Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Suomen Sijoitustutkimuksen julkaiseman rahastoraportin perusteella kotimaiset sijoitusrahastot keräsivät huhtikuussa vahvat 1,2 mrd. euron nettomerkinnät (3/2021: 1,1 mrd.). Kotimaisten sijoitusrahastojen uusmyynti on kehittynyt vuodentakaisen korjausliikkeen jälkeen erittäin vahvasti ja viime vuoden brutaalin maaliskuun (nettomerkinnät -4,5 mrd. euroa) jälkeen rahastot ovat keräneet kumulatiivisesti uutta pääomaa lähes 8 mrd. euron edestä. Omaisuusarvot jatkoivat huhtikuussa viime kuukausien tapaan positiivista kehitystään ja rahastopääomat kohosivat jälleen uuteen ennätykseen 143 mrd. euroon (3/2021: 140 mrd).

Eniten pääomia virtasi huhtikuussa pitkän koron rahastoihin (446 MEUR). Osakerahastoihin virtasi pääomia 229 MEUR:lla ja lyhyen koron rahastot keräsivät puolestaan uutta pääomaa noin 267 MEUR:n edestä. Kvartaalien lopussa merkinnöille tyypillisesti auki olevien vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen merkinnät olivat odotetusti vaisut 14 MEUR.

Seuraamistamme yhtiöistä huhtikuu sujui kaikilla yhtiöillä erittäin hyvin. Vahvojen nettomerkintöjen lisäksi myynnin mix oli pääosin vahva (paino osakerahastoissa) ja omaisuusarvojen vahva kehitys tuki AUM:ien nousua.

eQ keräsi perinteisiin rahastoihin 85 MEUR:lla uutta pääomaa ja painopiste oli osakerahastoissa. Evlin 55 MEUR:n uusmyynti ei mielestämme anna täysin oikeaa kuvaa yhtiön huhtikuusta, sillä matalan palkkiotason lyhyen koron rahaston isoista lunastuksista (-70 MEUR) oikaistuna yhtiö keräsi 120 MEUR:n nettomerkinnät. Merkintöjen painopiste oli terveen palkkiotason osake- ja yrityslainarahastoissa.

Uusmyynti sujui huhtikuussa hyvin myös United Bankersilla, sillä yhtiö ylsi huhtikuussa 26 MEUR:n nettomerkintöihin. Myös UB:llä merkintöjen painopiste oli terve ja kohdistui pääosin hyväkatteisiin perinteisen varainhoidon rahastoihin. EAB:lle uusmyynti piristyi selvästi vaisun alkuvuoden jälkeen ja myyntimix oli niin ikään terveellä tasolla.

Aktian sijoitusrahastoihin kohdistui huhtikuussa noin 41 MEUR:n nettolunastukset. Luku on parempi kuin miltä se näyttää, sillä lunastukset kohdistuivat pääosin matalan tuottotason lyhyeen korkoon ja osakerahastojen uusmyynti veti itseasiassa erittäin hyvin. Lisäksi henkilöstövaihdoksia kokeneen EMD-tiimin hallinnoimista korkorahastoista ei enää huhtikuussa lunastettu oleellisesti pääomia. Rahastot ovat olleet alkuvuoden normaalisti auki lunastuksille ja näyttääkin siltä, että Aktia selvisi tästä pelättyä pienemmin vaurioin (EMD-rahastoista lähtenyt laskelmiemme mukaan yhteensä noin 400 MEUR).

Taalerin uusmyynti jäi huhtikuussa nollaan ja tätä selittää arviomme mukaan huhtikuussa kesken ollut Aktia-kauppa.

 

Analyytikko / Kirjoittaja

Sauli Vilén

Sauli Vilén

Pääanalyytikko

Lisätiedot
Matias Arola

Matias Arola

Analyytikko

Lisätiedot

Aktia Pankki on vuonna 1825 perustettu suomalainen finanssikonserni, joka tarjoaa asiakkailleen yksilöllisiä ratkaisuja laajasta pankki-, varainhoito- ja henkivakuutuspalveluiden valikoimastaan. Konsernin maantieteelliseen toiminta-alueeseen kuuluvat Suomen rannikko, pääkaupunkiseutu ja sisämaan kasvukeskukset.