Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Yhtiö: Lassila & Tikanoja
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 11.00 EUR
Kurssi: 11.04 EUR
Kurssi hetkellä: 10.2.2023 - 6:37 Analyysi päivitetty: 9.2.2023

L&T:n Q4 tulos jäi hieman odotuksista ja se ohjeisti liikevaihdon ja oikaistun liikevoiton olevan tänä vuonna vuoden 2022 tasolla. Tämä on tuloksen osalta pettymys ja tarkoittaa tuloksen pysymistä yhtiön historialliseen tasoon nähden suhteellisen alhaisena jo viidettä vuotta peräkkäin. Olemme laskeneet hieman ennusteitamme heikon tuloksen ja ohjeistuksen johdosta. Näemme osakkeen tuotto-odotuksen edelleen heikkona ja toistamme Vähennä-suosituksen sekä 11 euron tavoitehinnan.

Tulos jäi odotuksista ja hieman vertailukauden alle

L&T:n Q4-liikevaihto laski 6 %, johtuen kesällä tehdystä Uusiutuvat energialähteet-liiketoiminnan siirrosta yhteisyritykseen. Vertailukelpoisesti liikevaihto kasvoi 3 %, mutta jäi kuitenkin 4-5 % meidän ja konsensusodotuksista. Kasvua tuki Teollisuuspalveluiden vahvana jatkunut kasvu (26 %), mutta Ympäristöpalvelut jäi vertailukelpoisesti viime vuoden tasoon, joka oli odotuksia heikompi. Myös 10,1 MEUR:n oikaistu liikevoitto jäi hieman (0,5 MEUR) vertailukaudesta, kun meidän odotuksissa oli noin 1 MEUR:n parannus. Myös tulospettymys meidän odotuksiin nähden tuli Ympäristöpalveluista. Ympäristöpalveluiden liikevaihtoa painoivat mm. matalampi aktiviteetti rakennusteollisuudessa ja siten vähäisempi volyymi, sekä kierrätysraaka-aineiden laskeneet hinnat. Teollisuuspalveluiden tulos jatkui odotetun hyvänä ja Kiinteistöpalveluiden puolella kustannuspaineiden, työvoimapulan ja kiinteähintaisten sopimusten puristaessa odotetun heikkona.

Ohjeistus tasaisesta tuloksesta pettymys

Yhtiö ohjeistaa vuoden 2023 liikevaihdon ja oikaistun liikevoiton olevan samalla tasolla kuin 2022. Yhtiö ei anna tälle selkeää haarukkaa, mutta arvelisimme sen olevan ainakin +/- 5 %. Ohjeistus oikaistun liiketuloksen jäämisestä viime vuoden tasoon (41 MEUR) on selkeä pettymys, sillä ennen tulosta odotimme 45 MEUR. Yhtiöllä on vastassa helppo vertailukausi Q1:llä, ja Kiinteistöpalveluiden puolella tehostustoimien pitäisi parantaa tulosta. Ruotsin osalta Kiinteistöpalveluiden parannus tosin venyy yhtiön mukaan pikemminkin ensi vuoteen. Yhtiö näkee myös heikentyvän aktiviteetin etenkin sen Ympäristöpalveluilla tärkeillä rakennus- ja kauppasektoreilla aiheuttavan epävarmuutta näkymiin. Myös palkankorotusten tuomat kustannusnousut ja todennäköinen viive niiden saamisessa myyntihintoihin pitää yhtiön varovaisena ohjeistuksessa. Laskimme hieman tulosennustettamme, mutta uskomme yhä yhtiö pääsevän vähän edellisvuotta korkeammalle tulostasolle.

Tuloskasvu tiukassa, tuotto-odotus jää heikoksi

Tämän vuoden arvostus yhtiölle on korkeahko. Ensi vuoden tulosennusteilla osake on arvostettu noin P/E 12x ja EV/EBIT 12x, jotka näemme nyky-ympäristössä L&T:lle suhteellisen neutraaleina kertoimina. Tämän tulostason saavuttaminen vaatii kuitenkin todennäköisesti jonkinlaista käännettä Kiinteistöpalveluissa, jossa yhtiöllä on viime vuosilta heikot näytöt. Koska meillä ei ole kovin vahvaa luottamusta kestävään tuloskasvuun 45-50 MEUR:n haarukasta, osakkeen tuotto-odotus jää alle 10 %:n ja lähinnä vajaan 5 %:n osinkotuoton varaan. Tämä on matalariskiselle L&T:llekin riski/tuottosuhteena mielestämme riittämätön taso.

Käy kauppaa. (LassilaTikanoja)

Analyytikko / Kirjoittaja

Rauli Juva

Rauli Juva

Analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2022 2023e 2024e
Liikevaihto 844,1 819,0 830,4
- kasvu-% 3,9% -3,0% 1,4%
Liikevoitto (EBIT) 42,9 42,6 48,0
- EBIT-% 5,1% 5,2% 5,8%
EPS (oik.) 0,77 0,78 0,90
Osinko 0,47 0,47 0,48
P/E (oik.) 13,7 14,2 12,3
EV/EBITDA 5,9 6,0 5,4
Osinkotuotto-% 4,4% 4,3% 4,3%
Uusimmat ennusteet

inderesTV

Lassila & Tikanoja on palveluyritys, jonka liiketoiminta muodostuu pääasiassa erilaisista palveluista kolmessa eri osa-alueessa: Ympäristöpalvelut, Teollisuuspalvelut ja Kiinteistöpalvelut. Yhtiö pyrkii pitämään materiaalit ja kiinteistöt mahdollisimman pitkään tuottavassa käytössä sekä tehostamaan raaka-aineiden ja energian käyttöä. L&T asiakkaat ovat pääosin yrityksiä ja yhtiöllä on toimintaa Suomessa ja Ruotsissa.