Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Outokumpu: tulospaineita usealta suunnalta

Analyytikon kommentti 24.09.2019 6:46 Outokumpu
Yhtiö: Outokumpu
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 2.60 EUR
Kurssi: 2.73 EURKurssi hetkellä: 24.9.2019 - 6:31

Toistamme Outokummun vähennä-suosituksemme ja 2,6 euron tavoitehintamme. Leikkasimme H2:n ja lähivuosien ennusteitamme markkinanäkymien yhä heikennyttyä kvartaalin aikana. Loppuvuodesta on tulossa tulosmielessä hyvin heikko ja ensi vuoden ylle kertyy talousnäkymien heikentyessä yhä synkempiä pilviä. Odotamme kuluvalta vuodelta kohtuullista kassavirtaa, mikä yhdessä matalan tasepohjaisen arvostuksen kanssa antaa jossain määrin tukea osakkeelle, mutta sykliset riskit puoltavat yhä varovaisuutta osakkeen suhteen.

Nikkelin hinta voimakkaassa nousussa Q3:lla

Nikkelin hinta on ollut voimakkaassa nousussa Q3:lla sen noustua heinäkuun alun reilun 12 000 $/tonni tasolta lähes 18 000 $/tonni tasolle. Rivakan nousun taustalla on Indonesian aikomus kieltää nikkelimalmin vienti vuoden 2020 alusta alkaen vahvistaakseen paikallista teollisuutta. Indonesia on maailman toiseksi suurin nikkelin vientimaa, joten kiellon odotetaan leikkaavan huomattavan osan tarjonnasta maailman markkinoilla. Tyypillisesti nikkelin hinnannousu on ollut positiivista Outokummulle, sillä jakelijat ovat kasvattaneet ostoja nouseviin hintoihin, mikä on tarkoittanut tukea toimitusvolyymeille. Nyt näin ei kuitenkaan ole käsityksemme mukaan käynyt, sillä jakelijat ovat varovaisia eivätkä halua kasvattaa varastotasojaan ruostumattoman teräksen kysynnän heikennettyä selvästi talouskehitystä heijastellen. Lisäksi jälleen ennätystasoille noussut tuonti Aasiasta Eurooppaan on kattanut jakelijoiden ostoja ja pitänyt ylitarjontaa yllä.

Tulos paineessa usealta suunnalta

Ruostumattoman teräksen markkinoille on tullut kiinteällä hinnalla toimittavia toimijoita, joiden takia spot-markkinoilla hinnat eivät liiku perinteisen seosainelisän muutoksen mukaisesti. Tästä johtuen Outokumpu on joutunut suojaamaan metallien hintoja ja yhtiöllä oli johdannaisten kautta Q2:n lopussa nettona lyhyeksi myytynä nikkeliä. Siten yhtiö tekee suojaustarkoitukseen hankituista johdannaisista tappiota kvartaalilla, mutta tämän suuruusluokan arviointi on käytännössä mahdotonta tarkempien suojaussopimusten tietojen puuttuessa. Markkinakysyntä on arviomme mukaan ollut kausiluonteisestikin hiljaisemmalla Q3:lla poikkeuksellisen heikkoa Euroopassa talouden hidastumisesta johtuen ja lisäksi Outokummun volyymikehitystä on heikentänyt kasvanut tuonti. Emme odota Americasin edenneen merkittävästi tuloskäänteen suhteen H2:n aikana ja segmentti yhä painaa konsernitason tulosta. Tarkistimme heikkoa uutisvirtaa heijastellen H2:n ennusteitamme alaspäin ja koko vuoden oik. käyttökatteen ennusteemme laski 304 MEUR:sta 271 MEUR:oon. Q3:lla käyttökatetta tukee 68 MEUR:n kertaerä, josta oikaistuna odotamme Q3:lta 65 MEUR:n oik. käyttökatetta (aik. 70 MEUR). Ensi vuoden oik. käyttökatteen ennusteemme laski 6 % 395 MEUR:oon.

Arvostuksesta ei löydy ajureita kurssinousulle

Outokummun osake ei saa tukea lyhyen tähtäimen tulospohjaisesta arvostuksesta (2019e EV/EBITDA 8x ja P/E-kerroin negatiivinen) tulostason ollessa heikolla tasolla haastavassa markkinassa. Vuoden 2020 vastaavat kertoimet ovat 6x ja 16x, mitkä ovat mielestämme perusteettoman korkeat ja ovat myös yli verrokkien vastaavien kertoimien. Osake saa tukea matalasta 0,4x P/B-kertoimesta sekä ennusteidemme mukaisesta vahvasta vuoden 2019 kassavirrasta, mutta ensi vuoden tulosennusteiden laskun jatkuessa laskee niiden painoarvo. Kokonaisuutena emme pidä osakkeen riski/tuotto-suhdetta houkuttelevana tällä hetkellä.

Käy kauppaa. (Outokumpu)

Outokumpu on ruostumattoman teräksen markkinajohtaja maailmassa. Ruostumaton teräs on ihanteellinen materiaali kestäviin ratkaisuihin vaativissa käyttökohteissa aina ruokailu- ja sairaalavälineistä siltoihin ja energialaitoksiin: se on 100-prosenttisen kierrätettävä, korroosionkestävä, hygieeninen ja vahva materiaali, jota ei tarvitse huoltaa. Outokummun palveluksessa on yli 12 000 ammattilaista yli 30 maassa. Konsernin pääkonttori sijaitsee Espoossa ja sen osake on listattu NASDAQ OMX Helsingissä.

 

inderesTV

Tunnusluvut 2018 2019e 2020e
Liikevaihto 6 871,9 6 435,5 6 218,1
- kasvu-% 8,0% -6,4% -3,4%
Liikevoitto (EBIT) 279,6 97,9 161,9
- EBIT-% 4,1% 1,5% 2,6%
EPS (oik.) 0,32 -0,08 0,17
Osinko 0,15 0,05 0,10
P/E (oik.) 10,1 -33,0 16,2
EV/EBITDA 5,1 7,6 6,1
Osinkotuotto-% 4,7% 1,8% 3,7%
Uusimmat ennusteet