Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Yhtiö: Outokumpu
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 2.60 EUR
Kurssi: 2.47 EURKurssi hetkellä: 2.8.2019 - 8:30

Outokumpu julkisti eilen Q2-raporttinsa, joka vastasi konsensusodotuksia. Lyhyen tähtäimen markkinanäkymät ovat yhä heikot ja Euroopassa jälleen kasvanut tuonti heikentää yhtiön toimintaympäristöä loppuvuonna. Tämä pitää tulosnäkymän heikkona yhdessä talouskasvukuvan heikentymisen kanssa. Laskeneita ennusteitamme heijastellen tarkistamme tavoitehintamme 2,6 euroon (aik. 3,0 euroa) ja toistamme vähennä-suosituksemme.

Q2-luvut vastasivat konsensuksen odotuksia

Outokumpu ylsi Q2:lla 1701 MEUR:n liikevaihdolla 91 MEUR:n oikaistuun käyttökatteeseen, joka oli kutakuinkin linjassa konsensuksen 89 MEUR:n ennusteen kanssa ja ylitti meidän ennusteemme. Segmenttitasolla Americasin tulostaso oli edelleen pettymys, mitä kuitenkin paikkasi odotuksiamme parempi Europe ja noin odotuksien mukainen Ferrochromen-kehitys. Europen ennusteemme ylityksen taustalla oli vahvistunut myynnin jakauma, sillä volyymit sen sijaan laskivat selvästi odotuksiamme enemmän heikkoa markkinaa ja jälleen korkealla tasolle noussutta tuontia heijastellen. Americas on edennyt kuluvan vuoden aikana selvästi myynnin jakauman muokkaamisessa kohti korkeamman lisäarvon tuotteita, mutta tästä huolimatta sen tulostaso oli yhä käyttökatetasolla tappiolla. Alemmilla riveillä rahoituskuluissa tai veroissa ei ollut kokonaisuutena suuria yllätyksiä ja siten raportoitu osakekohtainen tulos 0,01 ylitti meidän ennusteen pääosin operatiivista tulosta heijastellen.

Markkinanäkymä on haastava, Euroopassa tuonti jälleen nousussa

Outokumpu ohjeisti sen Q3:n oikaistun käyttökatteen olevan Q2:n tasoa matalampi, mikä oli pettymys suhteessa markkinoiden ja meidän odotuksiin ennen Q2-raporttia. Outokumpu odottaa Europen toimituksien laskevan Q3:lla edelliskvartaalin tasosta ja olevan noin Q2:n tasolla Americasissa. Tarkistimme lyhyen tähtäimen ennusteitamme hieman alaspäin toimituksien osalta, sillä tuonti Euroopassa on noussut voimakkaasti ja arviomme mukaan se painaa Europen toimituksia loppuvuonna odotuksiamme enemmän ja pitää samalla hintatason paineessa. Lisäksi Ferrokromin sopimushinta asettui Q3:lle tasolle 1,04 $/naula, mikä aiheutti laskupainetta ennusteisiimme. Vuoden 2019 oikaistun käyttökatteen ennusteemme laski päivityksen yhteydessä 304 MEUR:oon (aik 374 MEUR). Outokummun tulosnäkymä säilyy haastavana, sillä hintatason nousulle Euroopassa ei ole näkyvissä ajureita ja toimitukset jatkavat laskukäyrällä samalla kun Americasin käänne antaa yhä odottaa itseään. Komission on määrä tarkastella EU:n tuontikiintiöasetuksia syyskuussa, millä voi olla tuontivolyymeja laskeva vaikutus, mutta tähän kohdistuu yhä merkittävää epävarmuutta.

Arvostus ei ole kokonaisuudessaan houkutteleva tulosnäkymien valossa

Outokummun osake ei saa tukea lyhyen tähtäimen tulospohjaisesta arvostuksesta (2019e EV/EBITDA 6,5x ja P/E-kerroin negatiivinen) tulostason ollessa heikolla tasolla haastavassa markkinassa. Vuoden 2020 vastaavat kertoimet ovat 5x ja 11x. Tasot eivät ole absoluuttisesti korkeita, mutta nousuvaraa emme kuitenkaan niissä näe heikon näkyvyyden tuomat ennusteriskit huomioiden. Siten osakkeen nousuvara nojaa tulosodotuksien nousuun, mille on vaikea nähdä ajureita makroindikaattorien jatkaessa heikentymistä ja tuontipaineen pitäessä Euroopan markkinan haastavana. Osakkeen laskuvaraa rajaa matala 0,4x P/B-kerroin, mutta mielestämme se ei ole riittävä tukinoja tulosnäkymien jatkaessa heikentymistä.

Käy kauppaa. (Outokumpu)

Analyytikko / Kirjoittaja

Petri Gostowski

Petri Gostowski

Analyytikko

Lisätiedot

Outokumpu on ruostumattoman teräksen ykkönen maailmassa. Asemamme perustuu kykyymme räätälöidä ruostumatonta terästä lähes mihin tahansa muotoon ja käyttötarkoitukseen. Ruostumaton teräs on ympäristöä säästävä, kierrätettävä ja luja materiaali, joka on suunniteltu kestämään ikuisesti. Yhteiskunnan perusrakenteiden ja kuuluisien maamerkkien lisäksi asiakkaamme valmistavat ruostumattomasta teräksestä tuotteita kotitalouksien ja teollisuuden käyttöön. Tavoitteenamme on olla ruostumattoman teräksen johtaja, joka luo alan parhaan arvon olemalla asiakassuuntautunut ja tehokas.

inderesTV

Tunnusluvut 2018 2019e 2020e
Liikevaihto 6 871,9 6 472,4 6 396,3
- kasvu-% 8,0% -5,8% -1,2%
Liikevoitto (EBIT) 279,6 130,2 187,5
- EBIT-% 4,1% 2,0% 2,9%
EPS (oik.) 0,32 -0,02 0,22
Osinko 0,15 0,05 0,10
P/E (oik.) 10,1 -140,8 11,1
EV/EBITDA 5,1 6,6 5,3
Osinkotuotto-% 4,7% 2,0% 4,0%
Uusimmat ennusteet