Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään
Yhtiö: Martela
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 3.30 EUR
Kurssi: 3.54 EURKurssi hetkellä: 7.1.2020 - 5:56

Martelan merkittävä kilpailija Isku kertoi viime viikon perjantaina aloittavansa sen koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Iskun toimitusjohtaja Arto Tiitinen kertoo tiedotteessa, että yhtiön tukalan tilanteen taustalla on valtion ja kuntasektorin kilpailutuksia, joissa ulkomainen, halpa tuote voittaa kotimaiset kalusteet. Tiitisen mukaan yritys on menettänyt julkisten kilpailutusten tilauksia ulkomaisille yrityksille etenkin viime vuoden aikana.

Iskun liikevaihto oli viime vuonna 174 MEUR, kun Martelalla se oli noin 103 MEUR. Yhdessä Martela ja Isku ovat markkinajohtajia Suomen toimistokalustemarkkinalla. Martela eroaa Iskusta mm. sillä, että Martela ei pääsääntöisesti itse valmista kalusteita, vaan lähinnä kokoaa alihankkijoiden valmistamia kalusteita. Iskun tavoin Martela ei kuitenkaan ensisijaisesti kilpaile vain hinnalla, vaan yhtiö on profiloitunut nähdäksemme laadukkaita, vastuullisesti tuotettuja kalusteita tarjoavaksi ja suomalaiseksi toimijaksi. Siten ulkomaisten halpavalmistajien menestyminen Suomen julkisen sektorin toimistokalusteissa on mielestämme negatiivinen uutinen myös Martelalle. Martela ei ole julkisesti kertonut julkisen sektorin osuutta sen liikevaihdosta, mutta olemme arvioineet sen olevan noin kolmannes yhtiön Suomen liikevaihdosta. Suomen osuus yhtiön Q1-Q3 2019 liikevaihdosta oli noin 80 %.

Suomen julkisen sektorin haasteet Martelalle eivät ole sinänsä uutta, sillä Martela kertoi viimeksi Q3’19-raportissa, että Suomen julkisen sektorin markkinatilanne on edelleen kiristynyt ja hinnat laskeneet. Martela myös kertoi Q3’19-raportissa, että sen uudet tilaukset Q3:n aikana kasvoivat kaikissa muissa segmenteissä paitsi julkisella sektorilla. Viime vuoden kesäkuussa Martela solmi KL-Kuntahankinnat Oy:n kanssa kolmivuotisen toimistokalusteiden ja niihin liittyvien palveluiden puitesopimuksen. Puitesopimukseen on liittyneenä kuntia, kuntayhtymiä, liikelaitoksia, kuntien tai kuntayhtymien tytäryhteisöjä, ammattikorkeakouluja, seurakuntia sekä Suomen Kuntaliitto -konserniin kuuluvia organisaatioita. Martela valittiin sopimustoimittajista etusijalle 1, mutta sopimuksessa on mukana myös muita sopimustoimittajia (Isku on sijalla 2.). Aikaisemmassa Kuntahankinnat Oy:n 2014-2018 puitesopimuksessa Isku oli käsityksemme mukaan ainoa sopimuskumppani ja arvioimme uuden sopimuksen vaikuttaneen Iskun liikevaihtoon heikentävästi. Emme odota Kuntahankinnat Oy:n sopimuksen myötä Suomen julkisen sektorin markkinatilanteen kiristymisellä olevan yhtä merkittävää välitöntä vaikutusta Martelalle kuin Iskulle.

Käy kauppaa. (Martela)

Martela on vuonna 1945 perustettu työtilojen ja julkisten tilojen sisustusratkaisujen suunnittelija ja toteuttaja. Suomessa Martela on toimialansa suurin yritys ja Pohjoismaissa yksi alansa suurimpia. Yhtiö on ollut listattuna Helsingin pörssiin vuodesta 1986. Martelan laajan tuote- ja palvelukokonaisuuden avulla luodaan käyttäjälähtöiset ratkaisut erilaisiin työ- ja oppimisympäristöihin koko näiden elinkaaren ajaksi. Martelan tarjonta, kalusteiden lisäksi, kattaa mm. erilaisia määrittely-, suunnittelu-, muutto-, kierrätys- ja huoltopalveluita. 

Tunnusluvut 2019e 2020e 2021e
Liikevaihto 105,7 108,6 111,9
- kasvu-% 2,5% 2,8% 3,0%
Liikevoitto (EBIT) -1,6 2,4 2,5
- EBIT-% -1,5% 2,2% 2,3%
EPS (oik.) -0,40 0,32 0,35
Osinko 0,10 0,10 0,12
P/E (oik.) -8,9 10,9 10,0
EV/EBITDA 6,8 2,8 2,5
Osinkotuotto-% 2,8% 2,8% 3,4%
Uusimmat ennusteet