Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Nordea lykkää osinkoaan

Analyytikon kommentti 01.04.2020 8:06 SampoNordea

Nordea kertoi tiistai-iltana lykkäävänsä osingonmaksuaan EKP:n suosituksen mukaisesti ainakin lokakuuhun asti. EKP:n suosituksen taustalla on varmistaa, että pankeilla on maksimaalinen kyky tukea heikentyvää taloutta nykyisessä poikkeuksellisessa tilanteessa. Nordean toukokuun 14. päivä pidettävälle yhtiökokoukselle tullaan ehdottamaan, että hallitus on valtuutettu jakamaan osinkoa enintään 0,40 euroa yhdessä tai useammassa erässä. Nordean päätös ei ollut meille yllätys, sillä EKP:n suositus on käytännössä käsky ja pankeilla ei mielestämme ole muita vaihtoehtoja kuin noudattaa sitä.

Nordean osingon lykkääntyminen asettaa Sammon hankalaan tilanteeseen. Yhtiö kykenisi halutessaan jakamaan alun perin lupaamansa 2,20 euron osingon ilman Nordean osinkoa. Kuitenkin pidämme epätodennäköisenä, että Sampo olisi nykyisessä hyvin epävarmassa tilanteessa kovinkaan innoissaan rahoittamaan Nordeasta puuttuvaa kassavirtaa omasta taseesta.

Mielestämme Sammolla on nyt kolme vaihtoehtoa: 1) osingon leikkaus, 2) osingon lykkäys ja 3) osingon jakaminen osiin. Mielestämme kohta 3 olisi ylivoimaisesti fiksuin ja samalla todennäköisin. Sampo voisi maksaa kesällä (yhtiökokous siirtyi kesäkuulle) esimerkiksi puolet osingostaan ja toinen puoli jaettaisi H2:lla edellyttäen, että taloudellinen tilanne sen sallii. Toinen vaihtoehto on, että Sampo jakaa kesällä lupaamansa osingon vähennettynä Nordean osingolla (noin 1,63e/osake) ja loput 0,57 euroa loppuvuonna edellyttäen, että Nordea jakaa osinkoa. Tässä tilanteessa yhtiön olisi mielestämme myös syytä pohtia pysyvästi useamman kerran vuodessa jaettavaan osinkoon siirtymistä.

Analyytikko / Kirjoittaja

Sauli Vilén

Sauli Vilén

Pääanalyytikko

Lisätiedot
Matias Arola

Matias Arola

Analyytikko

Lisätiedot

Sampo-konserni on merkittävä pohjoismainen vakuutuskonserni ja yksi Nasdaq Helsingin arvokkaimmista yhtiöistä.

Sampo Oyj listautui Helsingin pörssiin (nykyinen Nasdaq Helsinki) vuonna 1988. Konserni toimii vakuutusalalla. Konsernilla on toimintaa tytäryhtiöidensä kautta Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Virossa, Liettuassa ja Latviassa.