Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Nokia konferenssipuhelu: Syytä hymyyn

Analyytikon kommentti 29.07.2021 15:30 Nokia
Yhtiö: Nokia
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 5.40 EUR
Kurssi: 4.95 EUR
Kurssi hetkellä: 29.7.2021 - 15:15

Nokia-päivää on jälleen vietetty positiivisissa merkeissä yhtiön odotuksia vahvemman tuloksen ja reippaasti nostettujen näkymien myötä. Tunnelma oli leppoisan rento myös päivällä järjestetyssä konferenssipuhelussa, missä hyväntuulinen toimitusjohtaja Pekka Lundmark esitteli toisen neljänneksen lukuja. Syytä hymyyn riittää, sillä tällä hetkellä Nokia etenee kolmivaiheisessa strategiassaan selvästi viime syksynä maalattua polkua ripeämmin. Hyvän kehityksen taustalla on osaltaan viime kuukausina piristynyt markkinatilanne, mutta samaan aikaan yhtiön organisaatiouudistus sekä strategiset hankkeet kilpailukyvyn parantamiseksi alkavat tuottaa tuloksia. 

Nokian toisen neljänneksen liikevaihto kasvoi valuuttaoikaistuna 9 % ja vertailukelpoinen liikevoitto oli 12,8 % liikevaihdosta (Q2’20: 8,3 %). Vahvan tuloskehityksen myötä Nokia nosti odotetusti näkymiään. Päivitetyt näkymät ennakoivat tälle vuodelle 21,7-22,7 miljardin euron liikevaihtoa (aik. 20,6-21,8 mrd.€) ja 10-12 %:n vertailukelpoista liikevoittoa (aik. 7-10 %). Lisäksi vapaan kassavirran odotetaan olevan ”selvästi positiivinen” (aik. ”positiivinen”). Nokian mukaan sen strategia on edennyt kaikilla osa-alueilla, minkä lisäksi markkinatilanne on kehittynyt viime kuukausina aiempaa suotuisammaksi etenkin Matkapuhelinverkoissa.  

Nokia aiheutti viime vuoden syksyllä sijoittajille järkytyksen antamalla todella synkät näkymät vuoden 2021 kannattavuudelle. Jälkeenpäin katsottuna tuo näyttäisi olleen taktisesti hyvä liike, sillä pöydän putsaamisen jälkeen yhtiö on päässyt tarjoilemaan odotuksia parempia uutisia sijoittajille. Yhtiö oli jo aiemmin kertonut aikovansa nostaa ohjeistustaan Q2-raportin yhteydessä, mutta uusi 10-12 %:n liikevoiton ohjeistushaarukka oli tästä huolimatta heittämällä odotuksia parempi. Analyytikot pääsevät nostamaan vuoden 2021 ennusteet nyt takaisin samalle tasolle, missä ne olivat ennen viime syksynä annettuja shokkinäkymiä. Osittain kyseessä on todennäköisesti taktinen odotusten hallinta, mutta toki myös odotuksia ripeämpi strategian toteutus ja markkinan myötätuuli ovat tukeneet Nokiaa tänä vuonna.

Yhtiö kuitenkin edelleen toppuutteli olemaan innostumatta liikaa hyvästä lyhyen aikavälin kehityksestä. Kysyttäessä miksi Nokian 2023 tavoitteet (liikevoitto 10-13 %) ovat niin varovaisia verrattuna nykyiseen kannattavuuteen, Lundmark kommentoi jatkuvasti ensimmäisen puoliskon kehityksen olleen kertaluonteisten tekijöiden tukema ja että tulevaisuuteen liittyy edelleen useita epävarmuustekijöitä. Etenkin komponenttitilannetta kuvailtiin edelleen haastavaksi, ja Lundmarkin mukaan Nokia voisi nytkin kasvaa nopeammin, jos vain komponentteja olisi paremmin saatavilla. Lisäksi markkinaosuuksien menetykset Verizon-operaattorissa, mahdollinen hintaeroosio sekä loppuvuodesta kasvavat tuotekehitysinvestoinnit tuovat tiettyä painetta kannattavuuteen. Todennäköisesti vasta neljä kuukautta sitten julkaistuihin pitkän aikavälin tavoitteisiin ei haluta vielä tässä vaiheessa tehdä muutoksia. Tämä osaltaan veisi pohjaa yhtiön omien ennusteiden uskottavuudelta tulevaisuudessa, vaikka kyseessä olisi markkinoille mieluisa uutinen. Kaikkia positiivisia uutisia ei muutenkaan olisi järkeä ampua yhdellä kertaa. Pidämme kuitenkin todennäköisenä, että vuoden 2023 tavoitehaarukkaa tullaan tarkistamaan ylöspäin viimeistään ensi vuoden aikana. 

Nokian investoi nyt parantuvan tuloskunnon tukemana strategiassaan merkittävästi Matkapuhelinverkkojen kilpailukyvyn palauttamiseen, minkä osalta ensimmäisellä vuosipuoliskolla on saatu lupaavia merkkejä. Uuden Airscale 5G-tuoteportfolion lanseeraus Q2:lla oli tässä merkittävä askel. Lisäksi uusi yksinkertaisempi toimintamalli on tuonut Nokian mukaan huomattavaa tehokkuutta yksikköön. Yhteen verkkodiiliin ei tarvitse enää koota suurta määrää eri yksiköiden johtajia eri puolilta organisaatiota viettämään kokouksia, vaan hommat hoituvat tehokkaammin yksinkertaistetussa organisaatiorakenteessa. Nokia arvioi nyt 5G-tuotteidensa kilpailukyvyn saavuttavan kilpailijat suurimmaksi osaksi tämän vuoden lopussa. Joillakin alueilla yhtiö kommentoi jo olevansa kilpailijoita edellä. Yhtiö ei myöskään enää häviä markkinaosuuksia, vaan tiettyjä asiakkuuksia on jopa jo voitettu takaisin Kanadassa ja Kiinassa. Kaiken kaikkiaan yhtiö vaikutti luottavaiselta, että jatkossa osuuksia aletaan jälleen voittamaan takaisin vahvistuneen kilpailukyvyn kautta. Nokia arvioi voittaneensa noin 50 % Huawei-pakotteiden tarjoamista mahdollisuuksista, mutta oli asian suhteen muuten edelleen vähäsanainen. 

Verkkoinfrastruktuurissa alkuvuoden vahva kehitys jatkui, kun Q2-liikevaihto kasvoi valuuttaoikaistuna 20 % ja liikevoitto-% oli 9,1 %. Nämä Alcatel-Lucent -oston mukana tulleet liiketoiminnat ovat olleet pääosin varsin hyvässä kunnossa ja hyvä kehitys näyttää jatkuvan. Täällä Nokia voittaa markkinaosuuksia erittäin kilpailukykyisen tuoteportfolion ansiosta ja markkina antaa myötätuulta. Nokia kertoi uusia tuotelanseerauksia olevan tulossa toisella vuosipuoliskolla, mikä parantaa kilpailukykyä edelleen. Lisäksi markkinan myötätuuli puhaltaa tuulta purjeisiin, sillä operaattoreilla on jatkuva tarve investoida verkkoinfraan esimerkiksi etätyöskentelyn kasvun takia. Yhtiö vaikutti luottavaiselta siihen, että kyseessä on enemmänkin rakenteellinen muutos kuin hetkellinen markkinan kysyntäpiikki. Submarine Networksissä (Q2’21: lv. +72 %) koronan myötä patoutunut kysyntä on alkanut viime neljänneksinä purkaantua ja tilauskanta on vahvalla tasolla. Nokia kuitenkin toppuutteli odotuksia segmentin osalta ja totesi toisella vuosipuoliskolla vastassa olevan alkuvuotta vahvempi vertailukausi. 

Myös tasaisen tylsää tulosta jauhanut Teknologia-segmentti oli tämän neljänneksen valopilkku. Teknologia ylsi Q2:lla vahvaan suoritukseen valuuttaoikaistun liikevaihdon kasvaessa 20 % ja vertailukelpoisen liikevoiton 22 % 332 MEUR:oon. Kasvua tukivat uudet lisensointisopimukset kahden autovalmistajan (mm. Daimler) kanssa.Teknologia-segmentin vuositason liikevaihto on nyt 1,4-1,5 miljardin euron haarukassa, jonka arvioimme valuvan läpi tulokseen kunnioitettavalla yli 80 %:n liikevoittomarginaalilla. Patenttisalkku vaikuttaa siten edelleen olevan hyvässä iskukunnossa.

Julkaisemme päivitetyn Nokia-analyysimme viimeistään huomenna aamulla.

Käy kauppaa. (Nokia)

Analyytikko / Kirjoittaja

Atte Riikola

Atte Riikola

Analyytikko

Lisätiedot
Mikael Rautanen

Mikael Rautanen

Toimitusjohtaja, analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2020 2021e 2022e
Liikevaihto 21 854,1 22 027,0 22 639,9
- kasvu-% -6,3% 0,8% 2,8%
Liikevoitto (EBIT) 884,5 1 549,2 1 942,3
- EBIT-% 4,0% 7,0% 8,6%
EPS (oik.) 0,25 0,27 0,31
Osinko 0,00 0,00 0,15
P/E (oik.) 12,6 18,1 16,1
EV/EBITDA 8,0 9,5 7,9
Osinkotuotto-% 0,0% 0,0% 3,0%
Uusimmat ennusteet

inderesTV

Nokia on vuonna 1865 peustettu globaali suomalainen tietoliikennealalla toimiva yhtiö, jonka liiketoimintoihin lukeutuu teknologiakehitys ja sen lisensointi. Nokia kuuluu alansa suurimpiin yrityksiin ruotsalaisen Ericssonin ja kiinalaisen Huawein rinnalla. Nokian liiketoiminnot voidaan jakaa Nokia Networksiin ja teknologiayksiköihin. Nokia toimii lähes jokaisella mantereella ja sillä on maailmanlaajuinen johtoasema mobiili ja kiinteiden verkkojen infrastruktuurissa.