Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Yhtiö: Kesko
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 31.00 EUR
Kurssi: 31.19 EUR
Kurssi hetkellä: 23.6.2021 - 6:10

Kesko kertoi tiistaina investoivansa ruoan verkkokauppakeräilyn automatisointiin. Yhtiö on omien sanojensa mukaan rakentamassa maan ensimmäistä automaattiavusteista keräilyjärjestelmää (MFC, Micro Fulfillment Center), mikä asennetaan myöhemmin ilmoitettavan pääkaupunkiseudulla sijaitsevan ruokakaupan yhteyteen. Uuden keräysjärjestelmän sijoituspaikkaa ei kerrottu, mutta Keskon tavoitteena on lähivuosien aikana kasvattaa ruokakauppojen yhteydessä sijaitsevien automaattiavusteisten keräilyjärjestelmien verkostoa pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa.  Investoinnin suuruus on ensivaiheessa lähes 10 MEUR ja tulevina vuosina investoinnit pelkästään automatisaatioon kasvavat useisiin kymmeniin miljooniin euroihin.

Osasimme odottaa Keskolta jotain tämän tyyppistä avausta, sillä ruoan verkkokauppa on kasvanut viime vuosina voimakkaasti ja alalle on tullut (ja tulossa) useita uusia pelureita haastamaan päivittäistavarakaupan perinteisiä toimijoita. Ruuan verkkokauppa on ollut Suomessa vielä hyvin pientä kokonaismarkkinaan nähden ja kaupan hyllyjen välissä tehty manuaalinen keräily on vaikuttanut pitkän tähtäimen ratkaisuna tehottomalta. Vuonna 2019 ruuan verkkokaupan osuus K-ryhmän päivittäistavaramyynnistä oli 0-1 %:n välillä, mutta koronapandemian puhjetessa keväällä 2020 sen osuus nousi jo hetkellisesti 6 %:iin. Ruuan verkkokaupan osuus on kevään 2021 aikana noussut jo pysyvämmin lähemmäs koronapandemian puhkeamisen aikaisia tasoja ja K-ryhmän päivittäistavaramyynnistä noin 5 % tuli verkkokaupan kautta maaliskuussa 2021. Verkkokaupan osuus Keskon päivittäistavarakaupan vähittäismyynnin kasvusta Q1:llä oli peräti 48 %.

Keskon edustaja sanoi tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että yhtiön vilkkaimmissa kaupoissa, mistä toimitetaan ruuan verkkokaupan toimituksia, on voinut olla saman päivän aikana jopa 100 ihmistä hoitamassa tuotteiden keräilyä. Yhtiön mukaan kivijalkaverkoston hyödyntäminen on tähän asti ollut tehokkain tapa ruoan verkkokauppapalveluun Suomen kokoisessa markkinassa, mutta pääkaupunkiseudulla volyymit ovat nousseet sille tasolle, että on järkevää hakea ja ottaa käyttöön uusia toimintamalleja eli automatisaatiota. Investoinnilla yhtiö hakee keräystehon noin nelinkertaistamista manuaaliseen kauppakeräilyyn verrattuna. Uudessa konseptissa MFC-teknologia asennetaan joko kauppaan tai kaupan välittömään läheisyyteen, ja valtaosa tuotteista kerätään robotteja hyödyntäen tai manuaalisena massakeräilynä kaupan takahuoneessa. Pienivolyymiset ja erikoistuotteet kerätään uudessa konseptissa edelleen käsin kaupan puolelta. Näin palvelussa yhdistyvät sekä tehokkuus että yksilöllinen palvelu.

Kesko odottaa ruoan verkkokaupan kasvavan merkittävästi kuluvalla vuosikymmenellä ja yhtiö pyrkii pitämään kiinni asemastaan selvänä markkinajohtajana. Suhtaudumme positiivisesti uutiseen, että Kesko investoi verkkokaupan tehokkaampiin prosesseihin ja sitä kautta parempaan asiakaskokemukseen. Investointi on Keskon mittakaavassa kuitenkin melko pieni ja tästä nähtävät hyödyt niin kaukana tulevaisuudessa, ettei tiedote aiheuta merkittäviä muutoksia ennusteisiimme.

 

Käy kauppaa. (Kesko)

Analyytikko / Kirjoittaja

Petri Kajaani

Petri Kajaani

Analyytikko

Lisätiedot
Thomas Westerholm

Thomas Westerholm

Analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2020 2021e 2022e
Liikevaihto 10 669,2 11 115,8 11 265,3
- kasvu-% -0,5% 4,2% 1,3%
Liikevoitto (EBIT) 600,0 703,6 673,7
- EBIT-% 5,6% 6,3% 6,0%
EPS (oik.) 0,97 1,27 1,21
Osinko 0,75 0,85 0,85
P/E (oik.) 21,6 24,5 25,8
EV/EBITDA 9,7 12,1 12,4
Osinkotuotto-% 3,6% 2,7% 2,7%
Uusimmat ennusteet

Kesko on vuonna 1940 perustettu suomalainen kaupan alan toimija. Yhtiö toimii päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Keskon ketjutoimintaan kuuluu noin 1 800 kauppaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Valko-Venäjällä ja Puolassa. K-ryhmä on Suomen suurin ja Pohjois-Euroopan suurimpia kaupan alan toimijoita. Yhtiön kotipaikka ja päätoimitilat sijaitsevat Helsingissä.