Maailman suurin selluyhtiö brasilialainen Suzano tiedotti eilen, että yhtiön kuluvan vuoden sellun tuotanto on 9,0-9,4 miljoonaa tonnia. Suzano tuotantokapasiteetti on 11 miljoonaa tonnia lyhytkuitusellua ja viime vuoden tuotanto oli hieman kapasiteetin yläpuolella. Näin ollen yhtiö leikkaa markkinoilta tänä vuonna tarjontaa reilut 1,5 miljoonaa tonnia, mistä valtaosa kohdistuu Q2:lle ja H2:lle. Tuotannonrajoitus vastaa noin yhden suuren sellutehtaan vuosittaista tuotantoa, joten se on merkittävä koko markkinan mittakaavassa.

Suzanon tavoitteena on arviomme mukaan tarkoitus kääntää tuotannonrajoituksella etenkin Kiinan kysynnän loppuvuoden äkkijarrutuksen myötä nousseet sellun satamavarastot laskuun. Viime aikoina sellun satamavarastot ovat olleet karkeasti kaksi kertaa normaalisoitua tasoaan korkeampia ja myös Suzanon omat varastotasot nousivat yhtiön alkuvuoden kaupallisen strategian takia karkeasti 3 miljoonaan tonniin. Arviomme mukaan korkeat varastotasot ovat häirinneet sellun hinnan muodostumista etenkin Kiinassa, jossa hintojen elpyminen jäi Q1:n lopulla vaisuksi, vaikka kysyntä onkin palautunut (viimeisen viikon aikana kasvanut riski kauppasodan eskaloitumisesta nostaa tosin uhkaa kysynnän uudesta heikentymisestä). Sellun hintaero Kiinan ja länsimarkkinoiden välillä on myös edelleen erittäin korkea, mikä luo edelleen paineita sellun hinnoille Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Näkemyksemme mukaan Suzanon tuotannonrajoitukset alkavat asteittain purkaa varastoja ja stabiloida sellumarkkinan kokonaiskuvaa, mutta tilanteen normalisoiminen ei tapahdu nopeasti. Arvioimme myös liikkeen vähentävän edelleen riskejä sellun hinnan rajummasta syöksykierteestä edelleen korkealta tasoltaan ja tukevan sellun hinnan muodostusta jossain määrin H2:n puolella. Siten tuotannonrajoitus on mielestämme positiivinen uutinen myös UPM:n, Stora Enson ja Metsä Boardin kannalta, joille kaikille sellun hinta on merkittävä tulosajuri. Myös Suzano palkittiin tuotantostrategian muutoksesta osakemarkkinoilla, sillä yhtiön osakekurssi vahvistui New Yorkissa eilen 5 %.

Suzano julkisti eilen markkinoiden sulkeutumisen jälkeen myös Q1-tuloksensa. Yhtiön liikevaihto laski Q1:llä 15 % 5,6 miljardiin Brasilian realiin ja oikaistu käyttökate heikkeni 18 % 2,8 miljardiin realiin. Tulosta painoivat etenkin vertailukaudesta laskeneet volyymit, kun taas keskihinnan reaaleissa pysyivät markkinahintojen kehitystä noudatellen vielä toistaiseksi vakaina suhteessa vertailukauteen ja laskivat vain hieman Q4:sta. Konsensusodotukset tuloksen suhteen eivät ole tiedossa, mutta kun huomioidaan Kiinan sellumarkkinan selvä jäähtyminen tulikuumasta vertailukaudesta, liikevaihdon ja tuloksen heikentymisen ei pitäisi arviomme mukaan olla markkinoille huomattavan suuri yllätys.

Uuden metsäteollisuuden edelläkävijänä UPM yhdistää bio- ja metsäteollisuuden ja rakentaa uutta, kestävää ja innovaatiovetoista tulevaisuutta. Tuotteemme perustuvat uusiutuviin raaka-aineisiin ja ovat kierrätettäviä.

UPM:n liiketoimintarakenne muodostuu seuraavista liiketoiminta-alueista: UPM Biorefining, UPM Energy, UPM Raflatac, UPM Paper Asia, UPM Paper ENA (Eurooppa ja Pohjois-Amerikka) ja UPM Plywood.