Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään
Yhtiö: Raute
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 22.50 EUR
Kurssi: 21.00 EURKurssi hetkellä: 9.8.2019 - 8:28

Raute tiedotti torstaina, että yhtiö on aloittanut yt-lain mukaiset neuvottelut toimenpiteistä, joilla yhtiön Nastolan tehtaan toimintoja sopeutetaan tilauskannan alenemiseen ja siitä johtuvaan tuotannolliseen ja taloudelliseen tilanteeseen. Yhtiö tiedotti keskiviikkona saaneensa sitovan tilauksen vaneritehtaan tuotantoprosessin koneiden suunnittelusta ja arvioi, että tilattu suunnittelutyö johtaa itse tuotantokoneiden tilaukseen tulevan parin kuukauden aikana. Saadun suunnittelutilauksen takia Rauten suunnittelutoiminnoissa ei ole tarvetta sopeutustoimenpiteille, mutta ennakoitu konetilaus ei ehdi ajallisesti täyttämään koko Nastolan tehtaan kapasiteettia.

Sopeuttamistoimenpiteet koskevat Nastolan tehtaan työntekijöitä. Neuvottelujen piirissä olevan henkilöstön määrä on yhteensä 157 henkilöä. Yhtiön arvion mukaan nyt käynnistetyt neuvottelut koskevat enintään 90 päivän lomautuksia. Keskimääräinen lomautettavan henkilöstön määrä on arvion mukaan noin 30. Yhtiön arvion mukaan irtisanomisia ei tarvita.

Nyt käynnistettävät neuvottelut eivät indikoi muutosta aikaisemmin ilmoitettuihin näkymiin kuluvalle vuodelle. Vuoden 2019 liikevaihto laskee ja liiketulos heikkenee vuodesta 2018.

Yt-neuvottelut eivät olleet yllättävät, sillä yhtiön tilauskanta on ollut laskussa jo reilun vuoden ja Raute kertoi jo kesäkuun negatiivisen tulosvaroituksen yhteydessä mahdollisesta sopeutustarpeesta loppuvuodesta. Arviomme mukaan Venäjältä Q3:n ja Q4:n vaihteessa todennäköisesti tulossa oleva suuri noin 30 MEUR:n vaneritehdastilaus alkaa myös näkyä yhtiön tuotantovolyymeissä vasta ensi vuonna. Lomautuksilla Raute saavuttaa arviomme mukaan henkilöstökuluihin muutaman sadantuhannen euron säästöt, jotka ajoittuvat syyskuulle, Q4:lle ja mahdollisesti myös Q1’20:n alkupuolelle. Kuluvan vuoden tulosennusteisiimme lomautussäästöt eivät alustavan arviomme mukaan luo kuitenkaan oleellisia nousupaineita, sillä neuvottelutarpeen realisoitumisen takia H2:n liikevaihtoennusteissamme on todennäköisesti laskupaineita. Myöskään näkemykseemme osakkeesta Rauten mittakaavassa pienehköjen yt-neuvotteluiden aloittaminen ei mielestämme vaikuta.

Käy kauppaa. (Raute)

Raute-konserni on maailmanlaajuisesti toimiva teknologiayritys. Asiakkaat ovat puutuoteteollisuudessa toimivia yrityksiä, joiden valmistamia puutuotteita ovat viilu, vaneri ja LVL. Rauten teknologiatarjonta kattaa koko tuotantoprosessin koneet ja laitteet.

Rauten kokonaispalvelukonsepti lähtee tuotteen elinkaaren hallinnasta ja Rauten ratkaisuihin kuuluvat kattavan laitetarjonnan lisäksi teknologiapalvelut varaosatoimituksista säännölliseen kunnossapitoon ja konekannan modernisointeihin.

Tunnusluvut 2018 2019e 2020e
Liikevaihto 181,0 147,9 134,0
- kasvu-% 22,2% -18,3% -9,4%
Liikevoitto (EBIT) 14,9 9,8 9,7
- EBIT-% 8,2% 6,7% 7,2%
EPS (oik.) 2,78 1,82 1,74
Osinko 1,40 1,45 1,50
P/E (oik.) 7,7 11,5 12,1
EV/EBITDA 4,5 5,6 5,2
Osinkotuotto-% 6,6% 6,9% 7,1%
Uusimmat ennusteet