Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Nordea kertoi eilen illalla noudattavansa EKP:n pitkittynyttä voitonjakorajoitusta (eilinen kommenttimme luettavissa täältä). Nordean kommentti oli täysin odotettu, sillä mielestämme pankeilla ei ole käytännössä mahdollisuuksia mennä EKP:n suosituksia vastaan. Nordea tulee siis näillä näkymin jakamaan keväällä noin 0,07-0,08 euron osakekohtaisen osingon. Nordea korostaa tiedotteessaan sen vahvaa taseasemaa ja sanoo tiedotteessa suoraan, että sillä on kyky maksaa ylimääräisiä osinkoja voitonjakorajoitusten päättyessä. Uskommekin, että Nordean tahtotilana on jakaa heti voitonjakokiellon päätyttyä sekä 2019 osinko että 2020 osingon nyt maksamatta jäänyt osa.

Sammolle päätös on lievästi negatiivinen ja lyhyellä aikavälillä se heikentää yhtiön kassavirtoja. Vakuutusliiketoimintojen kassavirrat kuitenkin riittävät osingon kasvattamiseen ja näin ollen päätöksellä ei ole vaikutusta Sammon osinkonäkymiin. Lisäksi on hyvä muistaa, että lopulta kyse on vain kassavirtojen siirtymisestä. Kommentoimme Sammon tilannetta eilisellä videollamme.

Muut seuraamamme pankit (Aktia, Evli ja OmaSp) odottavat arviomme mukaan vielä Finanssivalvonnan linjauksia voitonjakoon liittyen, ennen kuin ne ilmoittavat omat päätöksensä. On selvää, että kaikki tulevat noudattamaan Finanssivalvonnan linjaa ja suurella todennäköisyydellä FiVan linja on identtinen EKP:n kanssa. Näemme kuitenkin pienen mahdollisuuden sille, että FiVan tulkinta poikkeaisi EKP:stä ja tämä mahdollistaisi vuolaamman voitonjaon pienemmille pankeille.

Analyytikko / Kirjoittaja

Sauli Vilén

Sauli Vilén

Pääanalyytikko

Lisätiedot
Matias Arola

Matias Arola

Analyytikko

Lisätiedot

Nordea on vuonna 1997 perustettu yleispankki, joka tarjoaa kattavia palveluja. Nordealla on toimipaikka 20 maassa, mukaan lukien Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Nämä neljä Pohjoismaata ovat kotimarkkina-alueemme, ja yhdessä ne muodostavat maailman kymmenenneksi suurimman talouden. Nordea on markkina-arvolla mitattuna Euroopan kymmenen suurimman finanssipalveluyrityksen joukossa. Nordea on taloudellisesti vakaa pankki ja yksi harvoista eurooppalaisista pankeista, joilla on AA-luokitus. Nordea Bank Abp:n osakkeet noteerataan Helsingin, Tukholman ja Kööpenhaminan pörsseissä.