Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Yhtiö: Outokumpu
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 2.60 EUR
Kurssi: 2.68 EURKurssi hetkellä: 29.10.2019 - 6:56

Outokumpu julkaisee Q3-raporttinsa torstaina noin kello 9.00. Odotukset ovat matalalla, kun yhtiön tulostason odotetaan laskeneen selvästi vertailukauden tasolta erittäin haastavaa markkinaa heijastellen. Raportissa huomiomme tulee kohdistumaan etenkin Americas-segmentin kehitykseen sekä yhtiön lyhyen tähtäimen markkinakommentteihin Europen hyvin haastavan markkinatilanteen suhteen.

Odotamme Outokummulta Q3’19:lta 1501 MEUR:n liikevaihdolla 65 MEUR:n oikaistua käyttökatetta. Olemme operatiivisen tuloksen ennusteellamme hajanaisen konsensuksen ylälaidalla, kun konsensus odottaa 50 MEUR:n oikaistua käyttökatetta. Tulosodotukset ovat hyvin matalalla tasolla, minkä taustalla on Europen hyvin heikko markkinatilanne kausiluonteisesti hiljaisemmalla Q3:lla ja odotukset Americasin yhä jatkuvista tuloshaasteista. Arviomme mukaan Europen Q3 on ollut tavanomaista heikompi kysynnän suhteen, minkä negatiivista tulosvaikutusta voimistavat matalat markkinahinnat. Lisäksi yhtiöllä oli johdannaisten kautta nettona lyhyeksi myytynä nikkeliä Q2:n lopussa, mikä nikkelin hinnan voimakkaan nousun takia heijastuu yhtiön tulokseen sitä heikentävästi. Ferrokromi-segmentissä odotukset ovat niin ikään matalalla sopimushinnan oltua edelleen paineessa ja kvartaalille osuneiden huoltotöiden kasvattaessa kustannuksia. Olemme siirtäneet Saksan kiinteistömyynnistä odotetun 68 MEUR:n kertaerän Q3:lta Q4:lle, sillä transaktio ei ole vielä vahvistunut. Heikkoa operatiivista tulosta heijastellen osakekohtaisen tuloksen ennusteemme on -0,05 eurossa, kun konsensuksen vastaava ennuste on -0,04 euroa.

Outokumpu ohjeistaa totuttuun tapaan vain Q4:n näkymiä, jotka ovat konsensuksen oikaistun käyttökatteen osalta noin Q3:n ennusteemme tasolla. Siten ohjeistuksen sanamuotojen tulisi indikoida vähintään tätä tasoa täyttääkseen odotukset. Epävarmuuden pitää kuitenkin koholla heikentynyt kysyntä sekä yhä paineessa olleet markkinahinnat, joihin ei saada muutosta loppuvuonna. Lisäksi ferrokromin sopimushinta asettui matalalle 1,02 $/lb tasolle Q4:lle ja segmentin kulurakennetta nostaa hieman ylimääräiset kustannukset huoltotöistä. Siten muuten vahvassa iskukunnossa olevasta Ferrochrome-segmentistä ei saada tulostukea myöskään Q4:llä. Lyhyen tähtäimen ohjeistuksen lisäksi mielenkiintomme kohdistuu Americasin käänteen etenemiseen ja mahdollisiin kommentteihin segmentin uudistetun myyntiorganisaation toimista ja aikaansaannoksista. Kassavirran kehitys on myös huomiomme kohteena raportissa, sillä Outokumpu tavoittelee 150 MEUR:n käyttöpääoman vähennystä koko vuodelta ja Q3’19:n loppu on tärkeä tarkistuspiste tämän tavoitteen osalta.

Käy kauppaa. (Outokumpu)

Analyytikko / Kirjoittaja

Petri Gostowski

Petri Gostowski

Analyytikko

Lisätiedot

Outokumpu on ruostumattoman teräksen ykkönen maailmassa. Asemamme perustuu kykyymme räätälöidä ruostumatonta terästä lähes mihin tahansa muotoon ja käyttötarkoitukseen. Ruostumaton teräs on ympäristöä säästävä, kierrätettävä ja luja materiaali, joka on suunniteltu kestämään ikuisesti. Yhteiskunnan perusrakenteiden ja kuuluisien maamerkkien lisäksi asiakkaamme valmistavat ruostumattomasta teräksestä tuotteita kotitalouksien ja teollisuuden käyttöön. Tavoitteenamme on olla ruostumattoman teräksen johtaja, joka luo alan parhaan arvon olemalla asiakassuuntautunut ja tehokas.

Tunnusluvut 2018 2019e 2020e
Liikevaihto 6 871,9 6 435,5 6 218,1
- kasvu-% 8,0% -6,4% -3,4%
Liikevoitto (EBIT) 279,6 97,9 161,9
- EBIT-% 4,1% 1,5% 2,6%
EPS (oik.) 0,32 -0,08 0,17
Osinko 0,15 0,05 0,10
P/E (oik.) 10,1 -32,3 15,9
EV/EBITDA 5,1 7,5 6,0
Osinkotuotto-% 4,7% 1,9% 3,7%
Uusimmat ennusteet