Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Vierailimme Teknisen Kaupan Liiton järjestämässä tilaisuudessa, missä käytiin läpi konevuokrausalan ja rakentamisen näkymiä Foreconin ennusteisiin pohjautuen. Konevuokrausala palaa jälleen ensi vuonna vahvaan kasvuun kuluvan vuoden laskun jälkeen ja rakentamisen odotetaan hidastuvan nyt kokonaiskuvassa alkuvuotta maltillisemmin. Foreconin ennusteissa nyt koko rakentamisen määrän ennustetaan laskevan tänä vuonna 2 %, mutta päätyvän ensi vuonna nollakasvuun tai sen alapuolelle. Rakentamisen tasoa tukevat etenkin toimitilarakentamisen tietyt osa-alueet ja korjausrakentaminen, mutta asuinrakentaminen hiipuu korkeilta tasoilta.

Toimitilojen näkymät piristyneet, mutta asuntorakentaminen hidastuu

Toimitilarakentaminen etenkin teollisuuden laitoksien, sairaaloiden, koulujen ja päiväkotien osalta näyttää ottavan vetovastuun asuntorakentamiselta sekä liike- ja toimistorakentamiselta. Tämä on ollut nähtävissä esimerkiksi julkisten palvelurakennusten rakennuslupien kehityksessä (9/2019 rullaava 12kk +20 % v/v), jossa aloitukset ottanevat nyt kiinni haettuja lupia, kuten aikaisemmissa kirjoituksissa arvelimme.

 

Liike- ja toimistorakentamisessa alhaiset korot pitävät edelleen yllä sijoittajien kysyntää hyvien liikenneyhteyksien ja kasvavien alueiden toimistorakennuksille. Näissä oletus nollakorkojen jatkumisesta toistaiseksi on laskenut prime-tuottovaatimuksen jo lähellä muita pohjoismaisia isoja pääkaupunkeja, mutta laskuvara alkaa olla rajattu ja riskit tuottovaatimuksien nousun suhteen ovat jälleen kasvaneet.

Kyseistä rakentamisen osa-aluetta enemmän hidastaa kuitenkin liiketilarakentamisen lasku aikaisempien vuosien kovasta tahdista. Isot kauppakeskukset ovat valmistuneet eikä vastaavia ole nyt näköpiirissä. Lupakehitys liike- ja toimistorakentamisessa on jo hyvin pitkään ollut laskusuunnassa ja alle historiallisen keskiarvon, ja kuten aikaisemmissa kommenteissa olemme todenneet, uskomme pahimman lupien laskun olevan jo takanapäin.

Asuntorakentamisen Forecon ennustaa laskevan vuosina 2020 ja 2021 merkittävästi (20e: -9 % ja 21e: -14 %). Pörssin rakentajille tärkeät asuntomarkkinat omaavat isojen valmistumismäärien myötä riskejä ylitarjonnasta ja talouden myötä heikentyvästä kysynnästä. Kysyntää kuitenkin tukee alhaisten korkojen ja vaihtoehtoisten sijoitusten puutteiden vuoksi vahvistunut instituutionaalisten sijoittajien kysyntä sekä myös yksityisten kuluttajien omistusasuntojen ostojen piristyminen. Kuluttajien siirtyminen asunnonostoon näkyy kuitenkin etenkin vanhojen asuntojen kauppojen nousuna, kun taas uusien asuntojen myynti on Kiinteistövälitysalan keskusliiton mukaan tammi-syyskuun aikana laskenut noin 6 % vertailukaudesta. Tämä on näkynyt etenkin yksityisten sijoittajien kysynnän vähentymisenä aikaisemmista vuosista. Sijoittajien luomaa asuntorakentamisen kysyntää on tukenut asuntokuntien keskikoon pienentyminen ja kasvukeskuksien väestönkasvu. Parhaimmat päivät ovat kuitenkin näkemyksemme mukaan ohi, sillä Foreconin mukaan vuokralle tarjottavien eli vapaiden vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen määrä on kasvanut kasvukeskuksissa selvästi vuodentakaisesta.

Jos asuntoja ei saada vuokralle voi sijoittaja kassavirran puutteessa joutua myymään asuntonsa markkinalla, missä asuntoja valmistuu jo muutenkin yli tarpeen. Asuntoja on aloitettu viime vuosina noin 45 000 asunnon vuositahtia, kun laskennallinen tarve on Foreconin mukaan noin 40 % alempana 25 000-30 000 asunnossa. Yleistettynä voi tiivistää, että paljon sijoittajien kysyntään nojanneet ja pieniä asuntoja huonoille paikoille rakentaneet rakentajat voivat kokea markkinaan nähden rajumpaa laskua liiketoiminnassa. Vastapuolella hyvät suhteet isoihin sijoittajiin ja kapasiteetti tehdä asuntoja isolla volyymilla sekä kuluttajien toiveiden ennakointi voivat johtaa markkinaosuuksien kasvuun.

Korjausrakentamisen odotetaan jatkavan vakaata kehitystä ja infrarakentamisen aavistuksen heikomman vuoden jälkeen palaavan ensi vuonna pienesti kasvun puolelle, vaikka isoimmat valtioavusteiset hankkeet odottavatkin päätöksiä. Lisäsimme alle taulukkoon tärkeimmät Foreconin ennusteet vuodelle rakentamisen eri segmenteille ja toimialueille.

 

Konevuokraus piristyy ensi vuonna

Alla näkyvässä taulukossa näkyvien ennusteiden perusteella konevuokrausmarkkinoiden odotetaan piristyvän vahvan toimitilarakentamisen tason myötä. Konevuokrausalan kysyntä tulee yleistäen hyvin maltillisesti asuntorakentamisesta ja enemmän koneita, telineitä, sääsuojia yms. tarvitaan esimerkiksi korjausrakentamisessa ja toimitilarakentamisessa. Lisäksi muiden alojen kysyntä tukee kasvua. Esimerkiksi teollisuuden kysyntä vahvistuu ensi vuonna kunnossapitotöiden kasvaessa mm. ison Nesteen Porvoon jalostamon huoltotöiden vuoksi. Konevuokrauksen Forecon ennustaa tänä vuonna olevan noin 1 %:n laskussa, mutta ensi vuonna edellä mainitut tekijät nostavat kasvun 5 %:iin tukien alan yritysten kysyntää.

Analyytikko / Kirjoittaja

Olli Koponen

Olli Koponen

Analyytikko

Lisätiedot

Cramo on yksi Euroopan johtavista kone- ja laitevuokrauspalveluyrityksistä, jonka liikevaihto oli 632 miljoonaa euroa vuonna 2018. Cramon noin 300 toimipistettä 11 markkina-alueella palvelee noin 150 000 asiakasta täyden valikoiman kone- ja laitevuokrauspalveluilla. Cramolla on vankka markkina-asema kaikilla avainmarkkinoilla sekä vahva fokus vaativimpiin asiakkaisiin korjaus- ja uudisrakentamisen, teollisuuden sekä julkisen sektorin markkinoilla. Cramo (CRA1V) on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä.