Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Rakennusteollisuus RT julkisti torstaina 28.5.2020 kevään ennusteensa rakennusalan kehityksestä. Koronaviruspandemian vuoksi talouden näkymät ovat synkentyneet merkittävästi, mikä tulee heijastumaan RT:n suhdannekatsauksen mukaan rakentamiseen voimakkaammin kesän jälkeen.

Rakennusalan aktiviteettia ylläpitää vielä korkealla tasolla ollut tilauskanta ja käynnissä olevat hankkeet. Kysyntää tukee kuluttajien luotto omaan talouteen, mutta luottamus Suomen talouteen on heikkoa, mikä heijastuu yrityksien ja tilaajien investointihalukkuuteen. Lopulta myös kuluttajien näkemykset omasta tilanteesta voivat kerrannaisvaikutuksien kautta heikentyä ja vaikuttaa näin loppukysyntään.

Rakennusteollisuus RT odottaa nyt rakentamisen vähentyvän merkittävästi kuluvana vuonna (Rakentamisen määrä 2020e: -5 %) etenkin asuntorakentamisen vetämänä (asuntorakentaminen määrä 2020e: -20 %). Paluu entisille tasoille ei tule olemaan nopeaa, sillä rakentamisen määrä laskee vielä ensi vuonna RT:n ennusteen mukaan 4 %:lla. Tähän vaikuttaa myös vahvasti edelleen hiipuva asuntorakentaminen (2021e: -11 %), mutta muun uudisrakentamisen lasku jopa jyrkkenee (20 ja 21e: -5 % ja -7 %), kun käynnissä olevat hankkeet kuluvana vuonna valmistuvat.

Alkuvuoden hyvän kehityksen jälkeen rakentaminen on ajamassa jyrkänteeltä ennusteiden mukaisesti jyrkästi alas, elleivät talousnäkymät parane merkittävästi tai valtiot ryhdy merkittävämmin alaa elvyttämään.

Pörssin rakentajille tärkeät kerrostalojen aloitukset laskevat ennusteen mukaan vuonna 2020 noin 30 %:lla

Ennusteemme ovat pitkälti linjassa RT:n näkemyksiin rakennusmarkkinoiden kehityksestä. Odotamme vuoden 2020 ensimmäisen puoliskon menevän vielä hyvällä aktiviteetilla, vaikka osin markkinatilanne voi hankkeita hieman viivästyttääkin. Vuotta 2020 yleisesti tukee myös hyvällä tasolla olevat tilauskannat. Orgaanisesti liikevaihdot kuitenkin jokaisella seuraamallamme rakennusyhtiöllä laskevat. Nopeaa paluu kasvuun voi olla myös vaikea saavuttaa, kun epävarmuus heikentää investointeja ja tilauskantojen tasoa ensi vuodelle ja näillä näkymin kasvuun voitaisiin aikaisintaan markkinoilla palata vuoden 2022 aikana.

Analyytikko / Kirjoittaja

Olli Koponen

Olli Koponen

Analyytikko

Lisätiedot

YIT on vuonna 1987 perustettu suomalainen rakennusyhtiö ja kaupunkikehittäjä. Yhtiö kehittää ja rakentaa asuntoja ja asumisen palveluja sekä toimitiloja ja kokonaisia alueita. Yhtiö toimii 10 maassa: Suomessa, Venäjällä, Ruotsissa, Norjassa, Baltiassa, Tšekissä, Slovakiassa ja Puolassa. Lisäksi yhtiö on vaativan infrarakentamisen erikoisosaaja.