Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Tilastokeskus julkaisi tiistaina rakennus- ja asuntotuotantoa kuvaavia lukuja kausiluonteisesti tärkeältä kesäkuulta. Jutun otsikkoa ei kuitenkaan tarvinnut vielä muuttaa edellisestä katsauksesta, sillä laaja-alaisesti katsottuna kaikkien rakennusten rakennuslupien lasku jatkui tilavuuden perusteella lähes toukokuun vauhdilla. 12 kuukauden rullaavan summan mukaan tilavuus oli vuoden takaiseen nähden 10 %:n laskussa kesäkuussa. Kuukausitasolla luvat nousivat viime vuoden kesäkuusta noin 4 %:lla, mutta näissä vaihtelut voivat olla tiettyjen isojen hankkeiden osumisen takia suuria. Siksi kannattaa keskittyä isoon kuvaan.

Rakennusbuumi hiipuu

Kokonaisuudessaan lupien laskuun vaikutti etenkin liike-, toimisto- ja asuntorakentaminen, mutta myös julkisen palvelurakentamisen luvat jatkoivat nousussa. Liike- ja toimistorakentamisessa nähtiin kuukausitasolla isoa nousua vertailukaudesta (32 %), mutta rullaavan 12 kk summan mukaan laskua vertailukauteen nähden oli lähes 30 %. Lasku on hieman hiipunut, mutta näkymät hyvin talouskasvusta riippuvaiselle rakentamisen segmentille ovat hämärät. Positiivisella puolella alhaiset korot tukevat sijoittajien kiinnostusta ja prime-kohteiden tuottovaatimukset ovat pääkaupunkiseudulla olleet edelleen laskusuunnassa. Olemme historialliseen keskiarvoon nähden selvästi jo alempana ja pohja luvissa on mielestämme lähiaikoina hyvinkin mahdollinen. Lupien laskun vaikutus on kuitenkin vielä pääosin kokematta ja se voi laskea tästä riippuvaisten yhtiöiden volyymeja vielä lähivuosien aikana.

Asuinrakentamisessa nähtiin kuukausitasolla selkeää noin 21 %:n laskua ja myös rullaavan 12 kk summan mukaan laskua vertailukauteen nähden oli noin 21 %. Lasku on rullaavan 12 kk summan mukaan kiihtynyt toukokuun noin 19 %:sta, ja on syvintä tämän laskusuhdanteen aikana. Asuinrakentamisessa ollaan alle historiallisen keskiarvon, mutta tähän vaikuttaa ennen kaikkea tilavuuden lasku ja pienten kerrostalojen suosio verrattuna rivi- ja omakotitaloihin verrattuna.

Pörssin rakentajille tärkeissä kerrostaloissa nousu ja myös lasku on ollut erityisen jyrkkää kiihtyen entisestään kesäkuussa rullaavan 12 kk summan mukaan noin 27 %:iin. Vielä vuoden alussa lasku oli 17 % vertailukauteen nähden. Myös kuukausitasolla nähty noin 28 %:n lasku oli raju (3 987 asuntoa). Vastassa oli viime vuoden syklin korkeimpia lupamääriä (5 508 asuntoa), vaikka vuonna 2017 käytiin vielä kesäkuussa korkeammalla (5560 asuntoa). Kerrostaloissa historiallisille tasoille on vielä pitkä matka, ja odotuksissamme on, että lasku jatkuu. Ilman syntyvyyden nousua tai maahanmuuton merkittävää kasvua on vaikea nähdä nykyisen tason olevan pitkällä aikavälillä kestävää. Lupien kehityksellä katsottuna tänä vuonna tullaan aloittamaan noin 26 500 kerrostaloa, joka olisi RT:n ja Foreconin ennusteiden välissä. Tämä tarkoittaisi noin 30 %:n laskua aloituksiin tänä vuonna ja myös lopulta valmistumisiin.

Julkinen rakentaminen on ollut alkuvuonna muun rakentamisen lupien laskun vastapuolena. Alla olevassa kuviossa näkyvän rullaavan 12 kuukauden summan nousua vertailukauteen nähden on noin 16 %, mutta nousu on hiipunut kuitenkin alkuvuoden jopa 40 %:sta. Pitkän aikavälin keskiarvoon nähden ollaan hyvällä tasolla. Koulujen, sairaaloiden, päiväkotien ja hoivakotien markkinat vetävät ja lupien kasvu tukee aloituksia sekä valmistuvia hankkeita eteenpäin mentäessä.

Ei vielä selkeää pohjaa

Pörssin rakentajille laskevat rakennusluvat ovat heikko signaali toimialan tulevaisuuden kehityksen kannalta. Eriytyminen alueittain on kuitenkin huomattavan suurta ja pääkaupunkiseudun asuntotuotanto on pitänyt pintansa muun maan lasketellessa. Asuntotarjonta alkaa kuitenkin olla jo osittain yli kysynnän jopa pääkaupunkiseudulla. Sanoilla ostajan markkinat kuvaillaan hyvin tilannetta. Yhtiöillä on paineita varastojen kasvusta, lainaa saa halvalla ja asuntoja valmistuu lähiaikoina vielä pilvin pimein. Hyvillä sijainneilla toimivat toimistot kiinnostavat myös vielä sijoittajia, vaikka liiketiloissa näkymä onkin aikaisempien vuosien isojen hankkeiden valmistumisen jälkeen heikompi.

YIT on suurin suomalainen ja merkittävä pohjoiseurooppalainen rakennusyhtiö. Kehitämme ja rakennamme asuntoja, toimitiloja ja kokonaisia alueita. Lisäksi olemme vaativan infrarakentamisen erikoisosaaja ja päällystäjä. Yhdessä asiakkaidemme kanssa 10 000 ammattilaistamme luovat entistä toimivampia, vetovoimaisempia ja kestävämpiä kaupunkeja ja elinympäristöjä. Toimimme 11 maassa: Suomessa, Venäjällä, Skandinaviassa, Baltiassa, Tšekissä, Slovakiassa ja Puolassa. Uusi YIT syntyi, kun yli 100-vuotiaat YIT Oyj ja Lemminkäinen Oyj yhdistyivät 1.2.2018.