Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Paperiliitto tiedotti eilen, että liitto on katkaissut neuvottelut paperiteollisuuden työehtosopimuksesta Metsäteollisuus ry:n kanssa. Paperiliiton mukaan neuvotteluissa ei ole edetty tekstikysymyksissä, eikä keskustelua palkankorotuksista ole edes aloitettu. Ratkaisematta on myös kilpailukykysopimuksen mukainen 24 tunnin vuotuinen työajan lisäys.

Paperiliiton tes-neuvottelukunta jätti tänään liiton hallitukselta saaminsa valtuuksin työtaisteluvaroituksen yhteensä 67 Metsäteollisuuden jäsenyritykseen ja käytännössä lakko kattaisi kaikki UPM:n, Stora Enson, Metsä Boardin (ml. osakkuusyhtiö Metsä Fibre) Suomen sellu-, paperi- ja kartonkitehtaat. Lakon on määrä alkaa 26-27.1 ja kestää 10.2 asti, ellei sitä ennen saavuteta neuvottelutulosta uudesta työehtosopimuksesta. Lakon piiriin kuuluu noin 9000 Paperiliiton jäsentä.

Lakon uhka ei ole mielestämme erityisen yllättävä, sillä Paperiliitto ja Metsäteollisuus ovat vääntäneet työehtosopimuksesta jo jonkun aikaa ilman tuloksia. Nyt annettu lakkovaroitus on kuitenkin näkemyksemme mukaan varsin raskas, sillä kahden viikon tuotantokatko aiheuttaisi Helsingin Pörssin metsäyhtiöille tuntuvia häiriöitä etenkin sellu- ja kartonkitoimituksiin. Mahdollisen lakon aiheuttamilla toimitushäiriöllä ja siitä johtuvilla ylimääräisillä kuluilla olisi siten selvä negatiivinen vaikutus kaikkien metsäyhtiöiden Q1’20:n tuloksiin eikä myöskään epäsuoria negatiivisia kerrannaisvaikutuksia (ml. esim. mainehaitta ja heikkenevä asiakastyytyväisuus) voi sulkea pois. Toisaalta metsäyhtiöiden olisi nykyisessä hidastuvassa suhdannetilanteessa mielestämme erittäin tärkeää pystyä tekemään kokonaiskustannusvaikutuksiltaan (ml. kilpailukykysopimuksessa sovittu työajan lisäys ja sen hinta) hyvin maltillinen palkkaratkaisu, jotta kilpailukyky ei ainakaan heikkenisi suhteessa keskeisiin eurooppalaisiin kilpailijamaihin (esim. Saksa ja Ruotsi). Näin ollen tilanne vaikuttaa ongelmalliselta, mutta pidämme yhä metsäyhtiöiden perspektiivistä kohtuullisen ratkaisun saavuttamista mahdollisena ennen lakkojen alkua.   

Analyytikko / Kirjoittaja

Antti Viljakainen

Antti Viljakainen

Analyytikko

Lisätiedot

Uuden metsäteollisuuden edelläkävijänä UPM yhdistää bio- ja metsäteollisuuden ja rakentaa uutta, kestävää ja innovaatiovetoista tulevaisuutta. Tuotteemme perustuvat uusiutuviin raaka-aineisiin ja ovat kierrätettäviä.

UPM:n liiketoimintarakenne muodostuu seuraavista liiketoiminta-alueista: UPM Biorefining, UPM Energy, UPM Raflatac, UPM Paper Asia, UPM Paper ENA (Eurooppa ja Pohjois-Amerikka) ja UPM Plywood.