Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Yhtiö: Partnera
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 1.20 EUR
Kurssi: 0.88 EUR
Kurssi hetkellä: 28.11.2022 - 5:42 Analyysi päivitetty: 26.8.2022

Partnera tiedotti perjantaina, että Partnera-konserniin kuuluvan Foamit Group suunnittelee investointia vähäpäästöisen vaahtolasin valmistukseen Norjassa. Investointi sisältäisi kaksi uutta, tehokasta ja ympäristöystävällistä sähköllä toimivaa tuotantolinjaa sekä nykyisten tuotantolinjojen modernisoinnin sähkökäyttöisiksi Foamit Groupin norjalaisen tytäryhtiön Glasoporin Fredrikstadin tehtaalla. Investoinnin kokonaiskustannuksen on arvioitu olevan 8-10 MEUR. Tehdyn esiselvityksen pohjalta Foamit Groupin hallitus on päätynyt saattaa loppuun investoinnin suunnittelun ja lopullinen investointipäätös tehdään suunnitelman valmistuessa H1’23:n aikana.

Investoinnin myötä Foamit Groupin vaahtolasin tuotantokapasiteetti kasvaisi noin 20 % ja Fredrikstadin tehtaan kapasiteetti kaksinkertaistuisi. Investoinnin odotetaan kasvattavan Foamit Groupin liikevaihtoa ja kannattavuutta, jotka luonnollisesti tukisivat positiivisesti myös Partneran kehitystä. Investoinnin odotettaisiin valmistuvan arviolta Q1’24:n aikana. Investoinnin mahdollista rahoitusmallia tiedotteessa ei avattu vielä tässä vaiheessa.

Kohtuullisen kokoinen investointi Foamit Groupille

Investointi olisi Foamit Groupille kohtuullisen kokoinen (vrt. Foamit Groupin taseen loppusumma 2021 lopussa 56 MEUR, liikevaihto 2022e: 43 MEUR) ja se vahvistaisi edelleen yhtiön asemaa Pohjoismaiden merkittävimpänä vaahtolasivalmistajana. Suunnitelma ei tullut suurena yllätyksenä, sillä yhtiö oli jo aikaisemmin kertonut tutkivansa mahdollisuuksia tuotantokapasiteetin kasvattamiseksi.

Kokonaisuutena suhtaudumme investointiin tässä vaiheessa neutraalisti. Käsityksemme mukaan Foamit Groupin nykyisillä tuotantolaitoksilla on ollut kapasiteettia vielä nykyistä suurempiinkin volyymeihin, kun muun muassa koronapandemia on vaikuttanut kysyntään ja siirtänyt projektien aloituksia. Lyhyellä aikavälillä synkistynyt makrokuva (ml. rakentamisen näkymät) nostaa myös hieman investoinnin riskiprofiilia. Toisaalta pidemmällä aikavälillä vaahtolasin kysyntänäkymät ovat mielestämme hyvät kasvavien vastuullisuusvaatimusten myötä, jotka tukevat uusiomateriaalien käyttöä. Yhtiön on myös arviomme mukaan mahdollista parantaa tuotanto- ja kustannustehokkuutta pidemmällä aikavälillä (mm. korvaamalla fossiiliset polttoaineet sähköllä). Lisäksi investoinnin kohdistuminen olemassa olevan tuotantolaitoksen kapasiteetin kasvattamiseksi laskee arviomme mukaan investoinnin riskitasoa (vrt. kokonaan uusi tuotantolaitos uudelle markkinalle).

Välitöntä vaikutusta Foamit Groupin tai Partneran ennusteisiimme tiedotteella ei ole, vaan tulemme lisäämään investoinnin ennusteisiimme lopullisen investointipäätöksen yhteydessä.

 

Käy kauppaa. (Partnera)

Analyytikko / Kirjoittaja

Aapeli Pursimo

Aapeli Pursimo

Analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2021 2022e 2023e
Liikevaihto 78,2 86,7 96,7
- kasvu-% 151,4% 10,8% 11,6%
Liikevoitto (EBIT) 5,6 -7,9 1,8
- EBIT-% 7,1% -9,1% 1,8%
EPS (oik.) 0,14 -0,18 0,07
Osinko 0,08 0,00 0,02
P/E (oik.) 15,9 -4,8 13,1
EV/EBITDA 9,5 396,9 6,5
Osinkotuotto-% 3,6% 0,0% 2,3%
Uusimmat ennusteet

Partnera on oululainen liiketoimintakonserni, joka toimii kestävää kehitystä edistävillä toimialoilla tytäryhtiöidensä Foamit Groupin ja KPA Uniconin kautta. Yhtiö on omistajana myös osakkuusyritys Nordic Optionissa. Yhtiö toimii aktiivisena omistajana ja kumppanina listaamattomissa yrityksissä, jotka tuottavat palveluita ja tuotteita yhteiskunnan tarpeisiin. Lisäksi yhtiöllä on merkittävää sijoitusomaisuutta.