Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Nokian ja Ericssonin osakkeet olivat perjantaina nousussa (Nokia +3 %, Ericsson +1,7), kun Wall Street Journal nosti esiin huhuja, joiden mukaan Yhdysvallat pohtii edelleen erilaisia strategisia vaihtoehtoja vastatakseen verkkolaitemarkkinoilla Huawein ylivoimaa vastaan. Uutinen on jatkoa jo pidempään jatkuneelle huhujen sarjalle, jossa Nokiaa ja Ericssonia on soviteltu erilaisten yritysjärjestelyjen ja ostotarjousten kohteeksi. Huhuja nousi aiemmin pintaan muun muassa helmikuussa ja huhtikuussa.

Wall Street Journalin lähteiden mukaan keskusteluissa on ollut esillä mahdollisuus, jossa yhdysvaltalainen teknologiayhtiö/yhtiöt ostaisivat Nokian tai Ericssonin. Lähteiden mukaan matalakatteisen verkkolaiteliiketoiminnan ostaminen ei kuitenkaan ei ole aiheuttanut varsinaisia riemunkiljahduksia yhtiöiden keskuudessa. Lisäksi keskusteluissa Nokiaa ja Ericssonia on soviteltu ostokohteeksi pääomasijoittajille. Lähteiden mukaan viime aikojen kurssinousu Nokian ja Ericssonin osakkeissa on kuitenkin jäähdytellyt pääomasijoittajien ostohalukkuutta.

Keskusteluissa Ericssoniin ja Nokiaan sijoittamisen vaihtoehtona Yhdysvalloille on puntaroitu myös investointeja avoimiin ohjelmistopohjaisiin verkkoteknologioihin, jotka toimivat standardilaitteilla. Tämä voisi synnyttää uuden kilpailu-uhan Nokialle ja Ericssonille. Kriitikoiden mukaan näiden niin sanottujen Open RAN -ratkaisujen haasteena on, että ne ovat vielä liian epäkypsiä haastamaan perinteisiä verkkolaitteita, eikä niiden onnistumisesta ole varmuutta. Vastaavasti uusia vaihtoehtoja kaipaavat operaattorit saattavat olla huolissaan siitä, että pohjoismaisten pelureiden tukeminen keskittää markkinaa entistä pahemmin muutaman toimijan käsiin.

Analyytikko / Kirjoittaja

Atte Riikola

Atte Riikola

Analyytikko

Lisätiedot

Luomme teknologiaa yhdistämään koko maailman. Nokialla on toimialan ainoa maailmanlaajuisesti saatavilla oleva kokonaisvaltainen valikoima verkkoratkaisuja, ohjelmistoja, palveluita ja lisensointimahdollisuuksia. Asiakkaitamme ovat viestintäpalvelujen tarjoajat, joiden verkoissa on yhteensä yli 6,1 miljardia käyttäjää, sekä yrityksiä yksityisellä ja julkisella sektorilla, jotka käyttävät ratkaisujamme parantaakseen tuottavuutta ja rikastuttaakseen asiakkaidensa elämää.