Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Yhtiö: Orthex
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 11.00 EUR
Kurssi: 9.34 EUR
Kurssi hetkellä: 16.6.2021 - 5:49 Analyysi päivitetty: 11.5.2021

Orthex tiedotti tiistaina, että yhtiö on päättänyt luopua paikallisesta lumilelujen valmistuksesta. Lumilelujen tuotanto siirtyy Wiitta Oy:lle välittömästi ja Wiitta alkaa valmistaa pulkkia, liukureita ja lumilapioita ensi talven sesonkia varten. Kauppa ei sisällä tavaramerkkejä ja osapuolet ovat sopineet, että kauppasummaa ei julkisteta. Käsityksemme mukaan kaupassa on kyse muutamista lumituotekategorioihin liittyvistä valmistusmuoteista, jotka ovat olleet Orthexin omistuksessa jo useita vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Kauppahinta liikkuu tästä johtuen arviomme mukaan todennäköisesti kymmenissä tuhansissa euroissa eikä sadoissa tuhansissa euroissa ja kauppa on siten Orthexin kokoluokkaan nähden hyvin pieni.

Orthexin kasvustrategian keskeinen tavoite on tulla Euroopan johtavaksi brändiksi Säilytys-tuoteryhmässä. Lumileluliiketoiminnan myynti on siten luonnollinen askel kun yhtiö keskittyy tärkeimpiin tuotekategorioihinsa ja tekee tilaa niiden kasvulle. Lumilelut kuuluvat Orthexin Koti ja Piha -tuoteryhmään, jonka liikevaihto oli 5,0 MEUR vuonna 2020. Koti ja Piha -tuoteryhmä tuo noin 6 % Orthex-konsernin myynnistä ja lumilelujen osuus tästä ryhmästä on yhtiön mukaan vähäinen. Pienen lumileluliiketoiminnan myynnillä ei siten ole olennaista vaikutusta Orthexin lukuihin tai meidän ennusteisiimme.

Orthexin johto kommentoi listautumisen yhteydessä, että yhtiö on keskittynyt Koti ja Piha -tuoteryhmässä viime vuosina toimiviin konsepteihin ja tästä johtuen heikomman kannattavuuden omaavien lastentuotteiden ja sesonkituotteiden valmistusta on ajettu alas. Koti ja Piha -tuoteryhmä on siten ollut ns. lypsylehmä-tilassa, eikä siihen ole erityisesti investoitu. Orthex on käsityksemme mukaan lopettanut jo vahvasti talviolosuhteista riippuvaisten lumilelujen valmistuksen, sillä ne syövät rajoitettua tuotantokapasiteettia nykyisen strategian kannalta tärkeämmiltä tuotteilta. Käsityksemme mukaan Koti ja Piha -kategoriassa on muutenkin karsittu varastonimikkeitä kaikista eniten konsernin tuotetarjonnan tehostamisen johdosta.

Pidämme lumileluliiketoiminnan myyntiä koskevaa uutista melko neutraalina tai hieman positiivisena, sillä Orthex saa tällä kaupalla uuden ostajan jo lopetetulle tuoteryhmälle ja tekee tilaa paremmin kasvaville ja kannattaville ydinliiketoiminnoille. Orthexin tase oli Q1’21-raportissa valmiiksi jo vahvalla tasolla nettovelka/oikaistu EBITDA -suhdeluvun ollessa 1,5x (tavoitetaso alle 2,5x) ja tase vahvistuu tänä vuonna entisestään. Pidämme todennäköisenä, että Orthex pyrkii jatkossa isossa kuvassa divestointien sijaan osallistumaan pirstaleisen muovitoimialan konsolidaatioon ja erityisesti Euroopasta löytyviä Säilytys-kategorian valmistajia yhtiö on aiemmin kuvaillut erityisen kiinnostaviksi ostokohteiksi.

Käy kauppaa. (Orthex)

Analyytikko / Kirjoittaja

Petri Kajaani

Petri Kajaani

Analyytikko

Lisätiedot
Thomas Westerholm

Thomas Westerholm

Analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2020 2021e 2022e
Liikevaihto 75,9 86,5 92,6
- kasvu-% 14,2% 14,1% 7,0%
Liikevoitto (EBIT) 12,3 11,3 14,4
- EBIT-% 16,2% 13,0% 15,6%
EPS (oik.) 0,51 0,54 0,59
Osinko 0,00 0,24 0,33
P/E (oik.) 0,0 17,2 15,9
EV/EBITDA 2,4 12,5 9,9
Osinkotuotto-% nan% 2,6% 3,5%
Uusimmat ennusteet

Orthex on vuonna 1956 perustettu Pohjoismaissa toimiva kodin käyttötavarayhtiö. Yhtiö suunnittelee, valmistaa ja myy kodin käyttötavaroita tavoitteenaan tehdä kuluttajien jokapäiväisestä elämästä helpompaa. Orthex tarjoaa laajan valikoiman tuotteita neljässä tuoteryhmässä: Säilytys, Keittiö, Koti ja Piha sekä Kasvien hoito. Orthexin jakelukanavina toimivat pääsääntöisesti eurooppalaiset vähittäiskaupan ketjut, joiden kautta tuotteet löytävät tiensä kuluttajille.