Toistamme QPR:n vähennä-suosituksen ja tarkistamme tavoitehintaa 0,62 euroon (aik. 0,65 EUR) lieviä ennustelaskuja heijastellen. QPR:n uuden käännematkan ensimmäinen vuosi oli töyssyinen, mutta pinnan alla yhtiön prosessilouhintaohjelmistoon liittyvä pitkän aikavälin potentiaali on yhä olemassa. Tänä vuonna uusmyynnin näkymä on kuitenkin varovainen, mistä toukokuussa käynnistetyt uudet muutosneuvottelut osaltaan kertovat. Samalla yhtiön tiukka rahoitusasema pitää liikkumavaran strategian toteuttamiselle rajallisena. Siten käännetarinan riski/tuotto-suhde ei ole mielestämme nykyarvostuksella (2023e EV/S 1,5x) vielä riittävän houkutteleva. QPR:stä julkaistu laaja analyysiraportti on vapaasti luettavissa täältä.
Prosessilouhintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö
QPR Software on prosessilouhinta-, mallinnus- ja suorituskykyjohtamisen ohjelmistoihin ja konsultointiin keskittyvä yhtiö. Yhtiön asiakaskunta koostuu suurista yksityisen ja julkisen sektorin organisaatioista, joille ratkaisuja myydään niin suoramyyntinä kuin jälleenmyyjäkumppanien kautta. QPR:n melko kypsässä vaiheessa olevasta tuoteportfoliosta tärkein tuote on prosessilouhintaan keskittyvä QPR ProcessAnalyzer, johon yhtiön suurimmat investoinnit ja kasvuodotukset kohdistuvat. QPR on prosessilouhinnassa yksi toimialan pioneereista, sillä yhtiö lanseerasi ratkaisunsa tälle alueelle jo vuonna 2011, jolloin markkina oli vielä hyvin varhaisessa vaiheessa. Kuitenkin vasta aivan viime vuosina markkina on lähtenyt voimakkaaseen kasvuun. Nopeasti kasvavalla markkinalla pienelle ja erikoistuneelle toimijalle pitäisi olla tilaa, vaikka vastassa on huomattavasti suuremmilla resursseilla varustettuja vahvoja kilpailijoita. Teknologiansa puolesta QPR:n ratkaisu pärjää käsityksemme mukaan hyvin kilpailussa, mutta yhtiön pieni koko ja rajallinen taloudellinen liikkumavara ovat kilpailuhaittoja.
Uuden strategiakauden alkuun osui harmillisia töyssyjä, joita paikataan vielä tänä vuonna
Pitkän alisuorittamisen kauden jälkeen QPR lähti hakemaan käännettä vuonna 2022 uudella omistajapohjalla, hallituksella, johdolla ja strategialla, jonka keskiössä on kansainvälisen SaaS-liiketoiminnan kasvattaminen prosessilouhinnan markkinoilla. Käännematkan ensiaskeleet eivät ole kuitenkaan sujuneet suunnitellusti, kun Lähi-idän projektihaasteet ja heikentyneen taloustilanteen myötä uusmyynnin hidastuminen romuttivat yhtiön kannattavuuden ja juuri tätä ennen osakeannilla vahvistetun rahoitusaseman. Merkittävien kustannussäästöjen jälkeen kasvu- ja kannattavuuskäännettä lähdetään nyt tänä vuonna hakemaan huomattavasti kevyemmällä organisaatiolla. Strategian onnistuessa QPR:n liikevaihdosta vuonna 2026 jo merkittävä osa muodostuisi jatkuvista SaaS-tuotoista, sillä yhtiö tavoittelee strategiakaudella 2022-2026 keskimäärin yli 30 %:n vuotuista SaaS-liikevaihdon kasvua (2022: 1,7 MEUR, +36 %). Tässä onnistuminen vaatii etenkin oikeiden strategisten jälleenmyyjäkumppanien löytämistä kansainvälisille markkinoille. Lyhyellä tähtäimellä kriittistä on kannattavuusparannus ja taseaseman tervehdyttäminen, jotta edellytykset kasvustrategian toteuttamiselle vahvistuisivat.
Tuotto/riski-suhde ei houkuta vielä riskinottoon
Ennustamme QPR:n SaaS-liikevaihdon kasvavan 2023-2026 vuosittain keskimäärin 30 % ja kokonaisliikevaihdon 8 % strategiakauden loppua kohti kiihtyvällä kasvukäyrällä. Käännetarinaan liittyvät riskit ja mahdollisuudet huomioiden QPR:n nykyinen arvostus (2023e-2024e EV/S n. 1,5x) näyttää suhteellisen neutraalilta. Päivitetty osien summa -laskelmamme indikoi osakkeelle 0,62 euron arvoa 0,43-0,82 euron haarukalla. Pitkällä aikavälillä osakkeessa on arvonluontipotentiaalia uuden strategian onnistuessa, mutta yhtiön välttävä rahoitusasema ja tuloskäänteeseen liittyvä epävarmuus ei puolla vielä tähän nojaamista.
Käy kauppaa. (QPR)
