Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Yhtiö: Oriola
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 2.30 EUR
Kurssi: 1.80 EUR
Kurssi hetkellä: 27.10.2022 - 8:54 Analyysi päivitetty: 7.8.2022

Oriola julkisti tänään Q3-tuloksensa. Yhtiön liikevaihto kasvoi odotuksiamme vähemmän, mutta vertailukelpoinen oikaistu liikevoitto parani viime vuodesta ja ylitti odotuksemme yltäen 13,5 MEUR:oon sekä jatkuvien että lopetettujen liiketoimintojen parantaessa. Oriola säilytti odotetusti ohjeistuksensa jatkuvien liiketoimintojen koko vuoden oikaistun liikevoiton parantumisesta, jonka se vasta lokakuun alussa täsmensi. Tulos on mielestämme positiivinen yllätys ja ansaitsee positiivisen kurssireaktion tänään.  

Liikevaihdon kasvu vaisua, osittain valuutoista johtuen

Oriolan Q322 liikevaihto kasvoi 3 % tai vertailukelpoisin valuuttakurssein 6 %. Laskutus, joka kuvaa toiminnan volyymia paremmin, kasvoi vertailukelpoisin valuuttakurssein 4 % konsernitasolla, mikä oli hieman odotuksiamme matalampi. Jatkuvissa liiketoiminnoissa laskutuksen kasvu oli myös 4 %, kun lopetetuissa toiminnoissa se jäi 1 %:n tasolle. Lopetetuissa toiminnoissa Oriolan kasvu jäi selvästi Ruotsin apteekkimarkkinaa hitaammaksi.

Vertailukelpoinen liikevoitto jatkoi nousutrendiä

Vertailukelpoinen oikaistu liikevoitto parani viime vuodesta 13,5 MEUR:oon sekä jatkuvien että lopetettujentoimintojen ajamana. Yhtiö pystyi myös molemmissa toiminnoissa parantamaan suoritustaan edellisiin kvartaaleihin nähden, joka on lupaava merkki jatkon kannalta ja osoittaa että hieman heikompi Q2 ei ollut trendin muutos, vaan tilapäistä heikkoutta. Tulosparannusta ajaa etenkin Oriolan käynnissä olevat tehostamistoimet.

Lukuja katsoessa on hyvä huomioida, että yhteisyritykseen siirtyvä Ruotsin apteekkiliiketoiminta on raportoitu lopetettuna toimintona, jolloin siitä ei tehdä poistoja. Yhtiö raportoi tästä vaikutuksesta puhdistetun luvun nimellä ”vertailukelpoinen oikaistu liikevoitto”, joka meidän taulukoissamme näytetään oikaistuna liikevoittona ja joita lukuja olemme tässä kommentoineet, koska ne kertovat vertailukelpoisesti operatiivisesta suorituksesta. Tämän pienen sekavuuden takia yhtiöstä ei ole saatavilla luotettavia konsensusennusteita tällä hetkellä. Ruotsin apteekkitoiminnot siirtyivät yhteisyritykseen Q4 alusta ja tullaan jatkossa raportoimaan Oriolan osakkuusyhtiönä.

Positiivinen ohjeistus ennallaan

Oriola säilytti lokakuun alussa päivitetyn ohjeistuksensa ja odottaa jatkuvien toimintojen koko vuoden oikaistun liikevoiton nousevan viime vuoden 15 MEUR tasosta. Tämä on tosin ilmiselvää, sillä yhtiö on jo yhdeksässä kuukaudessa tehnyt tulosta 17 MEUR. Odotamme vahvan raportin johtavan ennusteiden nostoihin ja positiiviseen kurssireaktioon tänään. 

 

Käy kauppaa. (Oriola)

Analyytikko / Kirjoittaja

Rauli Juva

Rauli Juva

Analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2021 2022e 2023e
Liikevaihto 1 882,4 1 897,7 1 651,2
- kasvu-% 4,5% 0,8% -13,0%
Liikevoitto (EBIT) 20,5 51,9 30,2
- EBIT-% 1,1% 2,7% 1,8%
EPS (oik.) 0,09 0,11 0,13
Osinko 0,04 0,05 0,06
P/E (oik.) 21,3 16,0 14,0
EV/EBITDA 7,1 3,7 4,8
Osinkotuotto-% 2,0% 2,8% 3,3%
Uusimmat ennusteet

inderesTV

Oriola on vuonna 1948 perustettu lääkkeiden, terveys- ja hyvinvointituotteiden tukkukauppaan sekä vähittäismyyntiin erikoistunut yhtiö, joka toimii Suomessa ja Ruotsissa. Lisäksi yhtiö tarjoaa oman alansa asiantuntijapalveluita mm. lääkeyhtiöille ja apteekeille.