Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Tilastokeskus julkaisi tiistaina rakennus- ja asuntotuotantoa kuvaavia lukuja maaliskuulta ja paketoi myös ensimmäisen kvartaalin. Kaikki rakennukset huomioon ottaen Q1:llä rakennuslupia myönnettiin noin 24 % vähemmän kuin vertailukaudella. Lupakuutiomäärät vähenivät lähes kaikissa rakentamisen segmenteissä, kun asuinrakentamisen lupamäärät laskivat 21 % ja muun kuin asuinrakentamisen noin 25 % vertailukaudesta. Ainoastaan liike- ja toimistorakentamisen lupakuutiomäärä nousi vertailukaudesta, kun taas esimerkiksi viime aikoina kovassa nousussa olleissa julkisen palvelurakentamisen luvissa nähtiin lähes 50 %:n laskua.

Jos olivat luvat noin neljänneksen laskussa, olivat aloitukset kuutiomääräisesti kuitenkin kaikissa rakennustyypeissä noin 30 %:n nousussa Q1:llä. Varsinkin asuinrakentamisen osalta lupien ja aloituksien suhde on päinvastainen. Lupia näyttäisi olleen yhtiöillä takataskussa ja alkuvuoden piristyneen kehityksen jälkeen näitä hankkeita on lähdetty tekemään. Koronaviruksella ei näytä olleen ainakaan aloituksiin merkittävää vaikutusta, mutta lupakehitys heijastelee heikompaa tulevaisuutta. 

Myös liike- ja toimistorakentamisen osalta aloitukset näyttävät pientä nousua, mutta siellä lupakehitys on ollut jo varsin rohkaisevaa viimeisten kuukausien aikana. Segmentissä laskettiin tosin jo ennen koronaa luvissa historiaan nähden verrattain alas.

Analyytikko / Kirjoittaja

Olli Koponen

Olli Koponen

Analyytikko

Lisätiedot

YIT on suurin suomalainen ja merkittävä pohjoiseurooppalainen rakennusyhtiö ja kaupunkikehittäjä. Kehitämme ja rakennamme asuntoja ja asumisen palveluja sekä toimitiloja ja kokonaisia alueita. Lisäksi olemme vaativan infrarakentamisen erikoisosaaja. Yhdessä asiakkaidemme kanssa lähes 8 000 ammattilaistamme luovat entistä toimivampia, vetovoimaisempia ja kestävämpiä kaupunkeja ja elinympäristöjä. Toimimme 10 maassa: Suomessa, Venäjällä, Ruotsissa, Norjassa, Baltiassa, Tšekissä, Slovakiassa ja Puolassa. Vuoden 2019 liikevaihtomme oli noin 3,4 miljardia euroa.