Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään
Yhtiö: Loudspring
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 0.34 EUR
Kurssi: 0.34 EURKurssi hetkellä: 25.4.2019 - 9:10

Loudspring julkaisi aamulla Q1-liiketoimintakatsauksensa. Katsaus kallistuu tällä kertaa positiiviselle puolelle vähemmistöomistusten ResQ:n ja Sofi Filtrationin edettyä odotuksiamme paremmin. Arvokkaimmista omistuksista Eagle eteni linjassa odotuksiemme kanssa, mutta Nuuka on edelleen selvästi jäljessä koko vuoden odotuksistamme. Näiden yhtiöiden kehityksestä ei viimeisen neljän viikon perusteella voi vetää kuitenkaan kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä ja niiden seuraava todellinen näytönpaikka koittaakin H1-raportissa elokuun lopussa.  

Eaglen Q1:n myynti oli jo tiedossa, sillä Loudspring kertoi tilinpäätöksen yhteydessä Eaglen Q1’19:n aikana saamien tilausten nousseen noin 1,25 MEUR:oon (2018: liikevaihto 1,9 MEUR) ja nyt tämän hetkiset tilaukset olivat nousseet 1,6 MEUR:oon. Tilausten kasvunopeus on melko hyvin linjassa odotustemme kanssa, sillä odotamme koko vuoden liikevaihdoksi 4,1 MEUR. Vahvistettu myyntiorganisaatio sekä uusi jakeluyhteistyö näyttävätkin alkavan saada kasvua vihdoin aikaan, mutta mielestämme vasta syksyllä H1’19-raportin yhteydessä tähän saadaan parempi näkyvyys.

Loudspring kertoi Nuukan SaaS-liikevaihdon Q1:n lopussa ja se oli 88,3 TEUR/kk ja se ei ollut juurikaan kasvanut (Q4’18 lopussa 86,5 TEUR/kk). Yhtiö ei ole vielä onnistunut saamaan isoja asiakkuuksia, joita se tarvitsee kasvunsa kiihdyttämiseksi. Yhtiö kuitenkin kertoi solmineensa sopimuksen Euroopassa Fortune 500 -yhtiön kanssa, mutta sopimuksen pienuudesta johtuen arvioimme tämän pilottiprojektiksi. Yhtiö kertoi aloittaneensa myös kysyntäjoustoprojektin Helsingin kaupungin kanssa. Näemme rakennusten käyttämisen sähkömarkkinoiden kysynnän joustossa (erityisesti FCR-N ja FCR-D markkinat) erittäin potentiaalisena tulevaisuuden sovelluksena.

ResQ Clubin kohdalla Loudspring kertoi tarkan markkinapaikan kk-volyymin maaliskuulta ja se ylitti odotuksemme reippaasti ollen 460 TEUR (ennusteemme 410 TEUR). Vuonna 2018 ateriavolyymi oli 3 MEUR, joten kasvu jatkuu hyvin vahvana. Ennusteylityksen taustalla oli arviomme mukaan 20 uuden K-Marketin liittyminen sovelluksen käyttäjäksi.

Sofi Filtrationin tilauskanta, johon 2019 liikevaihto perustuu, oli kehittynyt jälleen positiivisesti ja se oli noin 1,2 MEUR Q1:n lopussa. Q1:llä yhtiö sai jälleen tilauksen mikromuovien suodatuksesta muovitehtaalta. Sofin kasvua rajoittaa viime viikolla yhtiön julkaiseman tilinpäätöksen perusteella sitoutuva käyttöpääoma ja henkilöstön alhainen määrä. Yhtiö näyttää kuitenkin alkavan kääntyä voitolliseksi, jolloin se kykenee rahoittamaan kasvuaan myös tulorahoituksella.

Swap.comin kohdalla ei kerrottu uutta tietoa liiketoiminnan kehityksestä, mutta nykyiset omistajat ovat rahoittaneet yhtiötä jälleen 1,2 MEUR:lla Q1:n aikana. Etukäteen mielenkiintomme kohdistui myös omistusosuuksissa mahdollisesti tapahtuneisiin muutoksiin, mutta näistä ei ollut mainintaa katsauksessa, joten oletamme niiden pysyneen ennallaan.  

Muistutamme sijoittajille, että yhtiön omistukset ovat vielä startup-vaiheessa olevia yrityksiä ja niiden lopullinen onnistuminen nähdään vasta pidemmällä aikajänteellä (noin 2-5 vuotta). Loudspringin sijoittajilta vaaditaankin kärsivällisyyttä omistusten liiketoimintojen mahdollista läpimurtoa odottaessa. Loudspringin omistaja-arvon kehittymisen kannalta ratkaisevaa on omistusten liiketoimintojen kehittymisnopeus suhteessa kasvupanostuksiin. Näemme katsauksen lievästi positiivisena, mutta muistutamme sijoittajia, että ResQ (19,4 %) ja Sofi Filtration (25,2 %) ovat vähemmistösijoituksia ja niiden hyvä kehitys ei siten nosta osien summaamme kovinkaan paljon, vaikka niiden arvoja nostettaisiin.  Päivittämme näkemyksemme ja osien summamme myöhemmin.

Käy kauppaa. (Loudspring)

Loudspring on pohjoismainen yrityskiihdyttämö jolla on osakkuusyhtiöinään globaaleja ongelmia ratkaisevia kasvuyhtiöitä. Osakkuusyhtiöt keskittyvät liiketoiminnassaan puhtaaseen energiaan sekä energia-ja resurssitehokkuuteen. 

Tunnusluvut 2018 2019e 2020e
Liikevaihto 0,1 0,0 0,0
- kasvu-% 144,8% -59,2% 0,0%
Liikevoitto (EBIT) -1,8 -1,4 -1,4
- EBIT-% -2 464,8% -4 827,6% -4 827,6%
EPS (oik.) -0,13 -0,05 -0,05
Osinko 0,00 0,00 0,00
P/E (oik.) -2,6 -6,3 -6,3
EV/EBITDA -6,6 -9,4 -9,0
Osinkotuotto-% 0,0% 0,0% 0,0%
Uusimmat ennusteet