaakseen komponenttien saatavuuden.

Huawein etuna on sen massiivinen kotimarkkina, mikä tekee siitä erittäin vaikean kohteen Yhdysvalloille kaadettavaksi. Vaikka yhtiö suljettaisiin kokonaan pois Euroopasta, Lähi-Idästä ja Afrikasta, sen liikevaihto olisi silti 92 miljardia dollaria. Kiina yksinään vastaa 60 % myynnistä. Yhtiö aikoo tänä vuonna investoida 20 miljardia dollaria tuotekehitykseen. Huaweilla luvussa on mukana puhelinliiketoiminta, mutta luku on silti kaksinkertainen Nokian ja Ericssonin yhteenlaskettuun tuotekehityspanostukseen nähden.

Yhdysvaltojen ulkopuolella kaikki eivät ole innoissaan Trumpin määräämistä rajoituksista. Alalla ollaan huolissaan koko teknologiasektorin toimitusketjuille aiheutuvista mittavista häiriöistä. Osa on yhtäläisesti huolissaan amerikkalaisten teknologiajättien ylivoiman kasvusta. Tilanne saattaa osua yhdysvaltalaisen puolijohdeteollisuuden omana nilkkaan ja luoda sille vahvempia kilpailijoita. Kiina voisi myös asettaa vastaavia rajoituksia yhdysvaltalaisille yrityksille pahentaen teknologiasektoriin kohdistuvia häiriöitä.

Huawein verkkoliiketoiminta on selvinnyt yllättävän kuivin jaloin Yhdysvaltojen rajoituksista tähän mennessä, eikä tilanteesta ole ollut ainakaan selvästi näkyviä hyötyjä Nokialle yksittäisten operaattoreiden ilmoittamia muutoksia lukuun ottamatta. Nyt pelissä on kuitenkin laitettu uusi vaihde silmään. Vaikutukset verkkomarkkinan osuuksissa todennäköisesti näkyvät vasta pidemmällä tähtäimellä, kun operaattorit joutuvat arvioimaan verkkolaitetoimittajien valintojaan entistä kriittisemmin. Verkkotoimittajien vaihtaminen lennosta on operaattoreille erittäin kallista ja vaikeaa, minkä takia alalla toivotaan lisäaikaa tilanteen ratkaisemiseen.

Huawei joutuu siirtymään länsimarkkinoilla historiallisesta hyökkäysasemasta entistä vahvemmin markkinaosuuden puolustusasemiin, minkä pitäisi edelleen hyödyttää Nokiaa. Nokian mobiiliverkkoyksikkö kipuilee tällä hetkellä pahasti, mutta sille on edelleen markkinoilla selkeä tilaus länsimaisten vaihtoehtojen ollessa vähäisiä. Lyhyellä aikavälillä tilanteen aiheuttama epävarmuus voi kuitenkin jarruttaa koko toimialan kehitystä ja operaattoreiden investointiaktiviteettia.

Käy kauppaa. (Nokia)

Analyytikko / Kirjoittaja

Mikael Rautanen

Mikael Rautanen

CEO, analyytikko

Lisätiedot

Luomme teknologiaa yhdistämään koko maailman. Nokialla on toimialan ainoa maailmanlaajuisesti saatavilla oleva kokonaisvaltainen valikoima verkkoratkaisuja, ohjelmistoja, palveluita ja lisensointimahdollisuuksia. Asiakkaitamme ovat viestintäpalvelujen tarjoajat, joiden verkoissa on yhteensä yli 6,1 miljardia käyttäjää, sekä yrityksiä yksityisellä ja julkisella sektorilla, jotka käyttävät ratkaisujamme parantaakseen tuottavuutta ja rikastuttaakseen asiakkaidensa elämää.

Tunnusluvut 2019 2020e 2021e
Liikevaihto 23 330,8 22 755,0 24 105,3
- kasvu-% 3,1% -2,5% 5,9%
Liikevoitto (EBIT) 485,6 843,0 1 393,1
- EBIT-% 2,1% 3,7% 5,8%
EPS (oik.) 0,22 0,21 0,28
Osinko 0,00 0,00 0,15
P/E (oik.) 14,8 16,6 12,8
EV/EBITDA 8,2 9,4 7,4
Osinkotuotto-% 0,0% 0,0% 4,2%
Uusimmat ennusteet