Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Yhtiö: Rapala VMC
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 7.00 EUR
Kurssi: 6.14 EUR
Kurssi hetkellä: 2.5.2022 - 5:37 Analyysi päivitetty: 30.4.2022

Rapala laski näkymiään viime viikolla. Olemme laskeneet etenkin 2022 ennusteitamme, sillä kalastuskauden avaus on viivästynyt Pohjois-Amerikassa ja Pohjoismaissa, mikä on samalla hyydyttänyt myös kalastusbuumia odotuksiamme nopeammin. Muutosten myötä kuluvan vuoden tulos laskee selvästi, mutta ensi vuodesta alkaen tuloskasvulla on kaikki edellytykset jälleen jatkua, sillä matka Rapala-brändin ja vapa- ja kelakategorian täyteen potentiaaliin on vielä alussa. Lyhyen ajan ajurit ylöspäin osakkeessa ovat vähissä tuloksen laskiessa, eikä arvostuskertoimilla ole edellytyksiä venyä ennen kuin Rapala saa tuloskasvua indikoivia puolivuotiskausia vyölleen. Mielestämme pidemmän ajan tuotto-odotus säilyy silti houkutteleva suhteessa maltilliseen riskiprofiilin samalla kun yritysosto-optio antaa Rapalan arvostukselle merkittävää tukea. Tarkistamme tavoitehinnan 7,0 euroon (aik. 8,2 €) ja suosituksen lisää-tasolle (aik. lisää). Lue huhtikuussa julkaistu laaja raportti Rapalasta täältä.

Suotuisa markkina ei anna enää tukea, mutta strategian toteutus etenee taustalla

Yhtiö kertoi, että keskeisimmät ajurit heikentyneiden näkymien taustalla ovat Ukrainan kriisin aiheuttamat vaikutukset, kylmä ja myöhäinen kevät pohjoisella pallonpuoliskolla sekä nopeampi markkinan normalisoituminen koronan jälkeen Yhdysvalloissa. Yhtiö kertoi myös, että strategian implementointi etenee suunniteltua nopeammin ja toimeenpanoa on jopa kiihdytetty tietyillä osa-alueilla. Tärkeässä vapa- ja kelakategoriassa Okuman myynti Euroopassa on Rapalan mukaan käynnistynyt vahvasti. Yhtiön omistaessa avainkategorioissa koko toimitusketjun yhtiö ei odota toimitusketjun häiriöitä. Myös tuotetarjonnan odotetaan olevan riittävää alkavaa kalastuskautta varten. Näin ollen nykyisillä lockdown-toimenpiteillä Kiinassa ei ole merkittävää vaikutusta konserniin tällä hetkellä.

Rapalan tuotteiden loppukysyntä on taloussykleihin nähden defensiivistä, mutta hyvin sääriippuvaista

Rapala odottaa vuoden 2022 liikevoiton (vrt.) jäävän alle edellisvuoden tason (32,7 MEUR), kun aiempi ohjeistus oli samalla tasolla. Ohjeistuksen lasku ei tullut meille suurena yllätyksenä, sillä ennustimme jo pientä laskua yhtiön liikevoitossa leikattuamme Venäjän ennusteemme nollaan. Sanallinen ohjeistus ”laskee” ei vielä kovin tarkasti rajaa, kuinka paljon liikevoiton odotetaan laskevan. Laskimme 2022 liikevoiton ennusteitamme nyt 25 MEUR:oon (aik. 30,5 MEUR) ja uskomme, että etenkin H1’22:sta on tulossa vaisu. Pohjois-Amerikan luoteisosassa järviä on yhä jäässä ja vähittäiskauppojen kesäkauden täydennystilaukset painottunevat tänä vuonna parhaimmillaankin vasta H2:n puolelle (2021 H1:n puolella). Täydennystilausten määrä riippuu kuitenkin myös siitä, miten kauan kalastuskausi jatkuu syksyllä. Pyrimme ennusteissamme säiden osalta maalaamaan keskimääräistä sesonkia.

Kyydissä kannattaa mielestämme pysyä edelleen

Rapalan tuloskertoimet 2022e P/E 16x ja EV/EBIT 12x ja 2023e P/E 12x ja EV/EBIT 10x ovat matalia kertoimia defensiiviselle kuluttajabrändiyhtiölle, vaikkakin yhtiön aiempi suhteellinen alennus verrokkiryhmään on sulanut sektorin arvostusten laskettua. Mielestämme yhtiölle hyväksyttävä P/E-kerroin voisi nykyisellään olla noin 15x ja se voisi venyä pidemmällä aikavälillä luottamuksen vahvistuessa yhtiön suorittamista kohtaan vielä noin 20x tasolle. Hahmottelemamme vuosittainen kokonaistuotto osakkeelle muodostuu asteittaisesta kertoimien noususta, 13 %:n tuloskasvusta sekä 3-5 %:n osinkotuotosta. Vahvojen brändien arvon purkautumiselle on strategian toteutuksen ohella edelleen myös potentiaalinen toinen reitti Pure Fishingin omistajan ostettua aiemmin 19,2 %:n osuuden yhtiöstä. Alan transaktiot ovat tapahtuneet analyysimme perusteella noin EV/S 2x-kertoimilla (Rapala nyt EV/S 1,1x).

Käy kauppaa. (Rapala VMC)

Analyytikko / Kirjoittaja

Olli Vilppo

Olli Vilppo

Analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2021 2022e 2023e
Liikevaihto 294,3 281,7 294,8
- kasvu-% 12,6% -4,3% 4,6%
Liikevoitto (EBIT) 32,1 25,2 30,2
- EBIT-% 10,9% 9,0% 10,3%
EPS (oik.) 0,46 0,39 0,50
Osinko 0,15 0,20 0,30
P/E (oik.) 19,1 15,8 12,2
EV/EBITDA 9,0 8,4 7,3
Osinkotuotto-% 1,7% 3,3% 4,9%
Uusimmat ennusteet

Rapala on vuonna 1936 perustettu maailman johtava uistimien, kolmihaarakoukkujen, kalastajan tarvikkeiden ja fileointiveitsien valmistaja sekä myyjä. Yhtiön myynti muodostuu konsernin omista tuotteista ja kolmansien osapuolten tuotteiden jakelusta yhtiön globaalin jakeluverkoston läpi. Rapala toimii lähes 40 maassa.