Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Yhtiö: Rapala VMC
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 8.20 EUR
Kurssi: 6.48 EUR
Kurssi hetkellä: 29.4.2022 - 5:15 Analyysi päivitetty: 11.4.2022

Rapala päivitti eilen pörssin sulkeutumisen jälkeen vuoden 2022 näkymiään. Konserni odottaa nyt vuoden 2022 vertailukelpoisen liikevoiton jäävän alle edellisvuoden tason (32,7 MEUR), kun aiempi ohjeistus oli samalla tasolla. Ohjeistuksen lasku ei tullut meille suurena yllätyksenä, sillä ennustimme Rapalan liikevoiton laskevan 30,5 MEUR:oon. Sanallinen ohjeistus ”laskee” ei vielä kovin tarkasti kerro, kuinka paljon liikevoiton odotetaan laskevan. Päivitämme ennusteitamme, kunhan olemme jutelleet yhtiön kanssa tarkemmin. Lue parin viikon takainen laaja raportti yhtiöstä täältä.

Suotuisa markkina ei anna enää tukea, mutta strategian toteutus etenee taustalla

Yhtiö kertoi, että keskeisimmät ajurit heikentyneiden näkymien taustalla ovat Ukrainan kriisin aiheuttamat vaikutukset, kylmä ja myöhäinen kevät pohjoisella pallonpuoliskolla sekä nopeampi markkinan normalisoituminen koronan jälkeen Yhdysvalloissa. Näistä tekijöistä kaksi ensimmäistä olivat meillä tiedossa, mutta markkinan normalisoituminen Yhdysvalloissa on saattanut tapahtua odotuksiamme nopeammin, sillä olimme ennustaneet sen tapahtuvan asteittain 2022 ja 2023 aikana ja markkinan jäävän silti 2019 tasoa korkeammalle johtuen mm. lisääntyneistä vapaa-ajan veneistä johtuen.

Markkinaolosuhteet ovat nyt yhtiötä vastaan, mutta rohkaisevaa oli se, että yhtiö kertoi myös, että ONE RAPALA VMC -strategian implementointi etenee suunniteltua nopeammin ja toimeenpanoa on jopa kiihdytetty tietyillä osa-alueilla. Tämän seurauksena koronan jälkeisissä normalisoituneissa markkinaolosuhteissa Rapala VMC onnistuu saamaan lisää tilaa vähittäiskaupoissa ja kasvattamaan markkinaosuutta useissa kategorioissa. Tärkeässä vapa- ja kelakategoriassa Okuman myynti Euroopassa on Rapalan mukaan käynnistynyt vahvasti. Rapala VMC:n omistaessa avainkategorioissa koko toimitusketjun yhtiö ei odota toimitusketjun häiriöitä. Myös tuotetarjonnan odotetaan olevan riittävää alkavaa avovesikalastuskautta varten. Näin ollen nykyisillä lockdown-toimenpiteillä Kiinassa ei ole merkittävää vaikutusta konserniin tällä hetkellä.

Rapala kertoi myös Venäjän toimintojen uudelleenjärjestelystä

Rapala kertoi myös järjestävänsä uudelleen Venäjän tuotanto- ja jakelutoimintaansa Ukrainan kriisin seurauksena ja kiihdyttävänsä suunnitelmiaan kasvattaa tuotantokapasiteettia Viron Pärnussa sijaitsevalla tehtaallaan. Arviomme mukaan tämä tarkoittaa sitä, että Sortavalassa ollut uistintuotannon manuaalinen vaihe (pintakäsittely) siirretään Pärnuun. Uudelleenjärjestely toteutetaan ottaen huomioon venäläisten työntekijöiden turvallisuus ja Venäjän paikallisen lainsäädännön vaatimukset. Uudelleenjärjestelyyn liittyvät omaisuuserien alaskirjaukset ja arvonalentumiset kirjataan tilikaudelle 2022 vertailukelpoisuuteen vaikuttavina erinä.

Käy kauppaa. (Rapala VMC)

Analyytikko / Kirjoittaja

Olli Vilppo

Olli Vilppo

Analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2021 2022e 2023e
Liikevaihto 294,3 291,7 298,9
- kasvu-% 12,6% -0,9% 2,5%
Liikevoitto (EBIT) 32,1 30,5 32,5
- EBIT-% 10,9% 10,4% 10,9%
EPS (oik.) 0,46 0,49 0,55
Osinko 0,15 0,20 0,30
P/E (oik.) 19,1 13,3 11,9
EV/EBITDA 9,0 7,6 7,2
Osinkotuotto-% 1,7% 3,1% 4,6%
Uusimmat ennusteet

Rapala on vuonna 1936 perustettu maailman johtava uistimien, kolmihaarakoukkujen, kalastajan tarvikkeiden ja fileointiveitsien valmistaja sekä myyjä. Yhtiön myynti muodostuu konsernin omista tuotteista ja kolmansien osapuolten tuotteiden jakelusta yhtiön globaalin jakeluverkoston läpi. Rapala toimii lähes 40 maassa.