Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Yhtiö: Nokia
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 3.20 EUR
Kurssi: 3.61 EURKurssi hetkellä: 3.8.2020 - 6:39

Nokia-päivää on kahviteltu tällä kertaa poikkeuksellisen positiivisissa tunnelmissa, kun tulos ylitti tuntuvasti odotukset, joita yhtiö itse ja analyytikot olivat koronakvartaalille viilanneet varovaisiksi. Osake on pyörinyt tänään noin 14 % nousussa, mitä selittää Q2-tuloksen vahvuus sekä lievästi parantuneet näkymät kannattavuuden ja kassavirran osalta.

Neljältä päättyneessä konferenssipuhelussa viimeistä Nokian tulosinfoaan pitänyt toimitusjohtaja Rajeev Suri kommentoi jälleen toisen neljänneksen olevan todiste siitä, että Nokia etenee oikeaan suuntaan kipupisteiden korjaamisessa. Raportin selkein heikkous oli liikevaihdon raju 11 % lasku, mutta tämän kuitattiin johtuvan koronasta sekä Kiinan markkinasta. Vastaavasti verkkoyksikön marginaalit ylittivät heittämällä kaikki odotukset, kun myynnin jakauma oli suosiollinen ja liikevaihdosta poistui Kiinan myyntiä sekä heikkokatteisia palvelusopimuksia. Kassavirtakin on nyt kehittynyt usean neljänneksen ajan oikeaan suuntaan, mikä antoi yhtiölle rohkeutta nostaa arviotaan vuoden 2020 kassavirrasta. Kokonaisuutena koronan vaikutukset niin verkkomarkkinaan kuin Nokiaan näyttävät jäävän alkuperäisiä odotuksia pienemmiksi.

Olennainen kysymys toisessa neljänneksessä on nyt se, kuinka kestävällä pohjalla Nokian ripeä marginaaliparannus on. Verkkoyksikön bruttokate nousi edellisneljänneksestä jopa yli 5 prosenttiyksikköä 35,6 %:iin, eli historiallisen korkealle tasolle toisen neljänneksen kausiluonne huomioiden. Neljännekseen osui suotuisa myynnin jakauma ja myynnin alueellinen jakauma. Erityisesti 4g/LTE-kapasiteetin laajennukset tukivat marginaaleja, ja samaan aikaan heikkokatteisia käyttöönottopalveluita oli normaalia vähemmän. Siten merkittävän osa parannuksesta oli ”yhdelle neljännekselle kasautunutta hyvää” eli normaalia heiluntaa, mikä tuttuun tapaan vaikeuttaa Nokian vuosineljännestason tuloksen ennustettavuutta. Marginaaleja paransivat myös irtautumiset heikkokatteisista palvelusopimuksista sekä Kiinan myynnin lasku. Nokia siis nostaa nyt kannattavuuttaan osittain luopumalla markkinaosuuksistaan. Pitkässä juoksussa tuloksen parantaminen markkinaosuuksista luopumalla ei ole kestävää, mutta lyhyellä tähtäimellä Nokian prioriteettina on laittaa kannattavuus ja kassavirta kuntoon. Kokonaisuutena arvioimme, että kyseessä oli osin kertaluonteisesti hyvä neljännes eikä vastaavia marginaaliparannuksia kannata odottaa tuleville neljänneksille, mutta taustalla oli myös paljon edistymistä sisäisten haasteiden ratkomisessa.

Sijoittajien huolena on ollut Nokian radioverkkojen tuotteiden kilpailukyky ja jotkin signaalit asiakkaiden tyytymättömyydestä. Yhtiön mukaan ominaisuuksien puutteita kilpailijoihin nähden ollaan saamassa kurottua kiinni ja joillakin alueilla Nokia on edellä. Lukuisat meneillään olevat toimenpiteet Mobile Access -yksikön kääntämiseksi ovat tuottaneet yhtiön mukaan tavoiteltuja tuloksia kaikilla alueilla. 5g-tuotteissa Reefshark-toimitusten osuuden kasvu alkaa vähitellen tukea kannattavuusmarginaaleja ja tällä oli pieni vaikutus Q2:n kannattavuuteen. Nokialla on nyt 5g-sopimuksia 83 kappaletta ja käyttöön otettuja verkkoja 32 kappaletta. Ericssonin vastaavat luvut ovat 99 ja 54. Nokian uuden ohjeistuksen perusteella yhtiö menettää tänä vuonna selkeästi markkinaosuuksia, etenkin jos Kiina otetaan mukaan laskuihin. Yhtiö selitti tätä tarkennusta etenkin heikkokatteisista palvelusopimuksista pois jättäytymisellä. Tämä näkyy nyt lyhyen aikavälin tulosparannuksina, mutta toki isossa kuvassa markkinaosuuden heikentyminen kertoo kilpailukyvyn heikentymisestä.

Huawein osalta Surin kommentit olivat ensimmäistä kertaa selkeästi positiivisia. Yhtiön mukaan se näkee nyt konkreettisia keskipitkän aikavälin mahdollisuuksia geopoliittisesta tilanteesta johtuen. Nokia on jo ilmeisesti jossain määrin hyötynyt Huawei-pakotteista Japanissa, Australiassa ja Kanadassa. Nyt etenkin Euroopassa geopoliittinen tilanne on avaamassa selkeitä mahdollisuuksia Nokialle ja Ericssonille. Lisäsi Suri kommentoi Euroopassa olevan nyt selkeitä merkkejä elpymisestä koronatilanteen helpottaessa.

Pieni heikkous raportissa oli Technologies, jonka vuotuinen tulovirta pyöristyy nyt 1,3 miljardiin euroon (aiemmin 1,4 miljardia euroa). Taustalla on brändilisensoinnit heikentyminen ja jotkin päättyneet lisensointisopimukset. Technologies tarjoaa Nokialle hyvää ennustettavaa tulovirtaa, mutta tuloskasvuveturiksi siitä ei enää ole muutamaan vuoteen ole ollut.

 

Käy kauppaa. (Nokia)

Analyytikko / Kirjoittaja

Mikael Rautanen

Mikael Rautanen

CEO, analyytikko

Lisätiedot

Luomme teknologiaa yhdistämään koko maailman. Nokialla on toimialan ainoa maailmanlaajuisesti saatavilla oleva kokonaisvaltainen valikoima verkkoratkaisuja, ohjelmistoja, palveluita ja lisensointimahdollisuuksia. Asiakkaitamme ovat viestintäpalvelujen tarjoajat, joiden verkoissa on yhteensä yli 6,1 miljardia käyttäjää, sekä yrityksiä yksityisellä ja julkisella sektorilla, jotka käyttävät ratkaisujamme parantaakseen tuottavuutta ja rikastuttaakseen asiakkaidensa elämää.

inderesTV

Tunnusluvut 2019 2020e 2021e
Liikevaihto 23 330,8 22 755,0 24 105,3
- kasvu-% 3,1% -2,5% 5,9%
Liikevoitto (EBIT) 485,6 843,0 1 393,1
- EBIT-% 2,1% 3,7% 5,8%
EPS (oik.) 0,22 0,21 0,28
Osinko 0,00 0,00 0,15
P/E (oik.) 14,8 16,9 13,1
EV/EBITDA 8,2 9,5 7,5
Osinkotuotto-% 0,0% 0,0% 4,2%
Uusimmat ennusteet