Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään
Yhtiö: Pihlajalinna
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 12.00 EUR
Kurssi: 11.12 EURKurssi hetkellä: 18.6.2019 - 6:19

Pihlajalinna kertoi eilen, että se käynnistää merkittävän tehostamisohjelman, jolla tavoitellaan 14 MEUR:n vuosittaisia kustannussäästöjä. Yhtiön fokus on odotustemme mukaisesti siirtymässä yhä selvemmin kannattavuuden parantamiseen voimakkaan kasvuvaiheen jälkeen. Pidämme uutista lievästi positiivisena Pihlajalinnan osakkeelle, sillä organisaatiossa on arviomme mukaan merkittävää tehostamisen varaa ja kannattavuuden parantaminen on osakkeen keskeinen ajuri. Päivitämme ennusteemme myöhemmin, kunhan ohjelman etenemisestä saadaan tarkempaa tietoa.

Pihlajalinna on kasvanut viime vuosina voimakkaasti sekä yritysjärjestelyin että palveluverkoston kasvattamisen kautta. Yhtiö tavoittelee tehostamisohjelmalla henkilöstön nykyistä joustavampaa käyttöä sekä kannattavan kasvun varmistamista tehokkaalla tukipalvelurakenteella. Yhtiö harkitsee päällekkäisten toimintojen karsimista ja johtamisjärjestelmän ja organisaation selkeyttämistä sekä tehtävien yhdistämisiä. Tehostamisohjelman tarkoittamat uudelleenjärjestelyt voivat johtaa työntekijöiden vähennyksiin ja alustavan arvion mukaan ne vastaavat enintään 380 henkilötyövuotta.

Yt-neuvottelut eivät koske julkisen puolen hyvin kannattavien kuntayhteisyritysten henkilöstöä eikä liikuntakeskusyhtiöiden henkilöstöä. Lisäksi ulkopuolelle jäävät kliinisessä hoitotyössä työskentelevät lääkärit. Yt-neuvottelut ovat Pihlajalinnalle jo toiset lyhyen ajan sisällä, sillä viimeisimmät yhtiö toteutti H1’18:n aikana. Silloin yhtiö karsi hallintoa ja sekä johtoporrasta ja tästä realisoituneet kustannussäästöt olivat noin 2,8 MEUR/v.

Tehostamisohjelmalla yhtiö tavoittelee sen pitkän aikavälin liikevoittotavoitteen (7 %) saavuttamista sekä operatiivisen tehokkuuden parantamista. Pihlajalinnan kokoluokassa 14 MEUR:n vuosittaiset kustannussäästöt olisivat merkittävät, sillä yhtiön viime vuoden oikaistu liikevoitto jäi 14,4 MEUR:oon (liikevoitto 2,9 %). Viime vuoden tulospettymystä selitti mm. 2018 avattujen uusien lääkärikeskusten (Oulu, Seinäjoki, Turku) hidas ylösajo ja matalat käyttöasteet ja myöskään edellisten yt-neuvottelujen säästöt eivät vielä ehtineet näkyä tuloksessa täysimääräisesti. Tälle vuodelle nykyennusteemme odottaa 4,4 %:n liikevoittomarginaalia ja 2020 4,7 %:n liikevoittomarginaalia.  Näemme ennusteissamme nousupainetta tehostamisohjelman edetessä, mutta päivitämme ennusteemme tähän liittyen myöhemmin. Arviomme mukaan Pihlajalinnan organisaatiossa on merkittävää tehostamisen varaa ja osa sen toimipisteistä on tappiollisia. Kokonaisuutena yhtiön yksityisen puolen (entinen L&E) liikevoittomarginaali oli arviomme mukaan viime vuonna lähellä 0 %. Ero on selkeä, kun tätä lukua vertaa Terveystalon 2018 liikevoittomarginaaliin 10,1 % tai Mehiläisen liikevoittomarginaaliin 7,5 %.

Käy kauppaa. (Pihlajalinna)

Pihlajalinna on yksi Suomen johtavista yksityisistä sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden tuottajista. Yhtiö tuottaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita yksityishenkilöille, yrityksille, vakuutusyhtiöille ja julkisyhteisöille ja tarjoaa palveluita niin lääkärikeskuksissa ja terveysasemilla, hammasklinikoilla kuin sairaaloissakin eri puolilla Suomea.

Tunnusluvut 2018 2019e 2020e
Liikevaihto 487,8 516,2 530,8
- kasvu-% 15,1% 5,8% 2,8%
Liikevoitto (EBIT) 13,2 22,6 25,0
- EBIT-% 2,7% 4,4% 4,7%
EPS (oik.) 0,21 0,60 0,71
Osinko 0,10 0,18 0,22
P/E (oik.) 42,0 18,6 15,7
EV/EBITDA 8,0 7,0 6,5
Osinkotuotto-% 1,2% 1,6% 2,0%
Uusimmat ennusteet