Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Yhdysvallat on asettanut seitsemän vuoden kiellon, joka estää yhdysvaltalaisia yrityksiä myymästä komponentteja tai ohjelmistoja kiinalaiselle verkkolaitevalmistaja ZTE:lle. Kielto voi aiheuttaa Nokian kanssa kilpailevan ZTE:n verkkolaiteliiketoiminnalle vakavia toimitusongelmia ja rampauttaa sen teknologian kehitystä. Nokian osake nousi eilen 5 %. Kaupankäynti ZTE:n osakkeella pysäytettiin eilen pörssissä.

Yhdysvaltojen mukaan ZTE ei ole rankaissut ja jäljittänyt henkilöitä, jotka ovat myyneet laittomasti yhdysvaltalaista teknologiaa Iraniin ja Pohjois-Koreaan. ZTE sai viime vuonna 890 miljoonan dollarin sakot myytyään yhdysvaltalaisia tuotteita Iraniin. Käytännössä kyse on viimeisimmästä käänteestä maiden välisessä kauppasodassa. Kiina ilmoitti suojelevansa omia yrityksiään.

Kielto voi olla ZTE:lle kohtalokas, sillä Yhdysvaltalaisten yritysten arvioidaan toimittavan 25-30 prosenttia yhtiön tuotteiden komponenteista Reutersin arvion mukaan. Siten yhtiö voisi kohdata jo lyhyellä aikavälillä merkittäviä ongelmia verkkolaitteiden toimituksissa. ZTE on maailman neljänneksi suurin langattomien verkkojen verkkolaitevalmistaja Huawein, Ericssonin ja Nokian jälkeen.

Huolet kauppasodasta sekä kiinalaisten verkkolaitteiden kyberturvallisuudesta voivat myös yleisellä tasolla halvaannuttaa kiinalaisia verkkolaitevalmistajia Huaweita ja ZTE:tä. Britanniassa yhtiön kansallinen kyberturvallisuuskeskus varoitti eilen ZTE:n verkkolaitteiden kyberturvallisuusuhkista kansalliselle turvallisuudelle. Operaattorit eivät todennäköisesti halua ottaa poliittisia riskejä verkkoinvestoinneissaan, sillä verkkotoimittajan toimituskyvykkyys ja luotettavuus ovat kriittisiä verkkotoimittajan valintakriteereitä. Nokia ja Ericsson toimivat kauppasodan suhteen poliittisesti neutraalilla maaperällä, mikä voi hyödyttää niitä.

Käy kauppaa. (Nokia)

Analyytikko / Kirjoittaja

Mikael Rautanen

Mikael Rautanen

Toimitusjohtaja, analyytikko

Lisätiedot

Luomme teknologiaa yhdistämään koko maailman. Nokialla on toimialan ainoa maailmanlaajuisesti saatavilla oleva kokonaisvaltainen valikoima verkkoratkaisuja, ohjelmistoja, palveluita ja lisensointimahdollisuuksia. Innovaatioidemme ja palkitun Nokia Bell Labsin johdolla olemme 5G-verkkojen kehityksen ja käyttöönoton kärjessä.