Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Tilastokeskus julkaisi tiistaina rakennus- ja asuntotuotantoa kuvaavia lukuja marraskuulta. Laaja-alaisesti katsottuna vuoden 2019 syys-marraskuussa rakennuslupia myönnettiin noin 6 % enemmän kuin vuosi aikaisemmin. Liike- ja toimistorakentamisessa sekä julkisissa palvelurakennuksissa nähtiin selvää kasvua, mutta asuntorakentamiseen myönnetyt luvat laskivat syys-marraskuussa vertailukaudesta. Liike- ja toimistorakentamisen lupakehityksen pomppu alhaisilta tasoilta jatkuu odotetusti. Sen lisäksi hyvät kysyntänäkymät omaavat julkiset palvelurakennukset vauhdittavat rakentamista tänä vuonna. Asuinrakentamisen osalta lupien lasku näyttäisi myös hieman laantuneen, eikä laskun kulmakerroin ole enää niin jyrkkä.   

Pohjia kolkutellaan

Kaikkien rakennusten osalta tilavuus oli vuoden takaiseen nähden 1,4 %:n laskussa marraskuussa (rullaava 12kk summa). Vuoden 2019 heinäkuussa lupien kohdalla oltiin vielä noin 6,5 %:n laskussa, mutta sittemmin lasku on tasaantunut selvästi. Historialliseen keskiarvoon nähden olemme vielä sen alapuolella.

Lähde: Tilastokeskus, Inderes

Alapuolella näkyvän liike- ja toimistorakentamisen kehitys näyttää pohjanneen. Tilavuudella mitattuna liike- ja toimitilarakennuksissa nähtiin kuukausitasolla noin 30 %:n lasku vertailukaudesta ja rullaavan 12 kk summan mukaan laskua vertailukauteen nähden oli vielä noin 7 %. Lasku on tasaantunut jyrkimmästä kulmakertoimestaan, ja pohjat voi tämän kyseisen segmentin kohdalla olla jo kolkuteltu. Lupien viime vuosien raju lasku tulee kuitenkin vaikuttamaan aloituksien kautta myös volyymeihin laskevasti, kuten on jo tietyiltä rakennusyhtiöiltä huomattu. Kuvan mukaisesta lupien noususta huolimatta aloitukset ovat kuitenkin jääneet alhaisiksi ja ovat vielä 27 % vertailukauden alapuolella. Toimintaympäristön epävarmuus on voinut vaikuttaa negatiivisesti aloituspäätöksiin, mikä olisi selvästi negatiivista kehityksen jatkuessa samankaltaisena.

Lähde: Tilastokeskus, Inderes

Asuinrakentamisen luvissa nähtiin tilavuudella mitattuna 14 %:n laskua vertailukauteen nähden marraskuussa (rullaava 12kk summa). Lasku oli saman suuruista myös aloituksissa. Kappalemääräisesti aloitukset ja luvat ovat myös noin 15 % alle vertailukauden tason (rullaava 12 kk summa). Lasku luvissa on kesän ajoista myös asuinrakentamisessa hieman loiventunut, jolloin se oli syvintä tämän laskusuhdanteen aikana, kuten kuvasta voi nähdä. Marraskuussa kuukausitasolla laskua nähtiin kuitenkin 27 %. Nähtäväksi jää, kuinka nopeasti asuinrakentamisen kehitys paranee. Asuinrakentamisessa ollaan tilavuudella mitattuna jo alle historiallisen keskiarvon, mutta tähän vaikuttaa ennen kaikkea pienien kerrostalojen valtava rakennusbuumi, kun taas suuremman tilavuuden rivi- ja omakotitaloissa vastaavaa buumia ei olla nähty. Kuten alapuolella olevasta kuvasta näkee, kappalemääräisesti katsottuna olemme jo selvästi yli historiallisen keskiarvon. Viime aikoina perheasuntojen kysyntä on kuitenkin parantunut aavistuksen, kun ihmiset hakevat etenkin itselleen asuntoja. Tämä voi näkyä tilavuudella lupien nousussa, vaikka asunnoissa lupakehitys hiljentyisi pienien asuntojen kaupan vähentyessä.

Lähde: Tilastokeskus, Inderes

Lähde: Tilastokeskus, Inderes

Pörssin rakentajille tärkeissä kerrostaloissa lupien nousu ja myös lasku on ollut erityisen jyrkkää. Tilavuudella mitattuna laskua oli marraskuussa noin 20 % vertailukaudesta ja on rullaavan 12 kk summan mukaan noin 14 % vertailukautta jäljessä. Kappalemääräisesti laskettuna rullaavan 12 kk summan mukaan ollaan myös noin 15 % vertailukautta jäljessä. Kerrostaloissa historiallisille tasoille on vielä pitkä matka, ja odotuksissamme on, että lasku jatkuu vieden koko asuinrakentamisen tasoa alemmas. Pientalojen ja rivitalojen vähentyminen sekä kaupungistuminen kuitenkin tukee tasoa historiaa korkeammalla. Aloituksien pieni nousu viime kuukausina on piristänyt näkymiä ja lupia voi yhtiöillä olla myös varastossa aloituksien jäätyä huipuissa alle lupien.

Lähde: Tilastokeskus, Inderes

 

 

SRV on vuonna 1987 perustettu projektinjohto-urakoitsija ja kiinteistöhankkeiden kehittäjä, joka listautui pörssiin vuonna 2007. Yhtiö kehittää ja rakentaa toimitiloja, asuntoja ja infrarakennuskohteita sekä yritys- ja asuinalueita Suomessa sekä Venäjällä ja Virossa.